STRELCI POČINJU POHOD NA EVROPSKE MEDALJE I OLIMPIJSKE KVOTE

Last Updated: 19/09/2019Autor

Odbrojavanje do starta srpskih strelaca na Evropskom seniorskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Bolonji privedeno je kraju. Sutra će se takmičiti petoro naših takmičara. U kvalifikacijama MK puškom iz trostava učestvuju Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić. Finale je u subotu. Zoranu Arunović i Jasminu Milovanović očekuje prva faza kvalifikacija MK sport pištoljem (precizna paljba). Druga polovina (brza paljba) i finale su u subotu. Prekosutra će biti održano i takmičenje u trostavu za dame, u kome učestvuju Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i Ivana Anđušić Maksimović. Istog dana su i kvalifikacije i finale.

U svakoj disciplini deliće se po dve olimpijske kvote. Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković, na pitanje o ciljevima našeg tima u Bolonji odgovara:

-Ciljevi naše seniorske reprezentacije su olimpijske vize i medalje. Nezahvalno je prognozirati koliko medalja i kvota možemo da osvojimo, posebno što je na okupu evropska elita. Najbolji strelci Starog kontinenta su u Bolonji, svi imaju visoke ambicije, ali nadamo se da ovaj put možemo da dođemo bar do jedne kvote.

Olimpijske vize za Tokio 2020. za sada su „upucali“ Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović (oboje puška).

-Priželjkivali smo još neku kvotu, ali ciljevi zacrtani za dosadašnji deo sezone su ispunjeni. Sa skoro svih takmičenja koja su u sistemu olimpijskih kvalifikacija naši strelci su se vratili sa kvotama. Posle Bolonje predstoji nam oko pet meseci pauze, a naredne godine su preostala još dva takmičenja na kojima će se deliti kvote za Tokio – Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem i evropski kvalifikacioni turnir. Smatram da je realno da na kraju Srbija ima osam kvalifikovanih strelaca za naredne Olimpijske igre – zaključio je Marković.

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, najavljujući učešće naših takmičara ovim oružjem kaže:

-U Bolonji će nas predstavljati šestoro strelaca koji su malokalobarskom puškom najbolji u Srbiji ne samo ove sezone, već i u nekoliko prethodnih godina. Kad je o muškarcima reč, ukoliko Sebić, Pletikosić i Stefanović postignu rezultate na nivou svojih najboljih ovogodišnjih ostvarenja mogu da uđu u borbu za visok plasman. Isto važi i za Andreu Arsović i Sanju Vukašinović. Ivani Anđušić Maksimović, olimpijskoj vicešampionki u trostavu iz 2012, je ovo tek drugo takmičenje u reprezentaciji posle porođaja i nova prilika da posle jednogodišnje pauze počne da se vraća u krug najboljih strelaca Evrope.

Vreme u Bolonji je promenljivo, danas se temperatura spustila ispod 20 stepeni, pada i kiša. Međutim, strelcima ovakvo vreme više odgovara od vrućine.

-Nadamo se samo da neće biti vetra. Strelište u Bolonji nije dovoljno zaštićeno od vetra, koji može mnogo da poremeti mnoge strelce, između ostalog i naše. Nisu navikli da gađaju u takvim okolnostima. Ukoliko uslovi za takmičenje budu dobri šanse za visok plasman srpskih reprezentativaca rastu – zaključio je Donević.

Jelena Arunović, selektor za pištolj, poput Donevića, ističe da Srbiju u Bolonji predstavljaju takmičarke koje u Srbiji dominiraju nekoliko sezona.

-Jasmina Milovanović i Zorana Arunović su,od kad je Jasna Šekarić prestala da se takmiči, naše dve najbolje takmičarke MK sport pištoljem. Dokazale su da im je i ove godine mesto u reprezentaciji, ispunile kriterijume za učešće. Nismo imali mnogo vremena za pripreme po povratku sa Svetskog kupa u Rio de Žaneiru, ali raduje me da su obe takmičarke raspoložene za takmičenje.

Zorani Arunović i Jasmini Milovanović „viza“ za Olimpijske igre nije cilj, obe su ispunile kvotu za Tokio.

-Zorana je kvotu ispunila još na prvom takmičenju, prošle godine na Svetskom prvenstvu, a pečat na ovu sezonu stavili su i dobri rezultati i teška povreda ruke, zbog koje nije mogla u kontinuitetu da održava formu. Na Evropskim igrama u Minsku je osvojila zlato vazdušnim pištoljem, sport pištoljem gađala u finalu, a onda opet morala da pauzira zbog oporavka od povrede i potom ponovo da se vraća u formu. Kod Jasmine je drugačija priča, tokom sezone je podizala nivo rezultata i kao kruna je došla bronza vazdušnim pištoljem i olimpijska kvota na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Uspeh vazdušnim pištoljem je u senku bacio vrlo dobar rezultat koji je u Riju postigla MK pištoljem, kada joj je zamalo izmako finale. Dokazala je da je spremna i ovim oružjem – zaključila je Jelena Arunović.

 

Ekspedicija Srbije

U seniorskom timu Srbije na Evropskom prvenstvu je osmoro strelaca

MK puška trostav, muškarci: Stevan Pletikosić , Milutin Stefanović (obojica „Čika Mata“), Milenko Sebić (Crvena zvezda).

MK sport pištolj, žene:Zorana Arunović (Olimpik 011), Jasmina Milovanović (Smederevo).

MK puška trostav, žene: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“)

Stručni štab: Dragan Marković (sportski direktor SSS), Dragan Donević (šef stručnog štaba, selektor za pušku), Jelena Arunović (selektor za pištolj), Ivan Manojlović, Milan Armuš, Alina Sebić, Miriban Maksimović (treneri), Ivan Jovanović (fizioterapeut). Uz reprezentaciju je i Nikola  Marić, potpredsednik Streljačkog saveza Srbije.

 

Najbolji na okupu

Takmičarki program ovogodišnjeg Evropskog prvenstva je bogat, jer sem u olimpijskim, održavaju se nadmetanja u disciplinama koje više nisu u olimpijskom programu, kao i u nekim eksperimentalnim disciplinama. Međutim, veliki broj takmičenja nije naišao na veliko interesovanje strelaca. U  mnogim disciplinama konkurencija je slaba, broj učesnika je prilično mali. Ipak, to ne važi za olimpijske discipline u kojima učestvuju srpski strelci. U trostavu za žene učestvovaće 67 takmiačrke, u muškom trostavu jedan strelac manje, dok će MK sport pištoljem gađati 55 dama. Ne izostaje niko iz evropskog vrha, sve selekcije su došle u trenutno najjačim sastavima.