UBEDLJIV PORAZ U UKRAJINI

Last Updated: 08/06/2019Autor

Reprezentacija Srbije poražena je u 2.kolu kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo od Ukrajine u Lavovu – 5:0(2:0). Bio je ovo, posle remija u Lisabonu, drugi meč Orlova, a već 10.juna na travi stadiona “Rajko Mitić” izabranike selektora Mladena Krstajića očekuje duel sa Litvanijom.

Krenula je Ukrajina agresivno, vršila pritisak na zadnju liniju našeg tima, ali nismo dozvolili da domaćin iz neke izrađene akcije ugrozi Dmitrovića. Naprotiv, prvu priliku na utakmici imala je Srbija, igrao se deveti minut kada je posle jedne polukontre lopta došla do Prijovića, usledio je poluvolej a lopta je pogodila malu mrežicu, ali sa spoljne strane. Blizu gola bili smo i u 13.minutu igre, sada je Kostić s leve strane pronašao Prijovića na drugoj stativi, a da nije Matvijenko ušao u blok, Pjatov bi sigurno bio savladan. S druge strane Ukrajina je prvi put ozbiljno zapretila u 25.minutu, posle udarca Konopljanke Dmitrović je odbio loptu, Jeremčuk je pokušao glavom ali ona je završila u rukama našeg golmana. I onda dolaze tri minuta u kojima je Ukrajina postigla dva gola. U oba slučaja strelac je bio Cigankov.

Prvi put posle akcije s desne strane, a u drugom slučaju domaćin je presekao jedan naš napad, možda i posle faula, a Cigankov je imao prostora da se približi našem golu i sa distance gađa i pogodi gornji ugao gola Dmitrovića. Iskoristio je ukrajinski sastav pad koncentracije u redovima našeg sastava i uspeo da preti sa još dva-tri udarca, ali rezultat se nije menjao. Mogli smo da ublažimo vođstvo domaćina u sam smiraj prvog dela igre, ali lose odigrana povratna lopta i ostalo je samo da žalimo.

Nastavak je doneo ono što niko nije očekivao, jer posle samo dva minuta Konopljanka je sam, neometan, iskosa s desne strane gađao i pogodio dalji ugao gola Srbije. Igrao se 53.minut kada je Aleksandar Mitrović ušao u igru umesto Prijovića, ali ostali su problem u defanzivi, jer sada je Jeremčuk dobro reagovao na jednu povratnu loptu sa desne strane i nije  u bilo teško da savlada Dmitrovića. Usledila je nova izmena u našem sastavu, sada je Fejsa zamenio Ljajića. Malo kasnije i Lazović je ušao u igru umesto Jovića. Sve to nije pomoglo da domaćin postigne i peti gol, a strelac je ponovo bio Konopljanka.I ponovo sam, neometan, prekopiran prethodni gol.

Srbija u ponedeljak, 10.juna igra treći meč u kvalifikacijama za EURO 2010. protiv Litvanije.

Selektor Srbije Mladen Krstajić posle meča sa Ukrajinom…

-Želeo bih da čestitam Ukrajini zasluženu pobedu. Što se tiče same utakmice suvišno je reči da sam nezadovoljan ishodom. Početak bio rastrzan, bilo je nekih prilika, ali prvi, pa drugi gol nas je poremetio. U nastavku smo pokušali sa drugim sistemom, ali ništa nije funkcinisalo. Moramo u kratkom roku da psihološki pripremimo ekipu, jer nas očekuje meč sa Litvanijom bez prisustva publike. Prihvatam svu odgovornost za poraz i okrećemo se narednom meču, utakmici koju moramo da dobijemo – rekao je Mladen Krstajić.

Da li vam je ovaj poraz teži od onog protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu i šta je razlog teškom porazu?

-Teško je porediti ta dva meča.Ukrajina nas je i taktički i na planu trčanja nadvisila.Preuzimam odgovornost i ponavljam, nije lako, ali moramo da idemo dalje, dobili smo šamar za nauk i okrećemo se meču sa Litvanijom.

U čemu vas je nadigrao kolega Ševčenko, interesovalo je ukrajinske novinare…

-Podbacila je kompletna ekipa, ali presudila su dva gola u kratkom vremenu.

Luka Jović je rekao da u ukrajinskoj selekciji nema zvezda, a kakvo je vaše mišljenje?

-Verovatno ga niste dobro razumeli-odgovorio je selektor Srbije ukrajinskim novinarima.

UKRAJINA: Pjatov, Karavajev, Krivcov, Matvijenko, Mikolenko, Stepanenko (od 71. Šepelijev), Malinovski, Konopljanka (od 75. Kovalenko), Zinčenko, Cigankov, Jaremčuk (od 67. Kravec).

SRBIJA: Dmitrović, Milenković, Spajić, Kolarov, Gaćinović, Maksimović, Ljajić (od 59. Fejsa), Kostić, Tadić, Prijović (od 53. A.Mitrović), Jović (od 71. Lazović).

 

Minut ćutanja i aplauz za Lenarta Johansona

Pre početka meča odata je pošta minutom ćutanja, zatim i aplauzom, preminulom bivšem predsedniku UEFA, Lenartu Johansonu.