USPELA GENERALNA PROBA ZA SVETSKO PRVENSTVO

Last Updated: 29/05/2018Autor

STRELJAŠTVO

Serija Svetskih kupova završena je kako se i očekivalo. Poslednji, četvrti turnir za discipline vazdušnim i malokalibarskim oružjem održan je u Minhenu, okupilo se više od 800 strelaca, postignuti su izvanredni rezultati, obarani svetski rekordi. Među osvajačima medalja i ovaj put se našla  Srbija. Miks vazdušnim pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je stigao do srebra, do treće medalje u nizu u seriji svetskih kupova, posle bronze u Čangvonu pre oko mesec dana i drugog mesta u Fort Beningu pre oko dve nedelje.

– Zorana i Damir su održali kontinuitet osvajanja medalja. Gađali su na visokom nivou, a možemo da budemo zadovoljni i učinkom većine ostalih strelaca – kaže Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku.

Uz Arunovićevu i Mikeca, u finalu su gađali i Milutin Stefanović (četvrto mesto MK puška trostav) i Milenko Sebić (peta pozicija vazdušna puška).

– U nekoliko slučajeva našim strelcima je zamalo izmakla medalja, neki su stali  blizu finala. Postigli su dobra ostvarenja, ali ukupan nivo rezultata na turniru je bio izuzetno visok. Kao i obično okupili su se najbolji svetski strelci, put do finala je bio jako težak. Razlika između osmog i na primer 20. mesta često je bila vrlo mala. Nismo imali mnogo sreće, ali možda je to i dobro, nadamo se da će nam se sve vratiti na najvažnijem takmičenju sezone, Svetskom prvenstvu u Čangvonu, u septembru. Uostalom Minhen je bilo jedno od takmičenja u službi priprema za šampionat planete – nastavlja Donević.

Minhenski turnir je što se tiče naših strelaca bio uspela generalna proba za Svetsko prvenstvo, ističe Donević.

– Kad je reč o strelcima puškom, svi napreduju u rezultatima malokalibarskim oružjem, recimo Andrea Arsović je za sedam krugova popravila državni rekord u trostavu, Milutin Stefanović je drugi put za redom ušao u finale u ovoj disciplini. Milenko Sebić se vraća u vrh vazdušnom puškom. Debitantkinja u SK Sanja Vukašinović je sa izvanrednim državnim rekordom vazdušnom puškom bila deveta Naš drugi miks, u kome su ovaj put bili Lazar Kovačević i Sanja Vukašinović je sve bolji i bolji… Sve u svemu „sklapaju se kockice“, popravlja se forma, a polako se nazire i sastav za Svetsko prvenstvo. Sanja Vukašinović, Dragana Todorović i Marija Malić, koja nije gađala u Minhenu, ali se u sjajnom svetlu predstavila na Kupu u Fort Beningu, ozbiljno konkurišu za preostala dva mesta u našoj ženskoj ekipi puškom, koju će predvoditi Andrea Arsović – naveo je Donević.

Od strelaca pištoljem najbolje plasmane u pojedinačnim disciplinama ostvarili su Duško Petrov  i Zorana Arunović. Oboje su zauzeli 13. mesta vazdušnim pištoljem.

– Petrov je prijatno iznenadio, odlično je gađao kvalifikacije, u završnici je popustio, pa mu je za jedan krug izmaklo finale, koliko je i Zoranu Arunović delilo od plasmana među osam najboljih – ocenjuje selektor za pištolj Jelena Arunović.- Kod Zorane Arunović, Bobane Momčilović Veličković, Damira Mikeca i Dimitrija Grgića se , kao što sam i pretpostavljala i najavljivala posle prethodnog SK u Fort Beningu, osetio umor od putovanja i od promene vremenskih zona. U razmaku od oko mesec dana održana su tri Svetska kupa na tri kontinenta- u Južnoj Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj.

Arunovićeva ističe da je na početku sezone plan stručnog tima Streljačkog saveza Srbije bio da standardni reprezentativci učestvuju na tri Svetska kupa, koji su ove godine, kao retko kada, održavani neposredno jedan za drugim.

– Jedan od ciljeva što smo se opredelili za sva tri Svetska kupa je da na kraju vidimo koliko naši strelci mogu da izdrže naporan ritam. Na kraju su, kao što se očekivalo i do izražaja došli i neki nedostaci. Međutim, bez obzira što srpski strelci nisu  imali vremena da se u punoj meri pripreme za Minhen, ostvareni učinak pištoljem je sasvim dobar, a sa druge strane videli smo najslabije tačke. Postigli smo ono što smo želeli, naši strelci su pokazali da su konkurentni za sam svetski vrh, a  dobili smo pravac za dalji rad do Svetskog šampionata, na kome će konkurencija biti gotovo identična kao i u Minhenu – zaključuje Arunovićeva.

 

 

Borba za Kristalne globuse naredne godine

Svetska streljačka federacija je ove godine unela promene u kalendar Svetskog kupa. Za razliku od prethodne tri decenije u 2018. neće biti finalnog turnira SK. Naredno finalno takmičenje na programu će biti 2019. Još nije ozvaničen sistem kvalifikacija, a lista učesnika biće određena na osnovu plasmana u ovogodišnjem i Svetskom kupu 2019, zatim na Svetskom prvenstvu u Čangvonu, a kao i obično takmičiće se i osvajači zlatnih medalja na prethodnom finalnom turniru, među njima i Andrea Arsović (vazdušna puška).

Srbija nije učestvovala na prvom SK, u Gvadalahari u martu. Na naredna tri turnira, u Čangvonu,  Fort Beningu i Minhenu naša selekcija je osvojila šest medalja pa je izvesno da će se na finalu 2019. naći  miks Arunović/Mikec, sa dva srebra i bronzom u SK 2018, kao i Zorana Arunović u pojedinačnim disciplinama, jer ove sezone je osvojila dva srebra (vazdušni i MK pištolj) i jednu bronzu (vazdušni pištolj).

 

Medalje u 12 država

U Minhenu su učestvovali strelci iz 54 zemlje, a do medalja su došli takmičari iz 12 zemalja. Kao i obično dominirali su Kinezi sa 12 odličja (tri zlata, pet srebrnih i četiri bronze). Sa jednim srebrom Srbija je na osmom mestu u bilansu medalja. Oboreno je ili izjednačeno devet svetskih seniorskih i tri juniorska rekorda.