SRPSKI STRELCI „GUSTU” SEZONU NASTAVLJAJU U FORT BENINGU

Last Updated: 07/05/2018Autor

STRELJAŠTVO

Kalendar Svetskih kupova je ove sezone izuzetno zgusnut. Pre osam dana srpski reprezentativci su se vratili sa SK u Južnoj Koreji, a danas krenuli put SAD, gde će od 9. maja učestvovati na SK u Fort Beningu. Ni posle povratka iz Amerike neće biti mnogo vremena za odmor, jer poslednji, četvrti turnir Svetskog kupa biće održan u Minhenu od 22. do 28. maja. Srbiju će u Fort Beningu predstavljati 12 takmičara.

Muškarci puška: Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“, Kragujevac), Milenko Sebić (Crvena zvezda), Lazar Kovačević (Jagodina 92).

Žene puška: Andrea Arsović (Partizan), Milica Babić (Pobednik), Nina Radulović (Novi Sad 1790), Marija Malić (Jedinstvo, Stara Pazova).

Muškarci, pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac).

Žene pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Bobana Momčilović Veličković (Bor 030).

Najavljujući učešće na SK u Fort Beningu, Dragan Donević, šef stručnog štaba reprezentacije, je kazao:

– Predstojeći turnir je još jedno u nizu pripremnih takmičenja za Svetsko prvenstvo u Čangvonu, na kome će se deliti prve olimijske kvote. Za mnoge naše strelce dosadašnji svetski kupovi u Fort Beningu su ostali u lepom pamćenju, jer na tom strelištu smo imali dosta uspeha. Nadamo se novim dobrim rezultatima, ali ovaj put u prvom planu je isprobavanje tehnike i taktike za vrhunac sezone, koji nas očekuje u septembru u Čangvonu.

Medalje u Fort Beningu su između ostalih osvajali Andrea Arsović, Milutin Stefanović, Damir Mikec… Jasna Šekarić, koja u Fort Bening prvi put putuje u ulozi trenera ,je na ovom strelištu 2013. godine stigla i do svoje poslednje medalje u SK.

Uz prekaljene olimpijce u ekipi je i četvoro mladih strelaca: Marija Malić, Lazar Kovačević, Milica Babić i Nina Radulović. Malićeva i Radulovićeva su debitanti.

– Odlučili smo da Malićevu i Kovačevića, zbog izuzetnih rezultata koje su postizali tokom zimskog dela sezone, nagradimo i omogućimo im šansu da se oprobaju u najjačoj svetskoj konkurenciji. Malićeva je zimus osvojila evropsku juniorsku bronzu vazdušnom puškom. Kovačević, koji je u Svetskom kupu debitovao prošle godine sedmim mestom vazdušnom puškom u Minhenu, je lane završio juniorsku karijeru.Ove godine nastavlja napredak i ostvaruje rezultate s kojima je konkurentan za visok plasman i u seniorskoj kategoriji– kaže Donević, koji u stručnom štabu obavlja i dužnost selektora za pušku, dodajući da će Malićeva i Kovačević zajedno gađati i u miksu.

Milica Babić, koja iza sebe ima tri učešća u SK, i Nina Radulović će srpsku ekspediciju dočekati u Americi, gde studiraju.

– Za njih dve će Svetski kup biti prva prava provera u takmičenju malokalibarskom puškom na 50-metarskom strelištu posle šest meseci. Obe su tokom sezone studentskih takmičenja nadmetale i trenirale MK puškom. Međutim, u koledž ligi se gađa u zatvorenim objektima, na daljini od oko 15 metara, pa će sada imati priliku da pokažu koliko su spremne i koliko su se prilagodile za takmičenje po standardnim pravilima – dodao je Donević.

 

Pohvale za Vukašinovićevu i Jovanovića

Šef stručnog štaba i selektor za pušku se osvrnuo i na učešće „B“ srpske reprezentacije na turniru 49 „Velika nagrada oslobođenja Plzenja“.

– Sanja Vukašinović i Stevan Jovanović zaslužuju sve pohvale za postignuto u Plzenju – ističe Donević.- Vukašinovićeva je osvojila zlato u trostavu, gađajući izuzetno sigurno i kvalitetno u finalu. Jovanović se takođe istakao u ovoj disciplini, malo mu je nedostajalo za medalju, bio je četvrti. Stevan se očigledno vraća u dobru formu, posle kritika koje je dobio zbog nekoliko takmičenja na kojima je gađao ispod mogućnosti. Na osnovu poslednjih rezultata, Vukašinovićeva i Jovanović ravnopravno konkurišu za mesto u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu. Ostali naši predstavnici u Plzenju su gađali u okviru očekivanja.

 

Mikec stiže iz Kolorado Springsa

Iz Beograda je put Fort Beninga danas krenulo devetoro od 12 srpskih reprezentativaca. Sem Babićeve i Radulovićeve, studentkinja na američkim koledžima, u SAD se već nalazi i Damir Mikec. Srpski strelac pištoljem se posle SK u Čangvonu prošle sedmice nije vratio u zemlju, već je, u sklopu programa Olimpijskog komiteta Srbije, otputovao na pripreme u Kolorado Springsu

– Zbog veoma napornog rasporeda svetskih kupova odlučili smo da kratak period između turnira u Čangvonu i Fort Beningu provedem u Olimpijskom trening centru u Koloradu Springsu. Plan je bio da se aklimatizujem na promenu vremenske zone pred Svetski kup u Fort Beningu. Meni strelište u ovoj američkoj bazi baš „prija“, jer na njemu sam 2007. ispunio kvotu za Olimpijske igre u Pekingu, tri godine kasnije sam stigao i do prve zlatne medalje u svetskim kupovima, a 2015. sam osvajanjem prvog mesta izborio i kvotu za Igre u Riju – prenosi Mikec.

O uslovima rada u Kolorado Springsu Mikec kaže:

– Uslovi su, kao što je i očekivano za Olimpijski trening centar, vrhunski. Ovde se pripremaju olimpijci SAD iz mnogih pojedinačnih sportova. Što se našeg programa rada plan se u potpunosti sprovodi, zahvaljujući i podršci Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije.