TEŠKI ČETVERAC PETI NA SVETU

Last Updated: 22/07/2017Autor

VESLANJE

Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić osvojili su peto mesto u konkurenciji 16 najboljih svetskih posada. U finalu Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Plovdivu naš četverac bez kormilara je sa vremenom 6:00.63 prošao kroz cilj kao peti. Svetski prvaci postali su Australijanci Blek, Mur, Donald i Beker (5:50.16), srebro je pripalo Brtancima Hornu, Digiju, Elvisu i Karnegiju (5:53.64), a bronza Austrijancima Šefriedbergeru, Hohensaseru, R. Kverfildu i F. Kverfildu (5:56.39). Četvrti je kroz cilj prošao teški četverac Holandije Ra. Rienks, Van de Kerkof, Dijkstra, Ri. Rienks (5:58.59), a šesti čamac Švajcarske Berloher, Hirš, Kamber, Majer (6:04.46). Posle prvih 500 metara Obradović, Beđik, Đerić i Lazić bili su šesti. U narednoj četvrtini trke uspeli su da preteknu posadu Švajcarske i da izbiju na peto mesto. Sa tim plasmanom su ušli i u poslednjih 500 metara, a uprkos očiglednoj želji do kraja nisu uspeli da odu još koji korak napred. Bez obzira na to sam plasman Obradovića, Beđika, Đerića i Lazić u finale najvećeg svetskog takmičenja za mlađe seniore samo po sebi ogroman je uspeh. Tim pre što su sva četvorica u Plovdivu debitovala na ovom takmičenju, a da su Obradović i Lazić tek prošle godine završili sa juniorskim stažom.

– Čestitam momcima na izrazito zrelom učešću u Plovdivu koje su završili na visokom petom mestu. Ono je, za mene lično, vredno medalje. Uložili su maksimalan napor u svakoj trci, uključujući i finalnu gde smo mogli možda i bolje, a mi sami znamo gde i kada. Ipak, izgleda da je u polufinalu, gde su imali izvanredan nastup, ispaljen zlatni metak, i da nisu mogli da repriziraju takav nastup svega 24 časa kasnije. Sve u svemu ovo je odličan rezultat posebno ako se ima u vidu da su dvojca članova ovog čamca dojučerašnji juniori, a da nam se Beđik priduržio tek u februaru, kada je počeo da trenira posle gotovo jedno i po godišnje pauze – istakao je trener teškog četverca Aleksandar Ivković.

Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić na lep način su se oprostile od Plovdiva. Naše reprezentativke u B finalu ženskih dvojaca bez kormilara bile su druge s vremenom 7:36.50 čime su zauzele osmo mesto u konačnom plasmanu. Prvo mesto pripalo je posadi Meksika (7:34.59), treće čamcu Mađarske (7:38.21), četvrto Italiji (7:41.16), peto Češkoj (7:47.84), dok je Nemačka diskalifikovana. Slijepčevićeva i Jošićeva, koje su u Bugarskoj imale dvostruki debi budići da su prvi put nastupile na svetskim šampionatima za mlađe seniore i da su se prvi put na nekom velikom reprezentativnom takmičenju ogledale u rimen disciplini, odlično su startovale u trci za plasman od sedmog do 12. mesta. Prvih 1.000 m držale su čvrsto vodeću poziciju, ispred čamaca Mađarske i Meksika. Treću četvrtinu trke obeležile su Meksikanke koje su se sa trećeg mesta probile na prvo i kao liderke trke započele poslednjih 500 metara u kojih su, naše reprezentativke, ušle kao druge. Tu poziciju su uspele da odbrane sve do kraja iako su na oko 300 metara ozbiljno zapretile Mađarice. Pritiskale su ih gotovo do samog cilja, ali su Slijepčevićeva i Jošićeva ipak uspele da odole do cilja.

– Devojke su u Plovdivu pružile svoj maksimum, a ja im ovom prilikom čestitam na tome. U ovom trenutku to je bilo dovoljno za osmo mesto. U ovaj čamac su sele svega pre mesec dana, koji su iskorišćeni pre svega za uveslavanje. Ima još mnogo stvari koje mogu da se poprave u narednom periodu, a to će biti uslov da bi se na nekim narednim takmičenjima u rezultatskom smilsu uradilo znatno više – kazao je trener ženskog dvojca bez kormilara Radivoj Mijatov.

U nedelju, poslednjeg dana šampionata, na stazu u Plovdivu izlazi srpski dvojac bez kormilara. Branioci titule svetskog prvaka Viktor Pivač i Martin Mačković od 9,38 časova boriće se za svoju četvrtu uzastopnu medalju na planetarnim šampionatima za mlađe seniore (bronze 2014. i 2015. u Varezeu, odnosno Plovdivu i zlato 2016. u Roterdamu). Rivali će im biti Južnoafrikanci Dafran i Torent, Rumuni Tiganesku i Paskari, Francuzi T. Turlan i Ž. Turlan, Amerikanci Ričards i Korigan i Britanci Stjuart i Davidson.