SVI SU POBEDNICI

Last Updated: 22/08/2017Autor

DOGAĐAJI

Rečima je počelo, rečima (Igre su zakon) se nastavilo, istim rečima stavljena je i tačka na ovogodišnju smotru razigrane, raspevane mladosti Srbije, BiH i Hrvatske u Splitu. Spektakularno, uz feštu na čuvenom Rivi, uz dodelu medalja, uz mnoštvo aplauza, radosti i lepih želja sa svih strana, ne samo pobednicima. Ovde, zapravo i nije bilo poraženih. Pobedili su i Srbija i BiH i Hrvatska. Sve je išlo glatko i podmazano. Sve za veliko, ogromno pobedničko srce svih učesnika Sportskih igara mladih 2017. godine. A, dok njih 900 nije stiglo u grad pod Marjanom, na završni turnir, filter je moralo da prođe više od 160.000 učesnika (Srbija 58.120, BiH 42.000, Hrvatska 61.400). Brojke je precizno izneo majstor štimunga na sinoćnoj gala večeri u Splitu, gospodin Hrle, koji je dinamikom, sjajnom kontrolom svega što se dešavalo, i neuporedivim osećajem za dobro, doneo posebnu crtu svemu što je bilo za najvišu ocenu.

Kad u pet dana nema nijednog mrkog pogleda, kad oči trepere i ruke grle onda se jednostavno kaže: pobedila je ljubav. Ostali su zapisani telefonski brojevi u notesima, uknjižene su i mejl adrese, razmenjeni profile na društvenim mrežama, najavljeni i susreti širom regiona, što samo potvrđuje koliko je sve ovo uspelo. Dobri duh igara svi su razumeli, one su spojile region, one su pokazale da možemo zajedno.

Posebnu čestitku, preko video bima poslao je najbolji hrvatski fudbaler Luka Modrić, koji je, na kratko, izjavom prekinuo dodelu medalja na svečanoj bini . Tada je, govorio velemajstor Kraljevskog kluba iz Madrida. Nešto kasnije u program su se uključili i Dario Srna (Šahtjor), Edin Džeko (Roma) i Nemanja Matić (Mančester Junajted), izazvvši ovacije na prepunom šetalištu.

– Šaljem vam velike pozdrave iz Engleske. Posebno mi je zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u Splitu na završnici Sportskih igara mladih, najlepšoj i najpozitivnijoj priči u regionu. Čestitao bih pobednicima iz sve tri države. Želim vam, dobru zabavu ali da ne zaboravite da su sport i sportski način života mnogo više od takmičenja. Oni su druženja, prijateljstva za ceo život i simbol životnih vrednosti čiji ste vi najbolji primer – istakao je srpski reprezentativac i ambasador Igara, Nemanja Matić.

Predsednica SIM Srbije Ivana Jovanović, bila je prezadovoljna kako je sve proteklo.

– Čestitam svim učesnicima od srca i nadam se da ćemo se narednih godina družiti u još većem broju. Zahvaljujem se partnerima i saradnicima iz Hrvatske i BiH budući da smo zajedničkim snagama došli do kraja. Ovo je uspešna sezona za Sportske igre mladih u regionu, ovo su jedine igre na svetu koje imaju energiju i dušu.

Predsednik Savez za školski sport Srbije Željko Tanasković, koji je bio gost u Splitu, akcenat je stavio na zbližavanju mladih.

– Ideja Igara nije samo takmičenje, već i zbližavanje mladih u regionu. Svima je jasno da je sport prava preventiva kada su u pitanju najmlađi. Čestitam gospodinu Zdravku Mariću i organizatorima na jako dobroj organizaciji Igara, a deci želim puno uspeha u životu i nastavku sportskih karijera.

I, nikako da promakne, da se izgubi iz vida, Srbija je trijumfovala u najatraktivnijim disciplinama Igara. U deset sportova u raznim uzrasnim kategorijama osvojili smo ukupno 25 medalja, od toga čak 10 zlatnih. Prošle 2016. osvojili smo, malo manje, 21 medalju. Posebno upečatljiv utisak ostavili su mladi srpski šahisti, njihove zlatne medalje u sve četiri kategorije su nešto do sada nezabeleženo u 21 godini dugoj istoriji Sportskih igara (Srbija se takmiči četiri godine). I zato su upravo oni prvi pomenuti na dodeli priznanja, ukazana im je čast da otvore svečani defile medalja. Sport je opet zbližio mladost, i dokazao koliko ima veliku moć, sport je čudo nad čudima. Igre su zakon!