TRI POBEDE MIKECA NA FINALNOM TURNIRU BUNDES LIGE

Last Updated: 05/02/2018Autor

STRELJAŠTVO

Srpski reprezentativac Damir Mikec zabeležio je vrlo dobre rezultate na finalnom turniru Bundes lige vazdušnim pištoljem, održanom u Paderbornu. Mikec se i ove godine takmičio za Kelhejm, koji nije uspeo da odbrani titulu šampiona Nemačke, ali srpski strelac je u sva tri meča „Fajnal ejta“ zabeležio pojedinačne pobede. Kelhajm, koji je u ligaškom delu prvenstva zauzeo drugo mesto u Grupi „Jug“, se u četvrtfinalu sastao sa Olimpijom iz Berlina. Mikec je u ovom susretu zabeležio najbolji pojedinačni rezultat turnira, „ubio“ je 392 kruga, sedam više od direktnog rivala u Olimpiji, Poljaka Vojcieha Knapika i doneo poen svom timu u trijumfu od 4:1.

U polufinalu, u duelu Kelhajma i Braunšvigera, Mikec je bio precizniji od poznatog Ukrajinca Olega Omelčuka (390:388). Međutim, Kelhjm je izgubio sa 2:3 i otišao u meč za bronzu. I u duelu za treće mesto Kelhajm je poražen minimalnom razlikom – 2:3, od Ludvigsburga, a jedan od dva poena poraženom timu doneo je Mikec, nadmašivši olimpijsku vicešampionku vazdušnim pištoljem iz Londona Selin Gobervil (Francuska) 383:379.

– Nismo odbranili titulu, ali svojim nastupima u četvrtfinalu i polufinalu sam izuzetno zadovoljan. U poslednjem meču je bilo malo teže, mučio sam se, ali ipak sam uspeo da pobedim– kazao je Mikec.

Na finalnom turniru učestvovao je i Dimitrije Grgić. Njegov Valdkirh je na „Fajnal Ejt“ otišao kao trećeplasirani u Grupi „Jug“, a u četvrtfinalu je ispao od Kriftela, koji se kasnije okitio šampionskom titulom. Grgić je odmerio snage sa Kristijanom Rajcom, olimpijskim prvakom pištoljem brzom paljbom, i izgubio 380:386. Kriftel je meč dobio sa 3:2. Mečeve na finalnom turniru je pratilo 2.000 gledalaca. Kako prenosi Mikec, bar svaki treći je imao čegrtaljku ili sirenu, a bilo je i grupa sa bubnjevima. Buku podiže i glasna muzika sa zvučnika i komentator koji stalno priča i navija.

– Uistinu je uživanje pucati u takvoj jedinstvenoj atmosferi, u dualnom takmičenju, u kome nemaš mnogo prostora za grešku i u kome ti protivnik stalno „diše za vratom“. Bio je ovo veoma dobar i jak trening za predstojeća takmičenja, a prvo veliko koje sledi je Evropsko prvenstvo u Đeru– zaključio je Mikec.

U Bundes ligi vazdušnim pištoljem ove sezone učestvovalo je još dvoje srpskih strelaca, poput Mikeca i Grgića u klubovima iz Prve lige – Grupa „Jug“. Zorana Arunović je jednom tokom lige gađala za, na kraju trećeplasirani, Ludvigsburg. Duško Petrov je beležio dobre pojedinačne rezultate kao član Vilmandingena, ali njegov klub je zauzeo 11. mesto i ispao iz lige.

Finalni turnir Bundes lige vazdušnim pištoljem 2017/18, plasman: 1. Kriftel, 2. Braunšvajger, 3. Ludvigsburg, 4. Kelhajm, 5 – 8. Valdkirh, Valdenburg, Basum, Olimpija Berlin.

 

Podeljene i medalje vazdušnom puškom

U Paderbornu je održan i finalni turnir Bundes lige vazdušnom puškom. Titulu je osvojio Frejhajt, ispred ekipe Ejhenlaub Saltendorf, a treći je Pfeil Veringen. Srbiju su u ovosezonskom takmičenju predstavlljali Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović, ali njihovi klubovi nisu došli do završnog turnira. Stefanovićev Tus Hilgert je zauzeo osmo mesto u Prvoj ligi – Grupa „Sever“, ispred Visenera, za koji se takmičila Vukašinovićeva.