SVETSKI ŠAMPIONI UVELIČALI PROSLAVU 25 GODINA KS REPUBLIKE SRPSKE

Last Updated: 07/05/2017Autor

KUGLANJE

Seniorska muška reprezentacija Srbije, trostruki prvak sveta, gostovala je u Banja Luci i odigrala zvaničnu prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Republike Srpske i na najlepši način doprinela proslavi 25 godina uspešnog rada  Kuglaškog saveza Republike Srpske. Gosti su slavili sa 8:0 u igračkim poenima i 3.780:3.520 u čunjevima. Igrač dana bio je srpski reprezentativac Čongor Baranj sa 689 čunjeva, osam manje od rekorda kuglana (staze od 1 do 4) od 697 čunjeva koji drži najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, srpski reprezentativac. Igrao je protiv najboljeg u redovima Republike Srpske Davora Kalata (655) i gledaoci na kuglani Energomont sa osam staza, uživali u u nadmetanju dva raspoložena i vrlo motivisana kuglaša koju su „vukli“ jedan drugog do izuzetnih rezultata…. Bilo je mnogo „devetki“, ali i  lepih rušenja teških pozicija u „čišćenju“ i publika nije štedela dlanove.

Srbija je igrala bez dvojice standardnih rerezentativaca Vilmoša Zavarka i Daniela Tepše kojima je selektor Miloš Ponjavić dao „voljno“ za ovu utakmcu pošto su imali veoma napornu sezonu u Sportu iz Podbrezove, koji je ove godine osvojio dve šampionske titule: u Slovačkoj i u novoj Inter ligi sa ekipama iz Češke. Miloš Ponjavić, koji je trener Sporta, je kormilo reprezentacije za ovaj meč prepustio selektoru juniorske selekcije Srbije, petostrukih šampiona sveta, Vojku Pavloviću.

Na otvaranju utakmice, u ime domaćina, predsednik KS Republike Srpske Ilija Prijić se zahvalio gostima što su uveličali lep jubilej kuglaškog sporta u Republici Srpskoj. Predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović je na prigodnoj svečanosti uručio domaćinima i specijalnu plaketu KS Srbije  u znak sećana na ovaj susret.

– Zahvaljujem se, još jednom, Urošu  Dragoloviću, predsedniku i generalnom sekretaru KSS Vojku Pavloviću na pomoći i razumevanju da organizujemo ovu prijateljsku utakmicu i da se pred brojnim ljubiteljima kuglanja u Banjaluci pojave šampioni sveta. Ovakvi mečevi starih sportskih prijatelja su dragoceni jer izuzetno pomažu razvoj kuglanja u Republici Srpskoj. Za zadovoljstvom mogu da konstatujem da iz godine u godinu u Republici Srpskoj imamo sve više kuglaša koji  napreduju i beleže lepe rezultate i na međunarodnom planu.  Zahvaljujem se internacionalnom sudiji Darku Lackoviću i njegovim saradnicima na besprekornom vođenju meča…

Uroš Dragojlović se zahvalio  Iliji Prijiću i Siniši Andriću, generalnom sekretaru KS Republike Srpske na izuzetnom gostoprimstvu i  organizaciji utakmice i istakao:

–  Čestitke svim igračima i hvala im na lepoj kuglaškoj predstavi u kojoj smo svi  uživali. Veoma sam zadovoljan kako je igrala srpska reprezentacija  i da se našalim, rezultati su  čak i bolji nego što sam očekivao u ovoj fazi rada pred SP u Detenhajmu od 19. do 27. maja. Od 10. maja su završne pripreme u Banji Junaković i mislim da ćemo otputovati na Šampionat sveta u top formi. Cilj je visok, da odbranimo titulu…Želim od svega srca našim domaćinima da KS BiH prebrodi finansijske poteškoće i da reprezentacija BiH učestvuje na SP. Uverili smo se i na ovoj utakmici da u njoj ima mesta za brojne igrače iz Republike Srpske.

U nedelju do 10 časova odigraće se nezvanična prijateljska utakmica.

ZVANIČNA PRIJATELjSKA UTAKMICA U BANjA LUCI: REPUBLIKA SRPSKA – SRBIJA 3.520:3.787 (0:8). Rezultati igrača: Boris Peković- Milan Jovetić 0:1 (590:617, 1:3), Đorđe Mandić – Igor Kovačić 0:1 (569:599, 4:0), Dragan Babić – Miloš Simijonović 0:1 (536:615, 0:2), Nemanja Galić – Uroš Jagličić 0:1 (585:624, 1,5:2,5), Mirko Trklja – Robert Ernješi 0:1 (585:643, 1:3), Davor Kalat – Čongor Baranj 0:1 (655:689, 1:3). Igrali su još i – Republika Srpska: Dalibor Tatić 565, Miodrag Trklja 549. Srbija: Radovan Vlajkov 615, Saša Juhas 571. Sa osam igrača: 4.652:4.973 (0:10). Sudili su Darko Lacković internacionalni arbitar iz Republike Srpske, Tatjana Perišić i Goran Brkić.