U IŠČEKIVANJU STARTA U ČANGVONU

Last Updated: 31/08/2018Autor

STRELJAŠTVO

Svetsko prvenstvo u južnokorejskom Čangvonu danas je zvanično počelo, dolaskom delegacija. Prvi dan uglavnom protiče u uobičajenim aktivnostima, poslednjim pripremama, a mnoge selekcije su ranije tokom sedmice doputovale u Čangvon. Međutim, prvi dan 52. šampionata planete je, ipak, bio poseban. U Čangvon su stigli reprezentativci Severne Koreje, koji su često učestvovali na Svetskim prvenstvima, prvi put 1958, pet godina posle korejskog rata. Do sada su osvojili 14 medalja, ali nikad do sada strelci Severne Koreje se nisu takmičili na teritoriji Južne Koreje, u kojoj je poslednjih decenija održan veliki broj značajnih takmičenja, između ostalih i Svetsko prvenstvo 1978, Olimpijske igre 1988, nekoliko Svetskih kupova…

Dolazak Severnokorejaca privukao je veliku pažnju medija, organizatora, navijača, ali i učesnika prvenstva. Predvođeni Song Guk Kimom, osvajačem olimpijske bronze pištoljem u Rio de Žaneiru 2016, po dolasku u grad posetili su strelište, na kome su se nalazili i reprezentativci Srbije.

– Izuzetna nam je čast što smo prisustvovali ovom istorijskom događaju, još jednom od onih koji pokazuje da sport spaja ljude –  kaže Dragan Donević, šef stručnog štaba reprezentacije Srbije.

Čelnici Međunarodne streljačke federacije i organizatori ističu da je učešće Severne Koreje značajno za političku stabilnost, kako u odnosima dve susedne zemlje tako i u celom svetu. Gradonačelnik Čangvona Hung-Sung-Mo je rekao:

– Sa učešćem Severne Koreje naše svetsko prvenstvo će poslati poruku mira.

Prvenstvo će svečano biti otvoreno u subotu, a prva takmičenja na programu su u nedelju, kada na vatrenu liniju izlaze mešoviti parovi vazdušnom puškom i pištoljem.

Za seniorsku selekciju Srbije će se na 52. šampionatu planete takmičiti: Milutin Stefanović, Milenko Sebić,  Stevan Pletikosić, Lazar Kovačević, Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Marija Malić, Dragana Todorović (svi puška), Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov, Zorana Arunović i Bobana Momčilović Veličković (svi pištolj).

Junior Aleksa Mitrović, koji će gađati vazdušnom puškom, u Čangvon stiže sledeće sedmice.

Uz strelce biće Dragan Marković (sportski direktor SSS i vođa puta), Dragan Donević, Saša Iker (treneri za pušku), Jelena Arunović, Goran Mikec, Jasna Šekarić (treneri za pištolj) i Ivan Jovanović (fizioterapeut).