STRELCI IZ 18 ZEMALJA U „BEL EKSPO CENTRU“

Last Updated: 05/12/2019Autor

Predstojećeg vikenda biće održano tradicionalno Internacionalno prvenstvo Beograda u gađanju vazdušnim oružjem. Turnir počinje u petak 6. decembra, a završava se u nedelju 8. decembra. Trodnevno takmičenje, koje Streljački saveza Beograda priređuje 44.put, biće organizovano u hali „Bel ekspo centar“ na Novom Beogradu. Prijavljeni su strelci iz 18 država, tri više nego prošle godine. Za medalje i pehare boriće se 288 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, El Salvadora, Španije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Japana, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Ukrajine i, naravno, Srbije. Od gostiju iz inostranstva najbronije delegacije imaće Hrvatska, Bugarska, Slovenija, Ukrajina.

U Beograd dolazi veliki broj osvajača olimpijskih, svetskih, kontinentalnih medalja. Među njima će biti i nekoliko aktuelnih svetskih i evropskih prvaka. Na listi prijavljenih su Laura Georgeta Koman (Rumunija), evropska prvakinja vazdušnom puškom, Ana Korakaki (Grčka), svetska šampionka vazdušnim pištoljem, Pavlo Korostilov (Ukrajina), evropski prvak vazdušnim pištoljem…

Na vatrenu liniju izaći će izaći gotovo svi srpski seniorski i juniorski reprezentativci. Od standardnih članova nacionalnog tima turnir će propustiti samo Zorana Arunović. Po tradiciji, Internacionalno prrvenstvo je podeljeno u dva dela. U petak i subotu na programu je „Trofej Beograda“, a u nedelju „Velika nagrada Beograda“. Prvog dana, u petak, strelci će se nadmetati u miks parovima, disciplini koja će u Tokiju 2020 „debitovati“ u olimpijskom programu.

Biće to prvo takmičenje mešovitih parova u Srbiji po novim , nedavno usvojenim pravilima, po kojima će se miksevi nadmetati i na OI u Tokiju.

Novi model nudi uzbudljivije i atraktivnije takmičenje. Kvalifikacije su podeljenje u dva dela. U prvoj fazi, svaki strelac gađa po 30 dijabola, a osam najboljih parova prolazi u drugi deo. Svaki član ekipe u drugoj fazi ispaljuje 20 hitaca. Prvoplasirani i drugoplasirani miks iz drugog dela kvalifikacija plasiraće se u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u meč za bronzu. U mečevima za medalje, posle svakog hica se sabiraju rezultati, par sa boljim ostvarenjem dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. Pobeđuje tim koji prvi skupi 16 poena. Nadmetaće se više od 30 timova.

Najjači aduti Srbije u takmičenju mikseva pištoljem su parovi Jasmina Milovanović/Damir Mikec, pobednici Trofeja Beograda 2018, i Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić. U nadmetanju mešovitih parova puškom,od naših strelaca odskaču tandemi Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović i Andrea Arsović/Lazar Kovačević. Sa vrlo kvalitetnim miks timovima dolaze Ukrajinci, Bugari, Rumuni…

Takmičenje mikseva pištoljem počinje u petak u 14 časova. Mečevi za medalje ovim oružjem su zakazani za 16 časova, kada startuju i kvalifikacije mešovitih parova puškom. Dueli za odličja puškom su na programu od 18 časova.

U subotu 7. decembra je na programu Trofej Beograda u pojedinačnim u pojedinačnim disciplinama,  pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, u kategorijama seniorki,seniora, juniorki i juniora. Osvajači prva tri mesta u svakoj disciplini biće nagrađeni diplomama i medaljama.

Miting se završava takmičenjem 44. „Velika nagrada Beograda“ u pojedinačnim disciplinama, u nedelju 8.decembra. Svi strelci će se nadmetati u apsolutnoj kategoriji (juniori i juniorke nastupaju u seniorskoj konkurenciji). Umesto medalja osvajači prva tri mesta u svakoj disciplini će biti dobiti statue „Beogradski pobednik“, kao i novčane nagrade (400, 200 i 100 evra).

Ulaz u salu „Bel ekspo centra“ je slobodan.

 

Satnica finala

Trofej Beograda

Petak

16.00: miks, pištolj, mečevi za medalje

18.00: miks puška, mečevi za medalje

Subota

13.30: puška, muškarci

15.30: puška, žene

17.30: pištolj, žene

19.00: pištolj, muškarci

Velika nagrada Beograda

Nedelja

13.30: puška, muškarci

15.30: puška, žene

17.30: pištolj, žene

19.00: pištolj, muškarci