USPEŠNA PRIMENA ‘’SHUTTLE TIME’’ PROJEKTA

Last Updated: 03/11/2019Autor

U subotu, 2. novembra, u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji održan je prvi ovogodišnji kurs za realizatore “Shuttle Time” projekta koji su vodili sertifikovani treneri za obuku u okviru ovog projekta Svetske badminton federacije (BWF) Milan Barbir, inače glavni trener reprezentacija Srbije, i Andreja Andrić, generalni sekretar Badminton saveza Srbije. Polaznici kursa, njih 16 iz osnovnih i srednjih škola iz Tovariševa, Sopota, Gajdobre, Novog Sada, Smedereva, Kraljeva, Petrovca na Mlavi, Obrenovca i Beograda, prvo su prošli teorijski deo u prostorijama Badminton saveza Srbije, a nakon toga i praktični na terenima Nacionalnog badminton centra.

“Iza nas je još jedno sjajno druženje sa polaznicima “Shuttle Time” kursa. U Nacionalnom badminton centru bilo je mnogo dobre energije i razmene korisnih informacija sa svim učesnicima. Siguran sam da će badminton preko njih pronaći svoje mesto u srcima sve dece i omladine koja ga bude isprobala na ovaj način”, kazao je Milan Barbir. Ovo je ukupno peti kurs za nastavnike koji organizuje Badminton savez Srbije uz punu pomoć i podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije. Svi polaznici su dobili školske komplete opreme za badminton koji su, pored priručnika u elektronskoj formi i aplikacije za mobilne telefone, potpuno besplatni, a koji će omogućiti uvođenje badmintona u osnovne i srednje škole širom Srbije.

‘’Interesovanje za ovim vidom obuke i usavršavanja je izuzetno veliko. Badminton savez Srbije će u narednom periodu uložiti dodatne napore da projekat razvoja školskog badmintona doživi još masovniju primenu. Pozivamo sve zainteresovane pojedince i kolektive da nam pridruže’’, izjavio je Andreja Andrić, generalni sekretar BASS.

Inače, primena “Shuttle Time” projekta u Srbiji započeta je 2014. potpisivanjem partnerskog sporazuma između BWF i BASS. Do 2016. se vršila priprema edukativnih materijala i drugih resursa za primenu na teritoriji Republike Srbije (priručnici i planovi za nastavnike na srpskom jeziku, aplikacija za mobilne telefone na srpskom jeziku, obezbeđivanje školskih kompleta i druge opreme za realizaciju nastave). U 2017. se započelo sa realizacijom besplatnih kurseva za obuku nastavnika osnovnih i srednjih škola i sa opremanjem škola specijalizovanim školskim kompletima za badminton. Do sada je više od 80 nastavnika uspešno savladalo kurs i steklo zvanje sertifikovanog nastavnika “Shuttle Time” projekta dok je više desetina škola opremljeno.

Naredni, šesti kurs za nastavnike u okviru Shuttle Time projekta biće održan u Beogradu početkom decembra.