SVETSKI PILOTI DOLAZE U VRŠAC

Last Updated: 05/04/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Od petka, 7. aprila do nedelje, 9. aprila sa starta ispred Vršačke kule poletaće najbolji piloti paraglajdera sveta u disciplini precizno sletanje. Takmičenje za svetski kup koje organizuje Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i opštine Vršac, dovodi u našu zemlju 130 sportista.         Svake godine, ovo prestižno takmičenje se održi na četiri svetske destinacije, a ove godine Srbija je ostvarila to pravo zajedno sa Indonezijom, Kanadom i Slovenijom. Takmičari će na ovaj izuzetno atraktivan događaj doći u Vršac sa čak 20 različitih destinacija iz celog sveta: Belorusije, Bugarske, Kanade, Češke, Hong Konga, Mađarske, Indonezije, Japana, Južne Koreje, Crne Gore, Kosova, Nepala, Poljske, Rumunije, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Albanije.

„Ovo će biti najmasovnije takmičenje za svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom koje je ikada održano. Srbija je 2011. godine postavila rekord po broju učesnika sa 104 takmičara, prošle godine je tek Indonezija pomerila taj broj na 123, a sada će kod nas biti maksimalan dozvoljen broj pilota za takmičenje ovog ranga — njih 130“, kaže Željko Ovuka, direktor takmičenja. Takmičenja za svetski kup su po pitanju konkurencije izuzetno jaka, ali ih takmičari vole jer nose i značajne bodove za svetsku rang listu.

Vršac je inače dobro poznato letelište za disciplinu precizno sletanje paraglajderom, na kojem je pre tri godine održano i Evropsko prvenstvo. U susret ovom svetskom kupu, Vazduhoplovni savez Srbije je uz veliku pomoć opštine Vršac vredno radio na proširenju starta kod Vršačke kule.

„Poletište je zbog blizine tvrđave bilo skraćeno, malo za broj pilota koji se ovde okuplja. Uspeli smo da proširimo start tako da sada može da zadovolji i potrebe većih takmičenja i to u obe paraglajding discipline – i precizno sletanje i prelet paraglajderom. I u narednom periodu ćemo nastojati da proširimo startove u ovom regionu, poput Guduričkog vrha koji je kao najviši vrh Vojvodine odlično pozicioniran za ovaj sport“, objašnjava Ovuka.

Piloti će ovom prilikom poletati sa Vršačke kule sa visine od 399 m. Njihov zadatak je da slete na cilj koji je prečnika svega 2 cm, a svako odstupanje od zadatog cilja se „kažnjava“ poenima. Oko 15 pilota iz naše zemlje će učestvovati na ovom nadmetanju i Srbija sa razlogom očekuje sjajne rezultate od njih. Naime, četvorica naših pilota su prošlu godinu završila u deset najboljih pilota u ukupnom plasmanu svetskog kupa: Ivan Pavlov (7), Slobodan Maletić (6), Dejan Valek (5) i Goran Đurković (1. mesto i pobeda u Superfinalu svetskog kupa). Očekuje se učešće i drugih članova reprezentacije koja je u 2016. godini postala najbolja ekipa Evrope, među kojima je i Tamara Kostić, trenutno prva dama u ovoj disciplini u Evropi. Srbija je trenutno među 56 nacija rangirana kao najbolja na svetskoj rang listi koju objavljuje Svetska vazduhoplovna federacija. Svečano otvaranje takmičenja planirano je u subotu, 8. aprila u 11 časova na platou ispred Vršačke kule. Zbog meteo uslova, moguće je pomeranje od 60 minuta.