SVETSKA BRONZA ZA TOMIĆEVIĆA I ZORIĆA

Last Updated: 25/08/2018Autor

KAJAK KANU

Srpska posada u disciplini kajak dvosed na 1.000 metara Marko Tomićević, Milenko Zorić osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Montemor Ovelju (Portugalija). U izuzetno uzbudljivoj, u finišu i dramatičnoj trci, ostvarili su rezultat 3:17.407 i tako nastavili niz odličja sa najvećih takmičenja.

Prvi deo trke naš čamac je bio iza vodeće grupe. Nemci Hof i Gros su od starta zauzeli prvu poziciju, čamci Danske i Australije bili odmah iza njih. Tomićević i Zorić su posle 500 metara krenuli u poteru za vodećim čamcima, brzo se pozicionirali među tri najbrža.

U finišu su se Nemci izdvojili i najavlili zlato. I dok su se čamci Srbije i Australije borili za srebro, iz drugog plana su se pojavili Španci Kubeljos i Penja i drugi prošli kroz cilj. Nemačka posada je zlato osvojila rezultatom 3:15.797, Španci su do srebra stigli u vremenu 3:16.617.

– Veoma teška trka u uslovima koji su daleko od idealnih. Nekoliko staza je bilo povlašćeno s obzirom da su bile u zavetrini. To se najbolje vidi po konačnom plasmanu. Zadovoljni smo bronzom, pre svega jer smo nastavili niz osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Dva zlata i bronza, uz najbolje vreme svih vremena u ovoj disciplini, sezonu čini više nego uspešnom – rekao je Milenko Zorić.

Marko Tomićević je dodao:

– Trka je bila sporija nego obično. Nismo se obbazirali na ostale posade koje su nam u prvom delu trke odmakle. Čuvali smo snagu, dobro je rasporedili. Znali smo da će u finišu da se rešava pitanje medalja. Pokazalo se još jednom da nema sigurnih medalja. Sada su Nemci odskočili, Španci I mi smo ih ispratili, tu su bili I Australijanci.

Marko Tomićević i Milenko Zorić su najuspešniji sportisti Srbije za 2017. godinu.

U jednosedu na 1.000 metara Marija Dostanić je zauzela 15. poziciju u ukupnom plasmanu. U B finalu je bila šesta vremenom 4:19.365. U pretak je, u prepodnevnom delu programa, ostvarila rezultat u polufinalnoj grupi.

Bojan Zdelar је u polufinalnoj grupi discipline kajak jednosed na 500 metara bio sedmi. Trku je završio u vremenu 1:46.658. Ovim plasmanom je naš, po godinama još uvek junior, završio učešće na debitantnskom prvenstvu sveta za seniore.

Vuk Radovanović je Svetsko prvenstvo završio na devetom mestu. Naš parakajakaš je kroz cilj prošao u vremenu 48.520 sekundi.

Zlato je osvojio Kurtis Mekgrejt (Australija) rezultatom 41.735, srebro Skot Martlej (Novi Zeland) – 42.360 a bronzu Mikola Sinjuk (Ukrajina) – 43.230.