UNAPREĐENA ZNANJA STRUČNJAKA U SPORTU O ANTIDOPING PRAVILIMA

Last Updated: 14/05/2019AutorTags: ,

U prostorijama Doma učenika “Patrijarh Pavle” u Beogradu održan je stručni seminar pod nazivom „Unapređenje znanja i informisanosti stručnjaka u sportu o antidoping pravilima – antidoping obrazovanje“, u organizaciji Sportskog saveza Beograda. Više od 80 prisutnih trenera, sportskih radnika, medicinskih stručnjaka i ostalih zainteresovanih, bilo je u prilici da čuju četiri vrhunska predavača, koji su govorili o vrlo interesantnim temama. Dr sc. med. Milica Vukašinović Vesić iz Antidoping agencije Srbije govorila je o osnovama borbe protiv dopinga u sportu. Dr sc. med. Marija Anđelković, takođe, iz ADAS-a pričala je o ishrani i suplementaciji u borbi protiv dopinga u sportu, dok se prof. dr Marina Đorđević Nikić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu fokusirala na dijetnu suplementaciju u sportu. Na kraju, prof. dr Vladimir Jorga, predsednik Zdravstvene komisije SSAB, bavio se novim saznanjima o metodama i sredstvima u dopingu.

Stručni seminar organizovan je u saradnji sa Antidoping agencijom Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. Prisutne su uoči početka predavanja pozdravili gradska sekretarka Dragana Pešić i predsednik SSAB Dragan Tomašević.

Antidoping agencija Republike Srbije (ADAS) u prethodnih 13 godina postojanja pokušala je sportistima da pomogne pri ostvarivanju njihovih prava i zaštiti pre svega čistog sportiste. Obezbedila je: transparentnu proceduru doping kontrole, mogućnost apliciranja za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE), formirala Registrovanu test grupu (RTG), omogućila transparentan i pravičan proces kažnjavanja dopingovanih sportista, razvila različite načine edukacije sportista, sportskih radnika i lekara, razvila platforme mišljenje o leku i mišljenje o suplementu. Testirano je preko 8.000 sportista, od kojih je bilo više od 90 doping pozitivnih slučajeva u preko 30 različitih sportova. Analizom se došlo do zaključka da su doping pozitivni sportisti koristili preko 100 različitih supstanci, koje se nalaze na listi zabranjenih supstanci iz grupa anaboličkih agenasa, stimulansa, kanabinoida, diuretika, hormona i metabiličkih modulatora, beta 2 agonista i beta blokatora. Najveći broj doping pozitivnih slučajeva zabeležen je u 2010. godini, da bi porast povrede doping pravila bio zabeležen 2017. godine.

Sportisti koji iz bilo kojeg razloga treba da primaju lek sa Liste zabranjenih supstanci moraju da dobiju izuzeće radi terapeutske upotrebe (TUE), koji se u ADAS prijavljuje od 2007. godine. Od tada pa do kraja 2018. odobreno je oko 230 TUE. ADAS održava redovne godišnje seminare iz oblasti borbe protiv dopinga u sportu i dopinga životinja, u proseku ima jednu edukativnu sesiju nedeljno, kao i organizovanje Kongresa o doping prevenciji. ADAS je od 2011. godine otpočeo projekat vezan za puštanje u promet kutija suplemenata, obeleženih nalepnicom na kojoj je napisano da je taj preparat „doping free“ na anabolike i steroide. To znači da je proverom u akreditovanoj laboratoriji Svetske antidoping agencije analizom dokazano da čitava serija kojoj taj suplement odgovara ne sadrži steroide i stimulanse kao doping supstance. Naime, davanjem mišljenja o suplementima i lekovima koje uzimaju sportisti, ADAS je preuzeo deo odgovornosti za sastav koji je napisan na kutiji preparata.

U cilju edukacije i pružanja razumne alternative za zabranjene supstance, ponuđena je edukacija iz oblasti ishrane i suplementacije sportista. Nepravilna ishrana sportista uzrokovana je nedovoljnom edukacijom, nerazvijenim kulinarskim veštinama, finansijskom ograničenošću u izboru namirnica i nedostatkom vremena za spremanje hrane. Kao posledica toga sportisti imaju varijacije u telesnoj masi, monotonu ishranu bez svih grupa namirnica, preskakanje obroka sa velikim razmacima i nedovoljan unos tečnosti. Opšta zdravstvena sposobnost, kao i sportska, vremenom postaju ugrožene zbog nepravilne ishrane. U prošlosti, najveći procenat sportista nije želeo savet o pravilnoj ishrani i suplementaciji, dok su drugi hteli da smanje ili povećaju telesnu masu. Danas se svest o značaju ishrane u sportu podigla na viši nivo.

Dijetna suplementacijaje (DS) sastavni je deo savremenog sporta i verovatno će tako i ostati. Ipak, prekomerna i neracionalna upotreba DS može nositi zdravstvene rizike, kao i prisustvo nedozvoljenig-doping supstanci. Motivi za upotrebu DS u sportu su različiti: očuvanje zdravlje, sprečavanje deficita pojedinih nutrijenata, obezbeđenje adekvatnog unosa makronutrijenata i očuvanje energetskog balansa, ubrzanje oporavka i drugo. Pored toga, vrlo je učestalo korišćenje posebne grupe dodataka ishrani koju čine supstance koje direktno povećavaju sportske performanse – ergogene materije. Dijetna suplementacija mora biti sastavni deo programirane ishrane sportista. Ako je savremeni pristup „nutritivna periodizacija“, koja je usklađena sa zahtevima treninga i takmičenja u sportu, isto se može odnositi i na upotrebu dodataka ishrani.

Savremena nauka u sportu, a posebno medicina sporta pokušava da razreši pitanje očuvanja zdravlja sportista i postizanje vrhunskih rezultata. U tom procesu se koriste različite metode a jedna od njih je i sam doping. Peptidni hormoni, faktori i modulatori rasta su danas poznata sredstva dopinga i na njih bi trebalo posebno obratiti pažnju.