It seams that you haven't connected with your Twitter account
26 September, 2023
PočetnaVesti naslovnaSRPSKIM SOFTBOLAŠICAMA ZLATO NA TROFEJU BEOGRADA, NA REDU SOFIJA

SRPSKIM SOFTBOLAŠICAMA ZLATO NA TROFEJU BEOGRADA, NA REDU SOFIJA

SOFTBOL

Za softbolašice i softbolaše u Srbiji nema stajanja. Sezona je počela od marta a plan je da se završi do kraja oktobra. Puno je bilo dešavanja u svim uzrasnim kategorijama, kako u domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima.

– Ovu godinu na međunarodnom planu završavamo sredinom septembra u Bugarskoj. U Sofiji će se od 14. do 16. septembra  održati nova promocija povratka softbola i bejzbola na Olimpijske igre. Događaj u nekoliko gradova Evrope organizuje Svetska konfederacija WBSC. Pet softbolašica i pet bejzbolaša igraće zajedno, u samo za ovaj događaj napravljen mini teren u glavnom parku u gradu. Uz Srbiju, nastupiće Češka, Bugarska i Rumunija – istakao je Slobodan Đurić, predsednik Softbol saveza Srbije.

O uspesima na međunarodnoj sceni priča selektor seniorske reprezentacije Milan Đorđević.

Trofej Beograda 2018 grupna slika ucesnika po zavrsetku– Ova godina poslužila nam je da formiramo nove reprezentacije u svim uzrasnim kategorijama. U mlađim kategorijama stiglo je puno novih nada, talentovanih devojčica, koje su puno napredovale. Seniorska reprezentacija u slou piču, disciplini u kojoj su pola tima muškarci a pola žene, osvojila je srebrnu medalju na Triple ball Balkanskom šampionatu. A fast pič seniorska selekcija Srbije, u olimpijskoj disciplini u kojoj igraju samo žene, osvojila je bronzanu medalju. Ostaje žal što nismo igrali u finalu, jer smo u većim delovima mečeva nadigrali Grkinje i Bugarke. Juniorska reprezentacija imala je istorijsku šansu da uđe u osam najboljih u Evropi. Na Evropskom prvenstvu u julu u Italiji u odlučujućem meču vodili smo 5:0 protiv Belgije, i u fnišu meča izgubili smo 6:5. I dalje tvrdim da smo kvalitetniji od njih. Na kraju završili smo takmičenje na 15 mestu, zabeleživši pet poraza i tri pobede. Sledeće sezone na programu je Evropsko prvenstvo u slou piču i verujem da ćemo dobro uigrati našu reprezentaciju za ovo veliko takmičenje – istakao je Milan Đorđević, iskoristivši priliku da se zahvali savezu na ulaganju u mlade, kao i Ministarstvu omladine i sporta, koje finansijski podržava programe saveza.

Puno aktivnosti bilo je i u Srbiji. Prvenstvo Srbije za najmlađe odigrano je u Somboru, održana su dva kampa u Beogradu, jedan u Karatašu i Somboru. U septembru i oktobru na redu je Prvenstvo Srbije za seniore. Kruna uspešnog rada stigla je na međunarodnom Trofeju Beograda.

– Tradicija Trofeja Beograda u softbolu, turnira koji finansira Gradski sekretarijat za sport i omladinu, duga je 12 godina. I ove godine je međunarodnog karaktera. U julu su nam gošće bile juniorske reprezentativke Bugarske. Naša juniorska selekcija osvojila je Trofej i veliki pehar, Bugarke su bile druge, a kadetska reprezentacija Srbije treća. U toku godine organizovali smo puno kampova za softbolašice ali i za sve druge koji su želeli rekreativno da se oprobaju, na terenima u Ripnju i na Čukarici. Softbol je sjajan sport i činimo sve da ga što više promovišemo – istakla je Jelena Cvetković, predsednica Softbol saveza Beograda.