TRI ODLIČJA ZA KUGLAŠE SRBIJE U NEMAČKOJ

Last Updated: 12/02/2017Autor

KUGLANJE

Srpski kuglaši i kuglašice osvojili su zlatnu- Vilmoš Zavarko, srebrnu- juniorka Kristina Ljubenković i bronzanu medalju – junior Igor Kovačić na seniorskom i juniorskom Svetskom kupu zavrpenom u nemačkom gradiću Štraubingu! U  konkurenciji nacija (sabiraju se razultat „A“ kuglaša i „A“ kuglašice),  Srbija je prva kod juniora (Kristina Ljubenković i Igor Kovačić)  ispred  Češke i Austrije , dok je kod seniora (Vilmoš Zavarko i Jasmina Anđelković) druga iza Hrvatske, a ispred Nemačke. Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta, srpski reprezentativac, okitio se zlatnom medaljom za seniore, jedinom koja mu je nedostajala u kolekciji! Sada ima sve seniorske titule u svim kuglaškim disciplinama i takmičenjima – devet sa Šampionata sveta i jednu iz Svetskog kupa!

Zavarko je  finalu za infarkt pobedio mlađanog Daniela Šmita seniorskog prvaka Nemačke sa 656:652 (2:2), po setovima 154:152, 168:179, 161:174, 173:146! Šmit je vodio sa 2:1 u setovima i 22 čunja razlike posle tri seta, ali je Zavarko pokazao zašto je najveći kada je u poslednjem setu oborio  četiri „devetke“ (Šmit dve) u „čišćenju“ i prokrenuo ishod. Zavarku je ovo bilo treće učešće u finalu na Svetskim kupovima. U Talinu 2011. i Hiršauu 2015.  bio je drugi. Meč je počeo očekivano, Zavako je dobio prvi set  iako je Šmit imao bolji rezultat u pune (108:100). U drugom setu – čudo: Zavarko 168, Šmit 179 i tada je imao  tri „devetke“ u „čišćenju“  a Zavarko ni jednu! Izjednačenje u setovima, ali je Nemac imao devet čunjeva više.

Treći set, „mašina za devetke“ Daniela Šmita nije prestajala da radi. Sa tri „devetke“ u „čišćenju“  dobio je set  sa 174: 161 (Zavarku nije pala ni jedna)  i povećao prednost na  22 čunja. Činilo se da je vrag odneo šalu kada je u četvrtom setu  Šmit  povećao razliku (93:92 u pune). Međutim, Zavarko je  zaigrao punom snagom: „devetke“ u 20, 21, 22. i 23. hicu potpuno su preokrenule tok seta. Šmit se nije predavao, odgovorio je „devetkama“ (21. i 24. hitac) ali je imao i  dve komplikovane situacije, dok je Zavarko čistio „kao metlom“, čak 81 čunj, dobio set i anulirao razliku za -titulu!  Dve seniorske bronze pripale su Austrijancu Lukasu Huberu i  Slovencu Alešu Blažu.

– Znao sam da ovo finale neće biti lako – pričao je Zavarko.-  Šmit je „dizao“ rezultat iz meča u meč  i bio je izuzetno motivisan.  Igrao je skoro bez greške  i još nisam potuno svestan kako sam ga pobedio! Iskreno, bilo je trenutaka kada sam se osećao potpuno nemoćno, posebno u drugom i trećem setu kada je oborio šest „devetki“ u „čišćenju“ a ja ni jednu! Jedino me je držala nada da će početi da greši a da ja to moram da iskoristim. Tako je i bilo, a snagu su mi davali navijači, moji reprezentaivni drugovi i njima i svima ostalim navijačima jedno ogrmono hvala. Čuo sam ih, svaki put kada sam dobro pogodio bodrili su me i na krilima tog navijanja napravio sam onu presudnu seriju „devetki“ u četvrtom setu.

Sada imate sve  zlatne medalje u svim disciplinama. Da li vam je činjenica da niste nikada pobedili u Svetskom seniorskom kupu bila opterećenje u finalu?

– Ne, nisam o tome mnogo razmišljao. Lepo je što imam sve  titule, to će ostati zabaleženo u istoriji ali ima još takmičenja, ciljeva i rekorda koje treba dostići i prestići. Motiva imam na pretek – dodao je Zavarko koji ima  juniorsko zlato sa Svetskog kupa u Rijeci 2009.  i koji je na ovom takmičenju imao sjajnu seriju: 671 čunj u osmini finala protiv Lepeja, 678 u četvtfinalu protiv Kiša,  663 u polufinalu protiv Hubera i  656 u finalu!

Zavarko je u polufinalu izvanrednoj igri deklasirao Austrijanca Lukasa Hubera koji je juče izbacio Miloša Simijonovića i još jednom  pokazao da, ako ga ne „krenu devetke“ (kao u meču sa Simionovićem kada je imao 11 u „čišćenju“) i ako ga protivnik stalno pritiska,  pruža slabije partije. Nije dozvoli Huberu da digne glavu – 663:619 (3:1). Već mu je u prvom setu stavio do znanja  ko je ko u svetskom kuglanju: 171:152. Zavarko je u „čišćenju“ oborio dve „devetke“ u 29. i 30. hicu a već posle prvih 15 kugli imao je 18 čunjeva prednosti(108:90).

U dugom setu Zavarko je na 94 čunja u pune  „očistio“ 63, Huber na 100 u pune 52 čunja i set je pripa srpskom asu 157:152. Treći set – kuglaška rapsodija Zavarka: 179 čunjeva uz dve „devetke“ u 16. i 25. hicu kada je potpuno „smlatio“ Hubera.  Zavrko je u pune imao 108 čunjeva, Huber 80!  Meč je bio rešen – 3:0 u setovima. Osloboljen pritiska,  jer je već mogao u svlačioncu, Huber je dobio četvrti set 185:156. Imao je čak 118 čunjeva u pune. Zavarko je na  103 u pune  „očistio“ 53 čunja. U dugom polufinalu, Šmit je posle velike borbe izbacio  sa 641:635 (2:2) Slovenca Aleša Blaža. Ljubenkovićeva je izgubila juniorsko finale  od Čehinje Nikole Topicove sa 602:574 (2:2) po setovima 136:144, 165:143, 136:143, 163:143. U polfinalu bila je bolja Dve bronze pripale su  Hrvatici Sedlar i  Slovenki Forjanič.

– Nisu me htele „devetke“, naročito u „čišćenju“,  dok je Topicova  u tom segmentu igre bila  bolja. Kad god sam joj se približila,  pala joj je „devetka“. Presrećna sam  jer sam na prvom junirskom kupu u karijeri osvojila  medalju – rekla je Kristina Ljubenković reprezentativka beogradskog Pobednika koje je lane na kadetskom Svetskom kupu u Novigradu osvojila takođe srebro.

Kristina Ljubenković je u polufinalu sigurnom igrom savladala Slovenku Marušu Forjanič  sa  535:488 (3:1). Po setovima je bilo 136:115, 136:138, 139:120 i 124:114. Najava dobrog ishoda bio je prvi set, minimalni poraz u drugom nije promenio mnogo situaciju,  jer je u trećem  povećala čunj razliku  povela sa 2:1 a zatim rutinski završila meč. U dugom polufinalu Nikole Topicova (Češka), koja  je izbacila u četvrtfinalu našu Maju Đukić, je savladala Hrvaticu Klaru Sedlar sa 593:571 (1:3). Kovačić je ispao u polufinalu punom preokreta i rezultatski veoma kvalitetnom, od raspoloženog slovenačkog juniora Timija Jurančiča i osvojio bronzu (651:660, 2:2), kao i  Nemac Sebastijan Riger. U finalu juniora slavio je Austrijanac Matijas Cackovič savladavši sa 637:621 (3:1) Slovenca Jurančiča.

Igor Kovačić je u polufinaluu fantastičnom meču sa mnogo preokreta poražen od Slovenca  Timija Jurančiča 660:661 (2:2). Po setovima je bilo158:157, 164:154, 168:175 i 164:174! Slovenac je u drugih 60 hitaca sebe nadmašio za 38 čunjeva! Kovačić je prvi set dobio uz dva „devetke“ u „čišćenjeu“ (25. i 26. hitac))  koje su prekrenule ishod. U drugom setu  na 93 u pune (Slovenac 100) Kovačić je srušio  tri „devetke“ u „čišćenju“ (16, 19. i 28. hitac ) i  dobio set za vođstvo od 2:0 i imao je 11 čunjeva prednosti. U trećem setu  posle 105 u pune, Kovačić je „čišćenje“ počeo devetkom, ali  je Slovenac igrao dobro i uz dve „devetke“ dibio set.  Kovačić je imao set  i četiri čunja prednosti. U četvrtom setu prva drama: u pune je bilo 103:102 za  Slovenca, koji je  sa tri „devetke“ (jedna je bila  iz „dura“ a čunjevi su se vratili) napravio razliku (dve je srušio u 24. i 27. hicu) i dobio set sa 174:164! Kovačić nije oborio ni jednu, nedostajalo je malo sportske sreće. U drugom polufinalu,  Austrijanac Matijas Cackovič savladao je Nemca Sebstijana Rigera sa 597:573 (2:2).

– Izgubio sam u veoma veoma kvalitetnoma meču sa dobrim rezultatom. Kugla mi je malo slabije „radila“  i nisam imao, kada je trebalo, „devetke“ u „čišćenju“ Iskreno, u prvom setu sam se izvukao,  znao sam da ne mogu da računam da ću napraviti neku veliku čunj razliku, morao sam da  dobijam setove.  U nekim kritičnim trenucima u „čišćenju“ padale su mi razdvojene pozicije a upravo tada vam je potrebno i malo sreće. Slovenac je imao dan, dobro je igrao  ali kada je meni pala „osmica“, on je dobijao „devetku“ – rekao je Igor Kovačić kome je ovo   druga medalja sa juniorskih svetskih kupova posle zlata 2013. u Zalaegersegu u Mađarskoj.

Žensku seniorsku titulu osvojila je Hana Vidermanova iz Češke pobedivši u finalu Slovenku Evu Sajko sa  587:567 (3:1). Bronze su pripale  Austrijanki Plamenig i  Mađarici Šafranji. Na prošlom Svetskom kupu 2015. u Hiršauu, takođe su osvojene tri medalje: Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.

– Ponovili smo dobre rezltate i imamo kontinuitet uspeha na ovom takmičenju – rekao je Uroš Dragojlović predsednik  kuglaškogh saveza Srbije i zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koje podržava programe saveza kao i kuglaškim prijateljima iz Vode Vrnjci, Pak prometa, KK Kostolac i BSP na pomoći.- Zavarkovo finale bilo je za horor film, trebalo je snage da se preživi. Ne zovu ga džabe „Vanzemaljac“! Ovo je meni bilo  najneizvesnije finale koje sam do sada gledao i služilo bi na čast svakom sportu! Zavarko i naša seniorska muška reprezentacija ovakvim igrama menjaju istoriju svetskog kuglanja. Imamo i prvo mesto u bodovanju za nacije kod juniora i drugo kod seniora čime sam posebeno zadovoljan.  Ukupno smo se pet puta peli na postolje! Čestitke svim našim reprezentativkama i reperzentativcima, kao i stručnom štabu na  svemu što su pokazali. Na talasu dobrih vibracija počinjemo pripreme za najznačajnije događaje sezone seniorskok ekipno Prvenstvo sveta i kedetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta u Detenhajmu u maju.

Srpki kuglaši i kuglašice, posebno Zavarko, imali su izuzetnu podršku iz gledališta. Kovačić, Ernješi, Simijonović sa razvijenom zastavom, dirigovali su navijačkim timom a gledališztem prekrasne kuglane sa osam staza orilo se „Srbija, Srbija…“  Došli su Neđa Vujaković predsednik Udruženja kuglaških klubova naših radnika u Nemačkoj, Zoran Nikolić iz Beča, verni navijač srpske reprezentacije i vešestruki prvak  na Prvenstvima Evrope za naše radnike u inostranstvu, dugogodišnji prvotimac Beograda koji sada igra u Šrechajmu u Nemačkoj  Srđan Šokac… Atmosfera je bila fantastična i  ta podrška iz gledališta dala je krila Zavarku…