SRPSKI TIM ŠAMPION EVROPE, MIKECU SREBRO

Last Updated: 22/07/2017Autor

STRELJAŠTVO

Srpski strelci su na sjajan način otvorili učešće na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Bakuu. Prvog dana okitili su se sa dve medalje. Muška seniorska ekipa pištoljem slobodnog izbora je osvojila titulu šampiona Evrope, a u istoj disciplini Damiru Mikecu je pripalo pojedinačno srebro. Uz Mikeca u šampionskoj ekipi gađali su Dimitrije Grgić i Duško Petrov. U finalu  se takmičio i Grgić i osvojio četvrtu poziciju. Duško Petrov je zauzeo 14. mesto. Grgić je najviše doprineo ekipnom uspehu, jer je postigao najbolji rezultat u kvalifikacijama. U finale ušao kao prvi, Mikec kao sedmi. Srpski trio je postigao istorijski uspeh. Nikad  do sada muška ekipa nije osvojila zlato MK pištoljem na velikom takmičenju, ne samo u istoriji srpske, već i  jugoslovenske reprezentacije. Nakupili su se naši „pištoljaši“ mnogo odličja, između ostalih i bronzu na ovogodišnjem EP vazdušnim oružjem. Nedostajalo im je samo zlato.

– Na sastanku pred takmičenje ekipi pištoljem sam rekao da, kao i na narednim takmičenjima, vrede za medalju, ali i da su sazreli da osvoje zlato  – kaže Srećko Pejović, sportski direktor reprezentacije.- Očekivali smo dvojicu strelaca u finalu, uspeli smo da dođemo i do još jedne medalje, moramo da budemo zadovoljni.

Prosek rezultata u kvalifikacijama bio je vrlo nizak.

– Vremenski uslovi su bili vrlo loši, duvao je vrlo jak vetar, ali naši reprezentativci su se vrlo dobro snašli u takvim okolnostima – dodaje Pejović.

Obojica naših strelaca su dobro počeli u vrlo izjednačenom finalu, u kome su postignuti kvalitetni rezultati. Posle serije od prvih pet metaka Damir Mikec je poveo trku. Zbog dve „sedmice“ ubrzo je izgubio čelnu poziciju, ali nije ispao iz borbe za medalje.

Sredinom finala Grgić (posle 13. hica ) je izbio na prvo mesto, na kome se u izjednačenoj borbi smenjivao sa Ukrajincem Pavlom Korostilovim. U borbu za odličja umešao se i Letonac Strautemas. Pred 20. metak, posle koga ispada četvrtoplasirani  Grgić i Mikec su delili treće i četvrto mesto. Grgić je „ubio“ je skromnih 6,5, završio takmičenje kao četvrti. Mikec je pogodio 8,9, a ubrzo je prestigao Letonca na drugom mestu.

damirmikecPred poslednja dva hica (23. i 24)  Damir je zaostajao samo jedan minimalni deseti deo kruga za vodećim Pavlom Korostilovim. Ukrajinski junior je zablistao sa dve desetke na kraju i izjednačio svetski seniorski rekord Đongoh Đina (Južna Koreja) – 230,5, a za 0,1 krug nadmašio evropski rekord zemljaka Oleha Omelčuka. Mikec je „ubio“ 7,8 i 8,3 i ostao na srebrnoj poziciji, došavši tako do svoje prve medalje na Evropskim prvenstvima MK oružjem. Sa šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem ima dva srebra (Arnhem 2015. i Maribor 2017). Na Evropskim igrama, koje su 2015. održane baš u Bakuu, i koje su po konkurenciji bile jednake šampionatu Starog kontinenta je trijumfovao i vazdušnim i MK pištoljem.

Damir Mikec je posle velikog uspeha kazao:

– Kvalifikacije su, zbog jakog vetra, bile je jako teške. Pet puta sam izlazio sa vatrene linije, ali kada smo završili srce mi je bilo puno kad sam video da smo najzad stigli do ekipnog zlata, posle mnogo srebrnih i bronzanih odličja. Dobio sam dobar podstrek za finale.

Analizirajući finale Mikec ističe:

– Dobro sam počeo, ali ispao sam potom iz ritma, vezao dve „sedmice“. Međutim, sredinom finala sam se vratio na dobar put. „Kliknulo“ mi je u glavi da se oslobodim, krenem hrabrije i sa dve jake „desetke“  sam se vratio u igru i do kraja vodio lavovsku borbu u uzbudljivom finalu.  Posle „dvoboja“ sa Dimitrijem Grgićem napao sam i zlato. Nisam sjajno završio, za razliku od Korostilova, koji je blistao, ali prezadovoljan sam. Kompletirao sam kolekciju. Posle evropskog srebra vazdušnim  stigla je i ista medalja malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora.

U nedelju, drugog dana Šampionata Srbiju će predstavljati muški juniorski tim MK puškom iz ležećeg stava (Stevan Jovanović, Lazar Kovačević, Veljko Ilić).

MK pištolj slobodnog izbora, seniori, pojedinačno, finale: 1. Pavlo Korostilov (Ukrajina) 230,5 (izjednačen svetski rekord, evropski seniori i evropski juniorski rekord finala), 2. Damir Mikec (Srbija) 226,0, 3. Lauris Strautmanis (Letonija) 208,7, 4. Dimitrije Grgić (Srbija) 187,7, 5. Samuil Donkov (Bugarska) 166,5, 6. Denis Kulakov (Rusija) 148,0, 7. Željko Posavec (Hrvatska) 126,4, 8. Đuzepe Đordano (Italija) 107,0. Kvalifikacije: 1. Grgić 557, 2. Donkov 556, 3. Korostilov 552… 7. Mikec 548… 14. Petrov 543… Ukupno 42 strelca. Za finale 548. Ekipno: 1. Srbija 1.648, 2. Ukrajina 1.639, 3. Rusija…

 

Nikola Marić član Tehničkog komiteta ESK

 

Danas je u Bakuu održana i 27. redovna Skupština Evropske streljačke konfederacije, na kojoj je ukazano još jedno priznanje srpskom streljaštvu. Nikola Marić je izabran za člana Tehničkog komiteta ESK. Na Skupštini su Streljački savez Srbije predstavljali Nenad Petković, generalni sekretar, i Nikola Marić, kao potpredsednik Upravnog odbora. Prvo su izabrani predsednik i sastav vrhovnog tela – Prezidijuma ESK. Novi mandat na mestu predsednika dobio je dosadašnji prvi čovek Konfederacije Vladimir Lisin. Na prvom sastavku Prezidijum je odredio sastave komisija ESK. Marić, sudija na mnogim međunarodnim takmičenjima, je kao kandidat našeg nacionalnog Saveza, izabran za člana tehničkog komiteta, jednog od najvažnijih tela ESK. Tehnički komitet predlaže izmene i dopune propisa, kalendar takmičenja, program disciplina na Evropskim prvenstvima…

 

Savić prvi srpski sportista sa vizom za OI mladih u Buenos Airesu

U Bakuu su počele evropske kvalifikacije za Olimpijske igre mladih, a prvog dana već su stigle lepe vesti. Mlađi junior Đorđe Savić je ispunio kvotu vazdušnom puškom i postao prvi srpski kvalifikovani sportista za Olimpijske igre mladih koje će 2018. godine biti održane u Buenos Airesu. U Bakuu su podeljene samo tri kvote za Buenos Aires. Savić je zauzeo četvrto mesto, ali po pravilima jedna zemlja na OIM može da ima samo jednog kvalifikovanog strelca po disciplini. Prve tri pozicije osvojili su Rusi, pa je Saviću pripala viza za Buenos Aires. Visok plasman ostvario je i naš drugi predstavnik Veljko Ilić, koji je takođe ušao u finale i zauzeo šesto mesto.

– Svaka čast Saviću, ali i Iliću, na visokom plasmanu. Đorđe je loše počeo takmičenje, ali je u dobar ritam ušao kad je bilo najvažnije i ostvario izuzetan uspeh, s obzirom koliko malo kvota je dodeljeno. Posle finala je bio razočaran, kad je video da je četvrti, iza trojice Rusa. Zablistao je kad smo mu objasnili da samo svaka zemlja može da dobije samo jednu kvotu i da je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama mladih – kaže Srećko Pejović, sportski direktor.

Juniorke će se takmičiti 28. jula, a za vizu za Buenos Aires će se vazdušnom puškom boriti tri imenjakinje: Marija Malić, Marija Kolarević (obe Jedinstvo, Stara Pazova), Marija Zavišić (Policajac, Beograd).