TOMIĆEVIĆ I ZORIĆ EVROPSKI PRVACI

Last Updated: 09/06/2018Autor

KAJAK KANU

Srpski dvosed na 1.000 metara Marko Tomićević, Milenko Zorić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje se održava u Beogradu. Drugog takmičarskog dana naši reprezentativci su izborili još pet A finala.

Aktuelni svetski šampioni i najbolji srpski sportisti u 2017. godini su još jednom pokazali da su apsolutni vladari ove elitne discipline, a dominaciju je potvrdio rezultat. Kroz cilj su prošli u vremenu 3:04.940. Ostaće zapisano da je u Beogradu 9. juna oboren aktuelni svetski rekord koji su držali Španci (3:05.624).

Srpski čamac je od sredine trke krenuo u poteru za vodećim posadama. Nemci Hof i Gros su poveli. Na polovini trke Tomićević i Zorić su stigli vodeću grupu a onda su uhvatili svoj ritam.

Do kraja su samo povećavali prednost, do zlata ispred Nemaca stigli za dužinu čamca prednosti.

– Neverovatan osećaj. Za ovo se trenira. Sve što sam radio od kada sam počeo da veslam kajak stalo je u ova tri minuta – rekao je Milenko Zorić koji je evropsko zlato proslavio skokom iz čamca.

Marko Tomićević je dodao:

– Još jedno odličje koje nam je nedostajalo. Da smo mogli da biramo, izabrali bi da ga osvojimo baš u Srbiji. Hvala publici koja nas je poržala. Ambijent je bio sjajan. Nismo startovali kako umemo. Ipak, to nas nije poljuljalo. Uhvatili smo našu brzinu, imali odličan finiš.

Slede novi izazovi.

– Svetsko prvensto u Portugaliji krajem avgusta. Sada ćemo malo da slavimo, odmorimo se i okrećemo se odbrani zlata iz Račica.

Medalje je novim evropskim šampionima dodelio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Trener reprezentacije Uroš Pavlović je ocenio:

– Imali su solidan start. Trebalo im je 250, 300 metara da se izbore za poziciju. Kada su to uspeli, uhvatili su ritam, pobegli ostalim čamcima i izdržali do kraja. Ovo je njihova najbolja trka koju ponavljaju već treći put u velikim finalima.

Srebro je osvojila posada Nemačke Hof, Gros (3:06.206), bronzani su Španci Kubelos, Penja (3:06.750).

Ženski četverac Nikolina Moldovan, Milica Starović, Kristina Bedeč i Marija Dostanić je bio osmi u A finalu. Kroz cilj su devojke prošle u vremenu 1:32.926.

Dvosed na 1.000 metara Marija Dostanić, Kristina Bedeč bio je šesti u A finalu rezultatom 3:40.824.

Muški četverac na 1.000 u sastavu Nikola Rasulić, Anđelo Džombeta, Dragan Hančovski, Mihailo Subotić je u A finalu bio osmi  rezultatom 2:55.564.

 

U nedelju još osam šansi za odličja

Marko Tomićević i Milenko Zorić su osvajanjem zlatne medalje ostatku tima ulili dodatno samopouzdanje. Od sedam posada koje su veslale u popodnevnom programu, čak pet je uspelo da se domogne A finala koja su na programu u nedelju.

Nebojša Grujić i Marko Novaković su bili najbrži (32.052) u kvalifikacijama dvoseda na 200 metara.

– Očekivali smo da budemo među tri čamca i odemo pravo u finale. Svaku trku smo sve bolji i verujem da smo u krugu favorita za medalju – rekao je Marko Novaković.

S obzirom na broj prijavljenih čamaca, u disciplini jednoseda na 200 metara kod muškaraca nije bilo direktnih finala. To nije smetalo Marku Dragosavljeviću da prvo u kvalifikacijama pa u polufinalu bude najbrži u svojim grupama. Rezultat u polufinalu 34.848.

– Radujem se novom finalu na evropskim prvenstvima. Imam pet medalja, četiri iz jednoseda, volim ovo takmičenje. Bilo bi lepo da se radujem ponovo, pred domaćom publikom – naglasio je Dragosavljević.

Biljana Relić je rezultatom 40.167 pobedila u kvalifikacionoj grupi jednosedašica na 200 i tako jedina izborila direktan plasman u finale.

– To mi je i bio cilj, da preskočim polufinale kako bih se lakše i brže oporavila. U finalu je sve moguće. Poštujem sve finalistkinje, starije su i iskusnije ali tražiću svoju šansu. Spremna sam i sjajno se osećam – rekla je Relićeva.

Kod kanuistkinja, u jednokleku na 200, direktno finale je plasmanom među tri čamca obezbedila Nikolina Mijušković. Vreme – 48.218.

– Sve ide kako treba. Vremenske prilike nisu bile sjajne, ali sve smo morale da se borimo sa tim. Cilj je da u finalu izveslam najbolju svoju trku, a videćemo da li će to da bude dovoljno za mesto na postolju.

Direktno finale je rezultato 46.091 izborio i parakajakaš Vuk Radovanović.

– Nisam znao šta da očekujem. Ova trka je pokazala da sam uspeo da popravim greške sa Svetskog kupa. Zadovoljan sam ulaskom u finale. Ako bih uspeo da ponovim plasman sa prošlog Evropskog prvenstva kada sam bio peti, to bi bio uspeh – kazao je Radovanović.

Pored ovih pet posada, u nedelju u A finalima veslaju Milica Starović (K-1 500), te Simo Boltić i Strahinja Stefanović (K-2 1000). Oni su finala izborili u petak. Tačku na Evropsko prvenstvo stavlja Kristina Bedeč u trci jednoseda na 5.000 metara.

U subotu su veslali kanuista Goran Cvitanović koji će u nedelju u B finale i parakajakaš Strahinja Bukvić koji je takmičenje završio u polufinalu.

 

Satnica – nedelja 10. jun

08.49     A FINALE, KL2: Vuk Radovanović

10.15     B finale, K-1 500: Bojan Zdelar

10.41     A FINALE, K-1 500: Milica Starović

12.00     A FINALE, K-2 500: S. Boltić, S. Stefanović

12.46     B finale, C-1 200: Goran Cvitanović

13.05     A FINALE, K-1 200: Biljana Relić

13.24     A FINALE, K-1 200: Marko Dragosavljević

13.37     A FINALE, C-1 200: Nikolina Mijušković

14.16     A FINALE, K-2 200: N. Grujić, M. Novaković

16.30     A FINALE, K-1 5000: Kristina Bedeč