U IŠČEKIVANJU STARTA U GLAZGOVU

Last Updated: 31/07/2018Autor

VESLANJE

Za dva dana u Glazgovu počinje Evropsko prvenstvo za seniore na kojem će se za kontinentalna odličja boriti 494 takmičara i takmičarki iz 32 zemlje. Srpska reprezentacija na šampionatu Starog kontinenta brojaće jedanaestoro reprezentativaca koji će se ogledati u pet disciplina. U skifu će veslati Marko Marjanović, koji se nakon kiksa na Svetskom kupu u Beogradu, gde je zauzeo 24. mesto, i 10. mesta u dubl skulu sa Igorom Đerićem na Svetskom kupu u Otenshajmu, potpuno vratio u sedlo srebrnim odličjem u skifu na Mediteranskim igrama u Španiji. U Glazgovu će za rivale imati 19 evropska skifa.

– Sezonu na najvećoj međunarodnoj sceni nisam otvorio kako kako sam planirao. Pred Svetski kup u Beogradu dugo sam sparingovao sa Milošem Vasićem, koji je zbog povrede Nenada Beđika, na Adi nastupio u skifu. U tim treninzima želeo sam da pokažem svoju klasu i naposletku, pred sam početak takmičenja, došlo je do fizičkog pada. Tako sam, uprkos velikoj želji, regatu na Savskom jezeru završio na niskoj poziciji. Međutim, mediteransko srebro u Španiji udahnulo mi je novu energiju i bilo veliki podsticaj. Odlično sam radio, zadovoljan sam napretkom i vremenima koje postižem na treninzima i odlazim u Glazgov maksimalno spreman i motivisan da pre svega izveslam svoje najbolje rezultate u skifu. Trudim se da u šampionat uđem bez bilo kakvog opterećenja, a lično bih bio zadovoljan svakim plasmanom ispod osmog mesta, koje sam osvojio na prošlogodišnjem šampionatu Starog kontinenta u Račicama. Jednostavno, konkurencija na svetskoj sceni je nemilosrdna. Takmičimo se protiv veslača koji dolaze iz zemalja sa neuporedivo dužom veslačkom tradicijom od naše i koje su izbacili ogromni sistemi, a samo mi znamo koliko je teško biti bolji od njih. Bez obzira na to od nas se stalno očekuju vrhunski rezultati i to je pritisak s kojim vremenom moraš da znaš da se nosiš – istakao je Marjanović osvrnuvši se i na konkurenciju koja ga očekuje u Glazgovu – Bez obzira na to što će predstojeći šampionat propustiti neki vrhunski skifisti, među kojima je i slavni Čeh Sinjek, neće biti ništa lakše da se dođe do finala. U ovoj disciplini proteklih par godina često se dešava da na po jednom takmičenju zablistaju različiti pojedinci, koji do tada nisu mnogo pokazali. Sve u svemu u Glazgovu će učestvovati brojnih skifisti sjajnog pedigrea, među kojima su i Hrvat Martin, Bugarin Aleksandrom, koji vesla pod zastavom Azerbejdžana i Litvanac Griskonis, kao i mnogi drugi koji su mnogo puta do sada pokazali svetsku klasu.

Dvojac Miloš Vasić, Nenad Beđik u Glazgovu će juriti svoje šesto uzastopno finale na najjačim svetskim takmičenjima u poslednje dve godine, drugo u 2018. Njih dvojca su zbog Beđikove povrede, propustili prvi deo sezone, a ovogodišnji debi na najvećoj međunarondoj sceni “upisali” su na Svetskom kupu u Lucernu gde su zauzeli šesto mesto.

– Evropski šampionat dočekujemo u znatno boljoj formi, i fizičkoj i tehničkoj, nego što je bio slučaj pred Lucern. Iza nas su sjajne završne pripreme u Jajcu gde smo odradili veliki broj regatnih treninga koji su nam nedostajeli pred Svetski kup. Sve u svemu u odličnom raspoloženju dočekujemo start predstojećeg takmičenja. Kao i na prethodnih pet velikih regata i ovoga puta plasman u finale ne bi smeo da bude doveden u pitanje. To je za nas dvojicu postala normalna stvar, a jedino razmišljamo o tome za koju od medalja trenutno imamo kvalitet – kazao je Beđik i dodao – Konkurencija će biti izuzetno jaka, a od posada koje su najviše pokazale u dosadašnjem delu sezone šampionat će samo propustiti Česi Helešik i Podražil i Španci Kanaljeho Pazos i Garsija Ordonez. Glavni rivali u borbi za odličje biće nam braća Sinković i braća Onfrej iz Hrvatske, odnosno Franuske, Italijani Lođo, koji je prošle godine sa Vičinijem osvojio evropska i svetska zlata u dvojcu, i Montrone štoker njihovog teškog četverca koji je lane u Sarasoti postao svetski viceprvak, Britanci Kuk i Rositer…

Nenadov mlađi brat Aleksandar sa pozicije štrokera predvodiće srpski dubl skul u kojem će u Glazgovu veslati i senior B Igor Đerić. Njih dvojica su prošle godine u ovom čamcu postali evropski vicešampioni u konkurenciji mlađih seniora. Po Aleksandrovim rečima Đerić i on su se prilično ubrzali u poslednjih mesec dana.

– Seli smo u drugi i mlađi čamac u kojem su Šljukić i Marjanović nastupili na Igrama u Riju. Odlično smo se uveslali i za nekoliko sekundi oborili naša vremena. Svesni smo konkurencije koja nas očekuje u Glazgovu, a nadam se da možemo da se umešamo u borbu za A finale. U svakom slučaju ako bismo uspeli da se nađemo među šest najboljih čamaca to bi bio veliki uspeh za nas dvojicu. Spisak favorita za postolje u ovoj disciplini je dugačak, a na njemu su, između ostalih, čamci Litvanije, Velike Britanije, Poljske, Švajcarske, Holandije… – naglasio je Beđik.

Teški četverac Miloš Stanojević, Aleksandar Filipović, Viktor Pivač, Martin Mačković u Glazgovu će imati “vatreno krštenje” na međunarodnoj sceni u ovom sastavu. Štorker Mačković, koji je u dvojcu sa Pivačem od 2014. do 2017. bio glavno obeležje svetske seniorske B scene (osvojili četiri uzastopna odličja na planetranim šampionatima do 23 godine), čvrsto veruje u kvalitet posade koja je formirana pre svega nešto više od mesec dana.

– Od prvog sedanja u čamac sve je krenulo kako treba, a bili smo prilično iznenađeni zbog toga. Iako do sada nas četvorica nikada nismo zajedno veslali odlično smo se uklopili, a svako ponaosob je dao ogroman doprinos da sve profunkcioniše na najbolji način. Stanojević i Filipović su dali jednu tehničku dimenziju, a Pivač i ja ogromnu energiju. Sve u svemu po svim pokazateljima ovo može da bude respektabilna posada, a nadam se da ćemo to već dokazati u Glazgovu. Moj lični cilj je budemo među pet najboljih posada, po mogućnosti i više od toga. Jednostavno, mislim da samo ako težimo ka zlatu možemo da iz sebe izvučemo ono najbolje – rekao je Mačković koji je ove godine diplomirao na Berkliju – Konkurencija će biti izuzetna. Odvojio bih Italijane, svetske viceprvake iz Sarasote, koji će u Glazgovu nastupiti sa samo jednom izmenom u odnosu na 2017, Holanđane, druge sa Svetskog kupa u Lucernu čiji je štroker Pivačev kolega sa Vašingtona, Rumune, koji su pre nedelju dana trijmufovali na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Poznanju, Nemce, finaliste sva tri ovogodišnja Svetska kupa, Beloruse, Britance…

Nataša Zarić i Jovana Arsić činiće jedini naš ženski čamac u Glazgovu. Njih dve će nastupiti u dvojcu u kojem su na Svetskom kupu u Beogradu bile desete, a potom i devete na Svetskom kupu u Otenshajmu. Inače, u skifu je prijavljeno 20 čamaca, u dvojcu 18, u dubl skulu 14, u četvercu 13, a u ženskom dvojcu 11. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u sredu, 1. avgusta, a kvalifikacije u svim disciplinama su dan kasnije, kada će biti održani i repesaži u muškom dvojcu i četvercu. U petak, 3. avgusta, veslaće se repesaži u skifu, dubl skulu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u dvojcu i četvercu. Subota je rezervisana za A i B finala u dvojcu, četvercu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u skifu i dubl skulu čija su A i B finala zakazana za nedelju.