SVETSKA ELITA NA TRCI „BEOGRAD – BANJALUKA“

Last Updated: 26/04/2018Autor

BICIKLIZAM

Na Trgu republike u Beogradu 28. aprila u 10 časova okupiće se svetska biciklistička elita i krenuti u pohod na UCI bodove na dvodnevnoj 12. trci „Beograd – Banjaluka“.

Prva etapa je Beograd – Šabac – Pavlovića most – Bjeljina – Brčko u dužini od 175 kilometra. Druga etapa voziće se 29. aprila Teslić – Tešanj – Derventa – Prnjavor – Laktaši – Banjaluka (180 km). U glavnom gradu Republike Srpske pre cilja će se voziti i čuveni krugovi, tri puta tri kilometra, koji po tradiciji privlače mnogo gledalaca!

– Ove godine, što je veliko priznanje biciklističkom sportu Srbije i Republike Srpske, trka je svrstana u najvišu kategoriju za ovu vrstu manifestacija, 2.1 i pobednik će dobiti 125 UCI bodova za svetsku rang listu- istakao je na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Sebije u Beogradu predsednik BSS Branko Banović.- Veliku zahvalnost dugujemo MUP Srbije i RS, Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvu omladine i sporta Srbije kao i Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda na pomoći i podršci u organizaciji, kao i našim spprtskim prijateljima, pokroviteljima, donatorima i sponzorima, bez kojih ne bismo mogli da zadržimo visok nivo organizacije koji je trku „Beograd – Banjaluka“ svrstao u 100 najboljih u svetu! Zauzeli smo istaknuto mesto na biciklističkoj mapi Evrope, iduće godine najavljen je dolazak i TV ekipe Eurosporta…

Vladimir Kuvalja, generalni direktor trke, istakao je da je ova godine interesovanje za učešće bilo izuzetno i da je prijavljno 170 biciklista svrstanih u 25 ekipa iz 22 zemlje sa takmičarima iz 32 nacije:

– Dolazi pro ekipa Gasprom sa sjajnim ruskim vozačima, imamo tri ekipe iz Italije, dve iz Austrije, jednu iz Nemačke… Startovaće i nacionalne selekcije Srbije, Slovenije i Hrvatske. Profili staza u obe etape su takvi da će sprinteri biti u prvom planu. Posebno će biti uzbudljiva borba u poslednja tri kruga … „Tur de Frans“ ima cilj na Šenzelizeu, naš Šanzelize je Ulica Kralja Petra Drugog Karađorđevića. Krugovi u završnici postali su zaštitni znak trke. RTS i RT Republike srpske zajedno će „pokrivati“ ove etape, uz direktan prenos finiša.

Sportski direktor Dušan Banović pozvao je Beograđane da u subotu dođu i pozdrave učesnike na Trgu republike, gde će timovi biti predstavljeni na velikoj bini:

– Dolaze zaista dobri vozači i očekujem neizvesnu borbu za bodove i nagrade. Sa Trga republike karavan će se u zatvorenoj vožnji uputiti do Ade Ciganlije gde je zvanični start prve etape. Prolazni ciljevi su Šapcu i Bjeljini a brdski cilj u Debrcu. Cilj je u Tesliću oko u 15 časova. U drugoj etapi, start u Tesliću je u 12 časova, cilj u Banjaluci oko 14,30 časova. Prolazni ciljevi su u Prnjavoru i Laktašima, a brdski u Derventi i Potočanima. „Krov trke“ je brdski cilj u Potočanima sa 260 metara nadmorske visine. Pokrovitelj žute majice najboljeg u generalnom plasmanu biće renomirani proizvođač bicikala Kapriolo iz Bačke Palanke, na crvenim biće znak Nektar, na beloj, koju će nositi najbolji mladi vozač (do 23 godine) će biti simboli Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Minstarstva omladine i sporta Srbije, dok će sponzori zelene majice za prolazne ciljeve biti ENMON i Triglav osiguranje.

Ivan Stević, selektor i član programske komisije za drumski biciklizam BSS, saopštio je sastav reprezentacije Srbije za trku “Beograd – Banjaluka”:

– Startovaće Stefan Stefanović, Marko Danilović i Jovan Rajković aduti iz čačanskog Borca, Ognjen Ilić i Pavle Kalaba iz Partizana, Nemanja Stojanović iz kraljevačkog Metalca i Marko Stanković iz OBK Beograda. U mom stručnom štabu biće, kao asistent, Miloš Miladinović i mehaničar Filip Pavlović. Ovo je dobra ekipa i očekujem da na pravi način predstave srpski biciklizam.

Kakva je situacija sa Dušanom Rajkovićem, profesionalcem u Adrija mobil timu, koji je nedavano, na treningu, pao i povredio lakat?

– Povreda je bila, na sreću i naše zadovoljstvo, lakša nego što je u prvi mah procenjeno. Rajković je skinuo gips i juče je proveo dva sata na biciklu. Još nije spreman za trke, ali sve ide na bolje – zadovoljan je Stević.- Dva standardna reprezentativca Dušan Kalaba i Veljko Stojnić su u kampu UCI i Eglu kraj Lozane i vredno treniraju. Svu trojicu, nadam se, moći ću da povedem na trku “Kroz Srbiju” od 6. do 10. juna. Tada ćemo imati zaista moćnu selekciju…

Prošle godine na trci “Beograd – Banjaluka” najuspešniji vozač iz Srbije bio je upravo Dušan Rajović osvojivši u obe etape treća mesta. Trećim mestom drugoj etapi osvojio je i titulu šampiona Balkana na drumu.

Konferenciju za medije sjajno je vodio komentator TV Beograd Nemanja Matić. Prisustvovali su i generalni sekretari BSS Saša Gajičić i BSB Ranko Marić kao i predstavnici sponzora i prijatelji biciklističkog sporta.