Svetske sportske igre školaraca u Beogradu

Last Updated: 17/09/2021AutorTags: , ,

Beograd je ponovo svet. Oko 2.000 učesnika iz čak 36 zemalja, učestvuje u glavnom gradu Srbije na Svetskim sportskim igrama školaraca – ŠKOLARIJADI. Ovo takmičenje se održava po prvi put u istoriji, naša prestonica je domaćin od 11. do 19. septembra.

A u sredu pre podne je održan veliki Forum školskog sporta, uz učešće puno ministara i sportskih funkcionera iz celog sveta. Na Forumu su između ostalih govorili prvi potpredsednik Vlade Branko Ružić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Svetske školske sportske federaciji Loran Petrinka, predsednik svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič, generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis i mnogi drugi. Među gostima su bili i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Boža Maljković i legendarna rukometašica, sada gradska sekretaraka za sport i omladinu Dragana Pešić Belojević. Posebno je ostala upečatljiva izjava Andreasa Zagklisa, gen sek Svetske košarkaške federacije, koji je istakao da su ove godine i pored korona virusa Japan sa Olimpijskim igrama i Srbija sa Svetskim školskim sportskim igrama potvrdili da su sjajni organizatori i da drugi treba da se ugledaju na njih.

 

– Srbiji je pripala velika čast i odgovornost da bude prvi domaćin najvećeg sportskog takmičenja za decu školskog uzrasta na svetu. Zahvaljujem svima koji su prepoznali važnost Školarijade na globalnom nivou i verovali da je Srbija pouzdan domaćin koji može da odgovori svim izazovima i zahtevima organizacije, ali i da postaviti standarde za ubuduće, što ćemo uveren sam, u narednim danima pokazati. Naša zemlja sistemski ulaže u usavršavanje mladih, negovanje njihovih talenata i punim kapacitetima podržava razvoj i dostupnost sporta na svim nivoima – deo je izlaganja ministra Udovičića.

Po završetku foruma, učesnici su se pridružili deci u parku ispod Kalemegdanu, gde smo imali Svečano otvaranje uz predstavljanje zastava svih zemalja učesnika, a prisutne je pozdravio i predsednik Saveza za školski sport Srbije, legendarni odbojkaš Željko Tanasković.

 

– Da nije bilo podrške države Srbije ne bi sve ovo mogli da organizujemo. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću, koji svestrano pomaže sport, a sportisti su zaista sjajni ambasadori. Ministar Vanja Udovičić je održao sjajan govor na Forumu i Beograd je ove nedelje zaista svet. Čak 12 takmičenja održava se od 11 do 19 septembra u Beogradu, dok je Svetsko školsko atletsko prvenstvo u isto vreme u Sremskoj Mitrovici, dok je Pančevo ugostilo karatiste sveta – istakao je Tanasković.

 

Naredna Školarijada, kako je odlučeno na sastanku ISF u Beogradu, održaće se za dve godine u Brazilu.