U PETAK U BEOGRADU POČINJE ATLETSKO EP U DVORANI

Last Updated: 03/03/2017Autor

ATLETIKA

U prostorijama Skupštine grada Beograda danas je održana oficijelna konferencija za medije, dan uoči početka atletskog spektakla u Kombank Areni – Evropskog atletskog prvenstva u dvorani (03-05.mart 2017). Prvenstvo Evrope trajaće tri dana, a startuje već sutra od 09.30 časova, dok će se svečano otvaranje održati u 16 časova. Beogradski hoteli puni su sportista i turista iz cele Evrope. Tokom tri dana 800 atletičara nadmetaće se u 24 discipline, a boje naše zemlje braniće 12 atletičara. Prvog dana startuje već njih osmoro. Konferenciji su prisustvovali predsednik Evropske atletske federacije Sven Arne Hansen, generalni direktor Evropske atletske federacije Kristijan Milc, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Lokalnog Organizacionog Komiteta Evropskog atletskog prvenstva u dvorani – Beograd 2017. Slobodan Branković i predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović kao i neke od najvećih zvezda ovog atletskog prvenstva olimpijska šampionka (Rio 2016) u sedmoboju, Belgijanka Nafissatou “Nafi” Thiam, vladajuća šampionka Evrope (u dvorani i na otvorenom) u skoku u dalj, najbolja atletičarka u istoriji Srbije –  Ivana Španović, vladajući šampion Evrope (dvoranski) sprint 60m, Britanac Richard Kilty, šampion Evrope u bacanju kugle (dvoransko 2013),atletski as Srbije Asmir Kolašinac, osvajač bronze u sedmoboju na Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani 2013,atletski as Srbije Mihail Dudaš.

„Dobrodošli na 34. Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani. Posle EP na otvorenom ovo je najveće takmičenje u našem kalendaru, a Srbija je 14. zemlja po redu koja je dobila tu šansu da organizuje ovaj događaj. Beograd  već ima značajno mesto u evropskoj istoriji atletike u dvorani nakon što je organizovao Evropske atletske igre 1969. godine na Beogradskom sajmu. Veliko mi je zadovoljstvo što se danas nalazim ovde i što će nastupiti toliko dobrih atletičara iz Evrope, olimpijskih i svetskih šampiona. Moram reći da je ovo jedna od najboljih dvorana koje sam ikada video.Zahvalio bi se svima na dolasku i Atletskom savezu Srbije na gostoprimstvu, kao i našem sponzoru SPAR na velikoj podršci. Želim svima puno sreće i radujem se početku takmičenja“

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zahvalio se Evropskoj atletskoj federaciji na ukazanom poverenju – Grad Beograd biće domaćin najboljim atletičarima Evrope i hiljadama turista koji su došli da vide naš grad. Po prvi put ćemo koristiti i Malu salu Kombank Arene koja je konačno u funkciji,  a nakon događaja ostaće na raspolaganju mlađim generacijama. Radili smo mnogo da bi smo bili ponosni na ono što je Arena postala danas. Svi oni koji dođu biće zadovoljni atmosferom i koristim ovu priliku još jednom da pozovem sve građane da dođu i podrže naše sportiste.

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović zahvalio se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za omladinu i sport, gradu Beogradu kao i svim sponzorima, na čelu sa generalnim, Telekom Srbija koji nas podržavaju i pomažu u organizaciji jednog ovako velikog događaja.  – Kad sam gospodinu Hansenu i ljudima iz EA u Pragu pre dve godine rekao da će ovo biti jedno od najboljih šampionata, malo su me gledali sumnjičavo. Sve smo sumnje razbili. Uradili smo sjajan posao. EP je najveće pojedinačno takmičenje ikada održano u zemlji. Tu su 800 atletičara, 2.500 ljudi u njihovoj pratnji, 650 akreditovanih medija, 450 volontera, 300 u obezbeđenju. Ovo je bio najkomplikovaniji projekat, a neke tehnologije će prvi put biti primenjene –  rekao je Jevrosimović.

Predsednik LOK-a Slobodan Branković istakao je da su svi hoteli u Beogradu puni – Danas je generalna proba takmičenja, nadam se da će sutra od 9.30h kad krene prva trka sve biti onako kako smo zamislili i za šta smo se spremali prethodne dve godine. Siguran sam da će iz našeg grada svi otići sa najboljim mogućim uspomenama. Generalni sekretar EA Kristijan Milc poručio je da ako iko posumnja u to da li je Arena spremna, treba samo da prošeta do nje i odmah će se uveriti da jeste. On je najavio i specijalan antidoping program, koji će biti pokrenut kako bi atletika bila potpuno čista u budućnosti. Srpski atletičari istakli su da nemaju pritisak pred nastup u punoj Kombank Areni.

„Pripremam se da napadnem zlato i odbranim titulu šampionke Evrope u dvorani od prošle godine. Tu nema mesta pritisku, spremna sam za skok preko sedam metara i sigurna sam da ću dati sve od sebe“, rekla je Ivana Španović.

„Bićemo okruženi našim ljudima koji će navijati za nas i nema veće motivacije od te da se dokažemo pred nama bitnim ljudima. Konkurencija je izuzetno jaka, znam da su u dobroj formi, ali i ja sam“, rekao je Dudaš.

„Sam sam sebi napravio pritisak u glavi. Ovo mi je treće EP u dvorani, i nadam se i trećoj medalji. Za medalju će biti potreban hitac preko 21 metar, a ja sam spreman toliko da bacim. Biće teško, ali se nadam da ću uz podršku publike uspeti u tome“, rekao je Kolašinac.

 

“12 veličanstvenih” za srpski sjaj na evropskom atletskom nebu

Na predstojećem Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani boje Srbije braniće dvanaest imena atletičara i atletičarki koji su ispunili norme za nastup na EP. To su: Ivana Španović (skok u dalj), Asmir Kolašinac (kugla), Amela Terzić i Goran Nava (1500 m), Tamara Salaški I Miloš Raović (400 m), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok u dalj), Mihail Dudaš (sedmoboj), Dušan Makević (3000 m), Milica Emini (60 m prepone) i Milana Tirnanić (60 m). Svi naši reprezentativci spremni su da u Beogradu pod svodovima bastiona srpskog sporta, Kombank Areni, pruže maksimum i da osvoje i ponosno na svojim grudima ponesu odličja. Ipak, oči naše sportske javnosti biće na asovima popun Ivane Španovič, Asmira Kolašinca, Amele Terzić, i Mihaila Dudaša, koji su svojim rezultatima i prethodnim uspesima na najvećim atletskim događanjima pokazali da su u samom vrhu evropske I svetske atletike. Nošeni podrškom s tribina, koja je najpotrebnija uvereni smo da će Srbija biti bogatija za evropska odličja i za ponos svih naših građana. I zato poziv celokupnoj sportskoj javnosti da dođu u Arenu u što većem broju i pruže odgovarajuću podršku svim našim takmičarima. Kada smo već poznati i priznati kao vrsni organizatori velikih sportskih događaja, da budemo na visini i kada je poseta u pitanju. I, naravno, navijati fer I sportski.