STEVAN PLETIKOSIĆ NA MESTU ISTORIJSKOG USPEHA

Last Updated: 18/09/2019Autor

Srpski strelci u petak startuju na seniorskom Prvenstvu Evrope malokalibarskim oružjem. Na takmičenju, koje se održava  u Bolonji, našu zemlju predstavlja osmoro takmičara. Zorana Arunović, Jasmina Milovanović će gađati MK sportskim pištoljem, a Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Ivana Anđušić Maksimović, Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović i Milenko Sebić MK puškom iz trostava. Prva grupa naših reprezentativaca u kojoj su dve takmičarke pištoljem i strelci puškom Pletikosić, Stefanović i Sebić, je stigla u Italiju. Danas su odradili prve treninge na strelištu u Bolonji, na kome su ispisane zlatne stranice srpskog i jugoslovenskog sporta.

Ovogodišnje takmičenje je drugi šampionat Starog kontinenta malokalibarskim oružjem u Bolonji, prvi je, na istom ovom stelištu održan 1991. godine. Tada je prvo mesto u bilansu medalja ubedljivo osvojila reprezentacija Jugoslavije, ispred selekcije SSSR. Jedan od aktera istorijskog učešća jugoslovenske streljačke selekcije je aktuelni reprezentativac Srbije Stevan Pletikosić. Iskusni strelac iz redova kragujevačkog „Čika Mate“ je 1991. osvojio titulu juniorskog prvaka Evrope u trostavu i srebro u gađanju MK puškom iz ležećeg stava. Omladinska reprezentacija Jugoslavije se u obe discipline okitila najsjajnijim odličjima, a uz Pletikosića, u ekipi su bili Aleksandar Mitev iz Beograda i Haris Halilović iz Sarajeva.

-Reprezentacije Jugoslavije i SSSR su u to vreme bile dominantne u Evropi. Nije se postavljalo pitanje da li ćemo, već koliko ćemo medalja osvojiti. Na kraju, Jugoslavija se iz Bolonje vratila sa 23 odličja, što je bilans koji niko nikad neće ponoviti, između ostalog i što su pravila drugačija – priseća se Pletikosić.

Pre tridesetak godina na Evropskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji u disciplini trostav, sem u ukupnom plasmanu, delile su se i medalje po stavovima (klečeći, ležeći, stojeći), pa je broj odličja nešto veći. Međutim, i bez medalja po stavovima, Jugoslavija bi dominirala.

–Stepen dominacije koji je jugoslovenska reprezentacija dostigla pre 28 godina u Bolonji nije zapamćen u istoriji velikih streljačkih takmičenja – nastavlja Pletikosić.

Pletikosić je 1991. iza sebe već imao iskustva i sa seniorskih takmičenja i medalje u Svetskom kupu, ali ipak nije uspeo da se izbori za mesto u seniorskom timu, iako je bio svetski juniorski rekorder u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava.

-Reprezentacija Jugoslavije u gotovo svim disciplinama je bila izuzetno jaka. Meni su konkurenti za seniorski tim puškom bili iskusniji  strelci Goran Maksimović, Nemanja Mirosavljev i Rajmond Debevec. O tome koliko je tim bio kvalitetan, najbolje govori podatak da su se u takmičenju seniora u trostavu na Evropskom prvenstvu u Bolonji , u finale plasirala sva trojica jugoslovenskih reprezentativaca. Goran Maksimović je osvojio zlato, Nemanja Mirosavljev srebro, a Rajmond Debevec je bio sedmi – ističe Pletikosić.

Debevec je i danas aktivan takmičar, reprezentativac Slovenije, učestvuje na ovogodišnjem EP. Trenutno se u Bolonji, od članova moćnog seniorskog tima Jugoslavije iz 1991, nalazi i Mirosavljev, trener u stručnom štabu Italije. Maksimović je sada selektor Japana, ali na EP u Bolonji učestvovaće njegova ćerka Ivana Anđušuć Maksimović.

Uspomene na Bolonju 1991. bude lepa sećanja, ali i malu gorčinu. Bilo je to poslednje takmičenje streljačke reprezentacije SFR Jugoslavije. Ubrzo je počeo raspad zemlje.

Pletikosić je 1992. debitovao na Olimpijskim igrama u Barseloni, na kojima je osvojio bronzu MK puškom iz ležećeg stava.

-I u godinama dok sam bio junior, bio sam uz rame seniorima, pa je bio i logičan sled stvari da se ustalim i u najjačem timu. Bolonja je bila jedna od odskočnih daski da se izborim i za učešće na Olimpijskim igrama u Barseloni, koje mi strelci pamtimo i po ružnom i po lepom. Zbog sankcija nastupali smo bez nacionalnih obeležja, ali osvojili smo tri medalje –kaže Pletikosić, a uz njega olimpijskim odličjima okitili su se Jasna Šekarić, koja je osvojila drugo mesto vazdušnim pištoljem, i Aranka Binder, bronzana vazdušnom puškom.

Poredeći razvoj evropskog streljaštva u poslednje tri decenije i konkurenciju 1991. i 2019. godine , Pletikosić ocenjuje:

-Broj zemalja učesnica je sada neznatno veći. I ranije se takmičila skoro cela Evropa, a sada umesto Jugoslavije, imamo dobre timove Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok je raspadom SSSR svetsko streljaštvo je dobilo nekoliko kvaltetnih nacionalnih timova. Dakle, što se tiče broja zemalja učesnica nije se mnogo toga promenilo, ali sve je više država sa takmičarima, koji vrede za medalje i plasmane u finala.

Teško je izdvojiti ko su najozbiljniji favoriti za medalje.

-Kad je o mojoj disciplini, trostavu, reč, bar 15-tak reprezentacija u Bolonji ima u svojim redovima ozbiljne kandidate za finale i medalje. Među njima je i Srbija. Nadam se dobrim rezultatima, ali nikome neće biti lako. Konkurencija je jača, a i nivo rezultata potrebnih za plasman u finale iz godine u godinu raste, mnogo je viši nego 1991.  – zaključuje Pletikosić.

 

Strelište 1991. i 2019.

Bolonja je grad sa dugom streljačkom tradicijom. Klub je osnovan 1862. godine. Strelište na kome je organizovano EP 1991. i na kome se održava ovogodišnji šampionat je preuređeno u modernu streljanu  1947. godine. Kad je o takmičarskom objektu reč u proteklih 28 godina nije mnogo promenilo.

-Malokalibarsko strelište izgleda više-manje isto kao i 1991. godine – ocenjuje Pletikosić

Domaćini su se, ipak, potrudili da naprave korak dalje u organizaciji. Jedino što je novo je montažno strelište za finalna gađanja.

 

U sportu 37 godina

Stevan Pletikosić je rođen 1972. godine. U juniorskoj reprezentaciji je debitovao je sa 1986, a streljaštvom je počeo da se bavi četiri godine ranije. Aktivni je sportista 37 godina! I pored toga što već godinama skoro svakodnevno trenira najmanje po dva, dva i po sata, ima snage da se i dalje takmiči, bori i opstaje u svetskom vrhu. Ove sezone, najveći uspeh mu je sjajno peto mesto na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru, kada mu je zamalo izmakla olimpijska kvota.

„Recept“ za streljačku dugovečnost je jednostavan

-Volim sport, streljaštvo, a kada čovek radi ono u čemu uživa ništa nije teško – poručuje Stevan Pletikosić.