STEFANOVIĆU „ZA DLAKU“ IZMAKLO ODLIČJE

Last Updated: 25/10/2017Autor

STRELJAŠTVO

Srpskom reprezentativcu Milutinu Stefanoviću „za dlaku“ je izmakla medalja drugog dana finala Svetskog kupa u Nju Delhiju. Vazdušnom puškom je zauzeo četvrto mesto, a od bronze ga je delila najmanja moguća razlika. Posle 20. serije, kada ispada četvrtoplasirani, Stefanović je za tada trećim Peterom Šidijem iz Mađarske zaostajao minimalan jedan deseti deo kruga. Srpski strelac, koji je juče u paru sa Andreom Arsović osvojio srebrnu medalju u miksu, je u finale ušao kao osmi, a u završnoj borbi za medalje odlično je počeo. Do sredine finala, do 12. serije držao je čelnu poziciju, koju je kasnije preuzeo Mađar Ištvan Peni, ali sa vrlo malo prednošću nad Stefanovićem.

Naš reprezentativac je svoj najlošiji hitac u finalu postigao u najgorem trenutku. Devetnaestom dijabolom pogodio je 9,3 kruga i pao na četvrto mesto vrlo izjednačenog finala, u kome su odlučivale nijanse. U sledećoj seriji „ubio“ je maksimalnih 10,9, ali to nije bilo dovoljno da se vrati u borbu za medalje. Takmičenje je završio sa 207,6 krugova, a u trci za odličje, sa 207,7, ostao je Šidi.

Ištvan Peni, jedan od najtalentovanijih svetskih strelaca , osvojio je zlato i veliki Kristalni globus. Iako ima tek 20 godina, Peni u riznici ima već četiri medalje u svetskim kupovima, višestruki je juniorski prvak Evrope i sveta. Mađar je pogodio 249,8 krugova čime je izjednačio svetski juniorski rekord finala Rusa Golovkova. Seniorski planetarni rekord – 250,9 ostao je nedostižan. Jedan od suvlasnika apsolutnog svetskog rekorda je i Milutin Stefanović, koji je 250,9 krugova „ubio“ na Svetskom kupu u Gabali, osvajajući zlato, kojim se i plasirao na finalni turnir. Uz Stefanovića, rekorderi su Sergej Kamenski (Rusija) i Juncong Jao (Kina). Kamenski nije dobutovao u Nju Delhi, s obzirom da je Rusija odustala od finala SK, dok je Jao, zauzeo poslednje deveto mesto u kvalifikacijama.

Peni je iza sebe ostavio Belorusa Vitalija Bubnoviča, koji je za pobednikom zaostao 0,3 kruga. Bronza, kao i zlato ide u Mađarsku. Iskusni, 38-godišnji Peter Šidi, branilac Kristalnog globusa sa SK 2016, je, pošto je prestigao Stefanovića, zadržao treću poziciju. Iza Stefanovića , na petoj poziciji ostao je Kinez Buhan Song, član miksa koji je u utorak osvojio zlato… U četvrtak Srbiju će predstavljati troje reprezentativaca Andrea Arsović (vazdušna puška), Damir Mikec i Dimitrije Grgić (obojica vazdušni pištolj).

Vazdušna puška, muškarci: 1. Ištvan Peni (Mađarska) 249,8 (svetski juniorski rekord), 2. Vitalij Bubnovič (Belorusija) 249,5, 3. Peter Šidi (Mađarska) 228,5, 4. Milutin Stefanović (Srbija) 207,6, 5. Buhan Song (Kina) 186,6… Kvalifikacije: 1. Peni 628,0, 2. Acuši Šimada (Japan) 627,7, 3. Bubnovič 625,9…8. Stefanović 622,3…