TOŠIĆ I TRKLJA POBEDNICI 31. BEOGRADSKOG MARATONA

Last Updated: 22/04/2018Autor

ATLETIKA

Pobednici 31. Beogradskog maratona su domaći atletičari Kristijan Tošić (2:45,23) i Nora Trklja (3:08,46), a pobednici i novi rekorderi polumaratonske staze jesu Dario Ivanovski (Makedonija), koji je odbranio titulu pobednika s 1:08,03 i popravio svoj prošlogodišnji rekord (1:10,00), kao i debitantkinja na beogradskoj stazi Matea Matošević (Hrvatska) koja je s 1:18,47 za bezmalo tri minuta nadmašila prvi rekord nove staze koji je prošle godine s 1:21,41 postavila Crnogorka Slađana Perunović. Pošto su organizatori odlučili da prvi put ne angažuju elitne trkače iz inostranstva, juče su dominirali takmičari iz regiona, iskusni maratonci i reprezentativci svojih zemalja. Učestvovalo je više od 27.000 trkača: 7.300 polumaratonaca i maratonaca računajući i polumaratonske štafete i oko 20.000 trkača svih uzrasta u „Trci zadovoljstva“ na 5 km.

– Moj lični rekord je 2:27,08, ali to po ovom vremenu nisam mogao da ponovim – rekao je Kristijan Stošić (36), prvi domaći takmičar koji je trijumfovao na maratonskoj stazi posle Dragana Isailovića, pobednika iz 1989. – Osim toga pre dva dana sam dobio drugu kćerku, sada imam Ivanu i Isidoru, pa je i to uticalo na mene. U svakom slučaju pobedom sam postigao najveću uspeh u karijeri. Bio mi je to peti maraton u Beogradu, a najbolji plasman bilo mi je četvrto mesto prošle godine.

Stošić, član kluba Vranjanski maratonci, gotovo 30 kilometara trčao je sam, protiv sunca i vetra. Drugo i treće mesto osvojili su domaći maratonci – Miloš Dajević s 2:51,34 i Nenad Milosavljević sa 2:51,38. Ni Nora Trklja, atletičarka Crvene zvezde, nije uspela da se približi svom ličnom rekordu, ali je zadovoljna:

– Pobedila sam sa 3:08 na trci na kojoj sam bila promoter. Moje fotografije nalazile su se na bilbordima, organizacija je bila divna i ne možete da zamislite kako se sada osećam – rekla je Nora Trklja, koja je pobedila ubedljivo ispred Južnoafrkanke Kendis Hol (3:15,09) i srpske maratonke Biljane Bursać (3:15,28).

Dario Ivanovski je s 1:08,03 postavio i novi makedonski rekord u polumaratonu, a beogradska staza nije ni laka ni brza. Najbolji domaći trkač bio je Miloš Segedi, koji je s 1:12,33 zauzeo drugo mesto pretekavši 300 m pre cilja Makedonca Miloša Rančića (1:12,41).

– Ovo mi je i lični rekord u polumaratonu i na njemu mogu da zahvalim rivalu s kojim sam vodio veliku borbu, kao i treneru Mirku Vujakliji – rekao je Segedi, 22-godišnji atletičar iz Inđije.

U konkurenciji polumaratonki Matea Matošević (29), hrvatska olimpijka u maratonu iz Rio de Žaneira, na vreme se rešila najupornijih rivalki i pobedila s novim rekordom staze.

– Ovo je bio moj debi na Beogradskom maratonu i jako sam zadovoljna. Bilo je jako vruće, jaka konkurencija, ali imali smo veliku podršku gledalaca, a ja i pomoć vašeg trkača Nikole koji je trčao uz mene i tako mi pomagao. Član sam AK Agram, a u Beograd smo došli zahvaljujući gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koji nas je okupio i omogućio dolazak na Beogradski maraton – rekla je Matea Matušić, koja je tek docnije saznala da joj je „pesmejker“ bio Nikola Bursać, atletičar Partizana, reprezentativac Srbije na stazi od 1.500 m.

Drugo mesto pripalo je eks Kenijki, atletičarki BiH Luciji Kimani (1:21,04), a treće atletičarki Crvene zvezde i  pripadnici „Kobri“ Neveni Jovanović (1:22,36), specijalistkinji za planinsko trčanje, koju 5. maja očekuje nastup na Prvenstvu Balkana.

 

Hanuči: Neverovatno iskustvo

Promoter 31. Beogradskog maratona, dvostruki svetski rekorder u ovoj disciplini Amerikanac Halid Hanuči je imao samo reči hvale:

– Za mene lično ovo je bilo jedno neverovatno iskustvo i kao što su svi rekli bilo je to zbog energije, sjajne atmosfere u kojoj su svi uživali. Danas ste već uspeli ali vam želim i sve najbolje u budućnosti. Mislim da ovaj maraton može da bude još veći uz podršku koju dobija. Mislim da je podrška grada veoma značajna i lični primer gospodina gradonačelnika, koji je i sam trčao i završio trku i pri tom se sjajno proveo, je neverovatan. Pamtiću ove momente zauvek. Bilo je vrlo zabavno trčati ovde, bilo je lepo videti sve ove ljude, decu koja su trčala sa mnom u Trci zadovoljstva na 5 km i odlično sam se proveo.

 

Gradonačelnik zadovoljan

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je bio veoma zadovoljan pošto je pretrčao polumaraton (2: 05,22), ali ne samo zbog rezultata:

– Beograd je još jednom pokazao svoje pravo lice, koliko je prelep, veliki svetski grad. Bila je neverovatna energija, iako su vremenski uslovi bili teški. Puno mi je srce kad vidim najmlađe, starije i one najstarije kako trče zajedno, kako bodre jedni druge da bi došli do cilja, znajući da na maratonu vreme nije važno već samo to da se završi trka i da se pokaže da volimo i poštujemo zdrav život i da cenimo mlade i sport.