SVEČANA AKADEMIJA KOŠARKAŠKOG SAVEZA SRBIJE ZA PAMĆENJE!

Last Updated: 13/12/2018Autor

KOŠARKA

U „Narodnom pozorištu“ u Beogradu 12. decembra je održana Svečana akademija Košarkaškog saveza Srbije povodom 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza i 95 godina košarke u Srbiji. Ovom sjajnom događaju koji će se dugo pamtiti prisustvovala su brojna velika imena evropske, jugoslovenske i srpske košarke. Pored čelnika KSS i najviših zvaničnika FIBA Evropa, u fantastičnom ambijentu uživali su i mnogi legendarni košarkaši i košarkašice koji su pronosili slavu naše košarke širom planete.

Zlatne značke Košarkaškog saveza Srbije dobili su Ratko Radovanović, Zoran Slavnić, Rajko Žižić, Miodrag Babić i Anđelija Arbutina. Ovo vredno priznanje predsednik KSS Predrag Danilović uručio je Arbutini, Babiću, supruzi Rajka Žižića Ljiljani i kćerki Ratka Radovanovića Sari. Nosioci srebrnih lopti su Bratislav Đorđević i Milan Ciga Vasojević. Generalni sekretar KSS Dejan Tomašević uručio je vrena priznanja Đorđeviću i Vasojevićevom sinu Borisu. Predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel uručio je predsedniku KSS Daniloviću plaketu kao znak pažnje povodom jubileja – 70 godina KSS i 95 godina košarke na ovim prostorima.

U fantastičnoj atmosferi, svečanim zvanicama prvi se obratio predsednik KSS Predrag Danilović.

– Poštovani predstavnici Vlade, uvaženi predstavnici FIBA, dame i gospodo, dragi prijatelji, dozvolite mi da izrazim zahvalnost što ste svojim prisustvom uveličali današnji događaj, kojim obeležavamo dve velike godišnjice – 70 godina od osnivanja Nacionalnog saveza i 95 godina košarke u našoj zemlji. Svi smo veoma ponosni na ove brojke, jer one pokazuju put koji smo prešli da bismo danas bili tu gde jesmo. Taj put je bio težak, pun uspona i padova, međutim, ljubav i strast koje negujemo prema ovom sportu od samog početka pomogli su nam da istrajemo.

Košarka u Srbiji predstavlja sport koji je definitivno više od igre. U bogatoj istoriji srpske košarke, naši igrači i igračice nebrojeno puta donosili su nam radost i uspehe. Ali, iznad svega, oni su svojim stavom i ponašanjem doprinosili poboljšanju slike i ugleda Srbije i srpskog naroda na međunarodnoj sceni.

Karakteristike društva vide se u odnosu sportista na različitim terenima i mi, kao srčan i ponosan narod, možemo da budemo više nego zadovoljni načinom na koji je košarka reprezentovala našu zemlju. Srbija možda jeste mala, ali je odnegovala i izvela na put veliki broj izuzetnih ličnosti i kada kažem izuzetnih, ne mislim samo na sportski aspekt, jer košarka formira i celokupan ljudski karakter. Baš iz tog razloga, svojim radom, svakodnevno podstičemo decu i mlade ljude da se bave košarkom i sportom uopšte. Jedan deo njih biće uspešan i mi ćemo dobiti jednog novog Radivoja Koraća, Miloša Teodosića, Vukicu Mitić ili Sonju Petrović. Još važnije je da ćemo dobiti vredne i kvalitetne ljude koji će najbitnije lekcije naučiti baš na košarkaškom terenu. A svi znamo da te lekcije ostaju za ceo život.

Važno je da znate da košarka u našoj zemlji zaista predstavlja način života, bilo da je reč o klupskom ili reprezentativnom nivou. Ona se živi iz dana u dan. Nekada donosi tugu, nekada radost, ali neminovno spaja ljude. Malo koja nacija može da se pohvali time da više od 20.000 ljudi dočeka reprezentaciju posle nekog šampionata. A takvi dočeci su u Beogradu tradicija.

U  sportskom životu jednog našeg košarkaša ili košarkašice posebnu ulogu ima Košarkaški savez Srbije. Savez je oslonac njihovog razvoja. Mi smo ti koji vodimo brigu o našim igračima i igračicama i to je uspešna tradicija koju ćemo nastaviti. Moram da naglasim da tradicija ne podrazumeva samo rezultatski uspeh, već i negovanje kulture dobrih i transparentnih odnosa koji su uslov za svaku uspešnu saradnju. Politika naše kuće je da negujemo prijateljstva širom Evrope i sveta, da širimo i jačamo našu košarkašku porodicu, jer je to jedina formula za napredak i usavršavanje.

Većina nas koji smo večeras ovde dolazi iz sveta košarke i sporta i svi vrlo dobro znamo važnost i moć timskog rada. Baš iz tog razloga sam veoma ponosan što ste danas sa nama, što nam svojim prisustvom pomažete da ovaj događaj obeležimo kako dolikuje, jer bez zajedništva svih nas ne bi bilo srpske košarke kakvu danas znamo.

Danas ovim jubilejom slavimo izuzetnu prošlost, ali budite uvereni da Košarkaški savez Srbije čini sve da osigura stabilnu i blistavu košarkašku budućnost. Verujemo da će ta budućnost stvoriti neke nove idole koji će s ponosom moći da kažu da dolaze iz zemlje košarke – rekao je Danilović.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je na ovom svečanom skupu:

– Ne želim da govorim ovde večeras kao ministar, već kao sportista… Drago mi je što sam večeras u ovakvom društvu. Kao klinac od 13 godina bio sam 1995. ispod sad već čuvenog balkona i taj trenutak mi je odredio dalji život i sportsku karijeru, jer sam silno želeo da se i ja jednog dana popnem na taj balkon… Veliki broj medalja je iza naših košarkaša i košarkašica i siguran sam da će tako biti i ubuduće. Minstarstvo omladine i sporta uvek će biti uz Košarkaški savez Srbije na misiji nastavka tradicije uspeha i stvaranja novih šampiona. Srdačne čestitike na velikom i značajnom jubileju.

Na Svečanoj akademiji govorio je i predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama, što obeležavamo  jedan istorijski trenutak koji je obeležio naš sport. Danas slavimo 95 godina od kada je odrigrana prva košarkaška utakmica u Srbiji i 70. rođendan nacionalnog Saveza jedne zemlje koju ljubitelji igre pod obručima širom Evrope i sveta poistovećuju sa terminom “Zemlja košake”. Ovo nije slučajan spoj ove dve reči. Umesto toga, ovaj naziv predstavlja baš ono što mi danas proslavljamo – rađanje izuzetne košarkaške kulture – “Škola košarke”, da upotrebimo još jedan široko prihvaćeni termin, koja je obeležila evropsku košarku od njenog početka.

Tokom svoje igračke karijere ne samo da sam igrao sa njima, nego sam i gledao mnoge igrače iz Srbije. Gledao sam i mnoge srpske timove. Svi oni su imali jednu zajedničku stvar, a to je da su rođeni da igraju košarku, moglo bi se reći da su rođeni košarkaši. Spisak legendarnih igrača iz ovog regiona, koji su direktno ili indirektno dali svoj doprinos razvoju sporta, zaista je beskonačan i praktično je nemoguće da to ne pomenem ovde. Imena košarkaških legendi iz Srbije, igrača, trenera ili zvaničnika, kao i broj titula koje su srpski timovi osvojili na svim nivoima tokom ovih  70 godina je nešto na čemu bi im mnoge druge zemlje i igrači pozavideli.

Srpski igrači svake godine, kako u kategoriji seniora tako i u mlađim kategorijama, donose brojne medalje sa evropskih i svetskih takmičenja. Svake godine neki novi srpski talenat osvoji srca košakraške zajednice. Svake godine srpska košarka postavlja sve više ciljeve i sve su veća očekivanja od njenih timova i igrača. Srpska košarka svake godine postavlja nove standarde umetnosti košarkaške igre. Ovo se nije promenilo u poslednjih 95 godina. I, na kraju, upravo zbog svega ovoga ovo jeste “Zemlja košarke”!

Posle govornika, emitovani su svojevrsni video zapisi koji su prisutne vodili kroz prebogatu istoriju naše igre pod obručima, a prisutne legende su izlazile na binu i govorile svako o svom periodu i medaljama na najvećim takmičenjima. Na binu su izlazili Radovan Radović i Nemanja Đurić, sin Radomira Šapera Srđan i unuka Borislava Stankovića Aleksandra Knežević, Marija Veger i Vladimir Cvetković, Snežana Zorić i Nikola Plećaš, Bratislav Đorđević i Dan Piterson, Žarko Paspalj i Anđelija Arbutina, Dušan Ivković i Saša Obradović, Saša Đorđević i Dejan Tomašević, Miodrag Babić… Prisutne zvanice pozdarile su i legendarne goste Dina Menegina i Anatolija Miškina.

Na kraju predivne večeri, generalni sekretar KSS Tomašević zahvalio se državi Srbiji, Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, sponzorima i prijateljima na podršci.