SVETSKI PRVACI U POHODU NA EVROPU

Last Updated: 20/07/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Reprezentacija Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu, aktuelni svetski prvak ekipno, putuje na Evropsko prvenstvo na kome će naši najbolji modelari imati priliku da se takmiče za evropsko zlato.

Na Evropskom prvenstvu slobodnoletećih modela, koje će se održati od 23. do 28. jula u mestu Senteš u Mađarskoj, nastupiće ukupno osam predstavnika Srbije. U kategoriji F1A (jedrilice) predstavljaće nas Radoje Blagojević iz Aero kluba „Vojka“, Slavko Savić iz Aero kluba „Nova Pazova“ i Andrija Pešić iz Aero kluba „Trstenik“. Radoje Blagojević će zajedno sa Svetozarom i Bojanom Gostojićem iz Aero kluba „Zrenjanin“ nastupiti u kategoriji F1B (modeli na pogon gumom), i sa svetskim zlatom koje imaju timski, probati da ponove istorijski uspeh. U kategoriji F1C (penjači) takmičiće se Branko Bijelić iz Aero kluba „Ving“ iz Beograda, njegov klupski kolega Dragan Lakić i Živa Kovački iz Aero kluba „Zrenjani“.

Organizatori Svetska vazduhoplovna federacija i Vazduhoplovni savez Mađarske dočekaće 190 takmičara iz 27 evropskih država, a najjača konkurencija će biti u kategorijama F1A i F1B, gde će evropski prvak morati da bude najbolji od preko 70 modelara. Prema propozicijama ovog sporta, takmičari startuju svoje modele u ukupno sedam pokušaja (rundi) i meri se dužina trajanja leta njihovog modela. Ukoliko se dogodi da određeni broj takmičara ostvari maksimume (iste rezultate) nakon regularnih sedam startovanja, organizuju se dodatne runde – takozvani flaj ofovi za najbolje, nakon kojih se definišu konačne pozicije i rezultati. Dakle, da bi neko postao pobednik, mora da pređe dugačak put – od najboljih rezultata u svih sedam turnusa i u još barem jednom do tri dodatna turnusa.

Inače, pored naših reprezentativaca, na ovom takmičenju će biti još predstavnika Srbije i to petoro sudija (merilaca vremena) iz Aero kluba „Sombor“. Takmičenja u vazduhoplovnom modelarstvu organizaciono pored velikog broja takmičara, okupljaju i veliki broj sudija i drugog pomoćnog osoblja.

Podsećanja radi, prethodno Evropsko prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu je organizovano u Srbiji u Aradcu kraj Zrenjanina 2016. godine. Od tada reprezentativci Srbije su osvojili i svetski vrh prošle godine, tako da ove godine mogu i te kako ponosno da pretenduju na najviše pozicije. Sa evropskih prvenstava je ista ova ekipa donela bronzanu medalju ekipno 2014. godine i Svetozar Gostojić zlatnu medalju pojedinačno 2012. godine.