TRI ODLIČJA ZA SRBIJU NA SVETSKOM JUNIORSKOM KUPU U PEČUJU

Last Updated: 11/02/2019Autor

BADMINTON

Izvanredna juniorska četvorka srpskog badmintona na blistav način otvorila je 2019. godinu na najvećoj svetskoj sceni. Na turniru Svetskog kupa za juniore, 9th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2019, koji je od 7. do 10. februara 2019. održan u Pečuju “upisan” je skor za diku i ponos. Izlivene su tri medalje, od kojih je jedna bila srebrna i dve bronzane. Marija Sudimac je u Mađarskoj osvojila vicešampionsku titulu u ženskom singlu izgubivši u finalu od prvog nosioca – izvanredne domaće takmičarke Vivien Šandorhazi (2:0), aktuelne osvajačice bronzane medalje na Evropskom prvenstvu. Naša reprezentativka, koja je u Pečuju bila peti nosioc, do okršaja za trofej nanizala je četiri pobede, sve u dva seta. U drugom kolu je bila bolja od Slovakinje Sofije Slosiarikove (2:0), u osmini finala od Hrvatice Ire Misir (2:0), u četvrtfinalu je savladala Čehinju Janu Adamkovu (2:0) dok je u polufinalu uzela meru drugom nosiocu, Amerikanki Ruhi Raj (2:0). Sudimčeva je u Pečuju nastupila i u ženskom dublu sa svojom reprezentativnom saigračicom Sarom Lončar. Na žalost naš par je u borbi za četvrtfinale posle tri maratonska seta poražen od francusko-bugarske kombinacije Justin Kokvio, Gergana Pavlova (2:0).

“Prezadovoljna sam nastupom u Pečuju, koji me je, iskrena da budem i iznenadio. Nisam očekivala ovako visok plasman i zbog toga sam posebno srećna. U singlu je od početka turnira sve funkcionisalo besprekorno, a svaki meč je bio poseban na svoj način. Ipak, kulminacija se dogodila u polufinalu gde sam prikazala svoju najbolju igru i uspela da pobedim sjajnu Amerikanku Ruhi Raj. Iako je u okršaju za najsjajnije odličje i umor odigrao značajnu ulogu, moram da priznam da je Vivien Šandorhazi trenunto na višem nivou od mene. Međutim, sigurna sam da uz ogromnu posvećenost treninzima u dogledno vreme mogu da je stignem i prestignem. Što se tiče ženskog dubla u osmini finala je nedostajalo malo više energije. Bile smo ravnopravne sa rivalkama, ali su u odlučujućem setu odlučile nijanse. Ovom prilikom zahvaljujem se trenerima Mijačiću i posebno Antiću na velikoj podršci tokom čitavog turnira. Takođe, zahvaljujem se i svojoj porodici i svim članovima srpske badminton porodice koji su iz Srbije pomno pratili mečeve i stalno nam slali poruke podrške”, istakla je Marija Sudimac.

Preostale dve medalje u Mađarskoj delo su muškog, odnosno mešovitog dubla. Sergej Lukić i Mihajlo Tomić su osvojili bronzu. Svoj pohod na odličje u Pečuju počeli su sigurnom pobedom protiv Hrvata Borne Cara i Borne Vadlja (2:0). U četvtfinalu uzeli su meru Rusima Taimazu Garevu i Timuru Valiulinu (2:0) čime su obezbedili postolje. Ipak, u meču za finale posle tri uzbudljiva seta poraženi su od češke kombinacije Jan Janoštik, Vit Kulišek (2:1), koja je na kraju stigla do trofeja. U mešovitom dublu Tomić i Lončareva su izgubili meč za finale od Rusa Ilje Kima i Marije Golubeve (2:1). Prethodno naš miks je bio bolji od nemačke kombinacije Paskal Šeil, Nina Beker (2:0) u drugom kolu, njihovih sunarodnika Bena Gatščea i Hanah Janičen (2:0) u osmini finala, te Čeha Jana Janoštika i Talulah Šarlen Van Copenole (2:0) u četvrtfinalu.

U muškom singlu Lukić je stao u osmini finala. Posle pobeda u drugom i trećem kolu nad Škotlanđaninom Mičelom Mekgiraom (2:1), odnosno Nemcem Benom Gatščeom naš reprezentaivac je u borbi za četrvrtfinale izgubio od prvog nosioca i potonjeg osvajača zlata, Francuza Hrista Popova (2:0). U ženskom singlu Lončareva je poklekla u svom prvom meču u Pečuju. U drugom kolu ove konkurencije poražena je od četvrtog nosioca, Čehinje Katerine Zuzakove (2:1).

“Izuzetno dobar turnir za naše juniore. Nastavljen je trend osvajanja medalja na U19 turnirima, što izuzetno raduje budući da su naši igrači uglavnom mlađi od konkurencije. Kroz ove jake mečeve uvideli smo na koje detalje treba obratiti pažnju u narednom periodu”, napomenuo je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Na njegov komentar se nadovezao i Nikola Mijačić, koji, takođe, obavlja ulogu pomoćnog trenera badminton reprezentacija Srbije. “Evidentan je konstantni napredak kako u singlu tako i u parskim konkurencijama. Ostaje žal za nekim propuštenim prilikama. Nedostatak iskustva, ali i nedostatak sreće sprečili su naše igrače da se nađu i na višem stepeniku pobedničkog postolja. Nastavljamo punom parom…”, rekao je Mijačić.

Realizaciji veoma masovnog svetskog juniorskog turnira u Mađarskoj, koji se tradicionalno odigrava na čak devet terena u Multi Alarm dvorani, specijalizovanom objektu za badminton, svojim aktivnim učešćem su punu podršku pružile srpske sudije: Kristina Jovin, Marta Bogdanović i Marko Bubalo, predvođene Goranom Jelesijevićem, našim najboljim međunarodnim sudijom.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešće srpskog tima na turniru u Pečuju.