TRI ZLATNA ODLIČJA NA EVROPSKOM KUPU U ZAGREBU

Last Updated: 11/09/2017Autor

BADMINTON

Srpski badminton podmladak zaslužio je još jedan gromki aplauz za nastup na međunarodnoj sceni. Na jakim internacionalnim turnirima u Zagrebu, od 8. do 11. septembra 2017, naši igrači i igračice su, u konkurenciji gotovo 300 takmičara iz 20-tak zemalja, osvojili ukupno 10 odličja i na taj način stali u red najuspešnijih nacija u u glavnom gradu Hrvatske. Od četiri zlatna odličja, čak tri je izliveno na turniru Evropskog kupa za igrače do 17 godina, FZ FORZA Zagreb U17 Open 2017, Marija Sudimac trijumfovala je u ženskom singlu pobedivši u fiinalu Italijanku Martinu Korsini (2:0). Do okršaja za zlato naša reprezentativka, koja je bila drugi nosilac, stigla je ubedljivim pobedama protiv Čehinje Eme Stankove (2:0), Nemice Kristine Vegert (2:0), Italijanke Katarine Fing (2:0) i Hrvatice Inge Sadaić (2:0). Sudimčeva je u paru sa svojom protivnicom iz polufinala ženskog singla stigla do najsjajnijeg odličja u ženskom dublu. U borbi za trofej srpsko-hrvatska kombinacija je pobedila Italijanke Martinu Korsini i Kjaru Paseri (2:0), prethodno savladavši njihove sunarodnice Katarinu Fink i Judit Mair (2:0) i Slovenke Taju Pipan i Marušu Vračar (2:0).

“Prvi put sam došla do titule u singlu na nekom od turnira Evropskog kupa za igrače do 17 godina i presrećna sam zbog toga. Posle oporavka zbog povrede prionula sam na rad. Posebno sam se pripremala za ovaj turnir i sjane partije nisu izostale, a i u ženskom dublu, kao i u singlu, do titule došla bez izgubljenog seta. Hrvatica Inga Sadaić i ja smo iz turnira u turnir sve uigranije, a u Zagrebu smo pokazale svoja najbolja izdanja do sada. Ostaje žal što Lukić i ja nismo uspeli da stignemo do medalje u mešovitom dublu. Jednostavno, u četvrtfinalu Italijani Enriko Baroni i Kjara Paser su bili brži i bolji i zasluženo prošli dalje“, kazala je Marija Sudimac, koja je u Zagrebu proglašena za najboljeg igrača turnira.

Treće zlato Evropskog kupa u Zagrebu delo je Sergeja Lukića. On je u tandemu sa Bugarinom Lilijanom Stojnovim osvojio trofej u muškom dublu pobedivši u završnom duelu u ovoj konkurenciji Slovake Andrej Antošku i Jakuba Horaka (2:1). Lukić i Stojnov, koji su nedelju dana pre turnira u Zagrebu osvojio zlato na turniru Svetskog juniorskog kupa u Temišvaru, u drugom kolu su bili bolji od Nemaca Kian Ju Oeija i Janika Stomela (2:1), u četvrtfinalu su savladali Slovence Jaku Ivančića i Mihu Mastena (2:0), a u polufinalu Nemce Tiesa Huta i Marvina Šmita (2:1). U muškom singlu, u kojem je bio prvi nosilac, Lukić je stao na korak od postolja budući da je, posle pobeda nad Nemcem Jonasom Braunom (2:0) i Slovakom Erikom Bartošem (2:1), u četvrtfinalu izgubio od, takođe Slovaka, Andreja Antoške (2:1). U istoj konkurenciji Matija Cupara je stigao do osmine finala gde ga je zaustavio Austrijanac Nikolas Rudolf (2:0). Prethodno Cupara je bio bolji od Nemca Džošue Radelbeka (2:1). I u mešovitom dublu srpski badminton je ostao za dlaku bez medalje. U borbi za polufinale, do kojeg su došli pobedom u duelu sa Slovencima Mihom Mastenom i Nezom Frank (2:0), Lukić i Sudimčeva su poraženi od italijanske kombinacije Enriko Baroni, Kjara Paser (2:0). Sara Lončar je na FZ FORZA Zagreb U17 Open 2017 nastupila samo u ženskom singlu gde ju je u osmini finala savladala Portugalka Ana Fernandes (2:1). U drugom kolu naša reprezentativka je pobedila Italijanku Judit Mair (2:1).

Sjajna tri dana srpskog badmintona u Zagrebu upotpunio je nastup naših igrača na FZ FORZA Zagreb Youth Open 2017, koji je održan uporedo sa turnirom Evropskog kupa. Igrači i igračice iz Srbije na ovom turniru osvojili su sedam medalja, od toga jednu zlatnu i po tri srebrne i bronzane. Ana Dimitrijević je izlila srebro u ženskom singlu uzrasne konkurencije do 9 godina. U konkurenciji U11 Vuk Dimitrijević je osvojio srebro u muškom singlu i zlato u muškom dublu, u paru sa Rumunom Vladom Dehelanom, dok je Čarni Mihajlović pripala bronza u ženskom dublu u kojem je nastupala sa Bugarkom Aleksandrom Vasiljevom. U dve godine starijem uzrastu Nini Bogdanović je pripalo srebro u ženskom singlu i bronza u mešovitom dublu u kojem joj je partner bio njen saigrač iz reprezentacije Viktor Petrović. Bogdanovićeva je u tandemu sa Sarom Lončar osvojila i bronzu u ženskom dublu uzrasne kategorije do 15 godina. Da je bilo samo malo više sreće na ovom turniru skor medalja je mogao da bude i bolji, pošto je nekoliko srpskih igrača zaustavljeno u predvorju polufinala. U konkurenciji U11 Vukašin Krneta je poražen u četvrtfinalu muškog singla i muškog dubla, u kojem je nastupio sa Vanjom Kovačem. Istu sudbinu doživeo je i Petrović u muškom dublu uzrasne konkurencije U13 gde mu je partner bio Mađar Kian Kigios. Mihajlovićeva i Dimitrijevićeva zaustavljene su u osmini finala ženskog singla uzrasne kategorije U11, a u ovoj rundi takmičenja stali su i Dimitrijevićeva i Slovakinja Livija Klačanska u ženskom dublu kategorije U11, Ivan Šafarik u muškom singlu i muškom dublu sa Rumunom Matei Daniel Puiuom kategorije U13 i Petrović u muškom singlu kategorije U15.

“Zadovoljan sam nastupom naših igrača na oba turnira u Zagrebu, iako smo mogli da osvojimo koju medalju više, dok su neke mogle da budu i sjajnije, Ipak, odlučili smo da neki igrači igraju u starijoj konkurenciji zbog sticanja iskustva. Naši najmlađi takmičari dobrom igrom stigli su do sedam odličja na FZ FORZA Zagreb Youth Open 2017, a posebno se istakao Vuk Dimitrijević osvojivši zlatnu medalju u dublu sa Rumunom Vladom Deheleanom i srebrnu u singlu do 11 godina. U nešto starijoj konkurenciji izdvojila se Nina Bogdanović koja je uspela da dođe do medalja u sve tri konkurencije u kojima je nastupila. Čestitam i Čarni Mihajlović, Ani Dimitrijević, Viktoru Petroviću i Sari Lončar na osvojenim medaljama u dosta jakoj konkurenciji. Na turniru do 17 godina briljirala je Marija Sudimac koja je osvojila dve zlatne medalje i proglašena za najboljeg igrača turnira. U singlu je pokazala veliku želju i pametnom i strpljivom igrom nadigrala sve protivnice. U dublu Inga Sadaić i naša reprezentativka su došle do prave igre i ubedljivo trijumfovale. Sergej Lukić i Bugarin Ilijan Stojnov su odigali još jedan dobar turnir i pokazali da je to kombinacija od koje možemo mnogo očekivati. Odličnu igru na svom debiju na turnirima do 17 godina pokazala je i Sara Lončar izbacivši u prvom kolu petog nosioca, Italjanku Judit Mair“, kazao je trener Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turnirima u Hrvatskoj koji je, pored Antića, sa klupe predvodio i Stanislav Dimitrijević.