TOMIĆEVIĆ I ZORIĆ EVROPSKI VICEPRVACI

Last Updated: 15/07/2017Autor

KAJAK KANU

Srpski kajakaši na šampionatu Evrope u Plovdivu osvojili su prvu medalju na ovogodišnjem takmičenju. Olimpijski vicešampioni u kajaku dvosedu na 1000 metara, Marko Tomićević i Milenko Zorić, ponovili su uspeh iz Rija i na šampionatu Evrope u Plovdivu osvojili srebrnu medalju. Marko i Bata su u finalu trku izveslali za 3 minuta i 13.780 sekundi. Prvo mesto osvojili su Maks Hof i Markus Gros iz Nemačke (03:12.724), dok je bronza pripala Špancima Fransisku Kubelosu i Injigu Penji (03:14.056).

Tomićević i Zorić su tako praktično ponovili uspeh sa prošlogodišnjeg šampionata Starog kontinenta. Naime, srpski dvosed je u Moskvi osvojio bronzanu medalju, ali je kasnije posada Mađarske koja zauzela drugo mesto, bila pozitivna na anti-doping testu. Još uvek se čeka odluka Evropske kajakaške asocijacije u vezi sa predajom srebrne medalje Tomićeviću i Zoriću.

Olimpijski vicešampioni osvojili su novo srebrno odličje u dvosedu na 1.000 metara, zauzevši drugo mesto u Bugarskoj, odmah iza nemačke posade.

„Zadovoljni smo kao smo veslali, u jako dobroj smo formi. Startovali smo nešto lošije, ostali smo iza vodeće grupe, ali smo znali da možemo da se nosimo sa tim. Poslednjih 500 metara napali smo i uspeli da dođemo do drugog mesta“, rekao je Zorić, prenosi sajt Kajaškog saveza Srbije.

Zorić ne krije da su ambicije najviše moguće na Svetskom prvenstvu u Račicama od 23. do 27. avgusta.

„U Češkoj možemo da napravimo bolji rezultat, samo treba da radimo kao do sada“, poručio je Zorić.

Na njegove reči nadovezao se Marko Tomićević, istakavši da očekuje još bolji rezultat.

„Celu trku osećali smo se odlično u čamcu, što me jako raduje. Kada je tako onda se uzdam u to da ćemo izdržati do kraja. Borili smo se sa Špacima i na kraju završili kao drugi. Dali smo sve od sebe…U glavi mi je da budemo još bolji na Svetskom prvenstvu, ostanemo u formi i čak da je podignemo“, zaključio je Tomićević.

Ženska posada četverca na 500 metara, u sastavu Nikolina Moldovan, Milica Starović, Kristina Bedeč i Olivera Moldovan zauzela je 4. mesto u finalu prvenstva Evrope. Naše devojke su kroz cilj prošle za 1 minut i 32.532 sekunde. Zlatnu medalju osvojila je posada Mađarske (01:30.724), dok je srebro pripalo Poljakinjama (01:31.596). Bronzom su se okitile Ukrajinke (01:31.624). Muški četverac na istoj deonici u kojem su nastupili Nebojša Grujić, Marko Novaković, Stefan Vekić i Vladimir Torubarov finalnu trku završio je na 9. mestu, pošto je deonicu izveslao za 1 minut i 20.304 sekunde. Zlatnu medalju osvojili su Mađari (01:18.556), srebro Slovaci (01:18.640), dok je bronza pripala posadi Belorusije (01:19.112).

U prepodnevnom delu programa nastupili su i srpski predstavnici u parakajaku. Vuk Radovanović je u disciplini KL2 obezbedio mesto u brobi za medalje, pošto je svoju kvalifikacionu trku završio na trećem mestu. Finale KL2 vesla se u nedelju od 07:55 po srednjeevropskom vremenu. Arsen Arsenović plasirao se u polufinale u disciplini KL3, pošto je u kvalifikacijama zauzeo 4. mesto, a iz njegove trke samo pobednik je mogao da direktno prođe u finale. Arsen polufinale vesla od 14:50 po srednjeevropskom vremenu.