SRPSKI STRELCI BLISTALI NA „VELIKOJ NAGRADI BEOGRADA“

Last Updated: 10/12/2017Autor

STRELJAŠTVO

Srpski strelci su blistali poslednjeg dana 42. internacionalnog prvenstva Beograda, koje je, u organizaciji Streljačkog saveza Beograda, danas završeno u „Belekspo centru“. Danas je održana „Velika nagrada Beograda“, u apsolutnoj konkurenciji (seniori i juniori zajedno), a od moguće četiri naši takmičari su ostvarili tri pobede: Andrea Arsović (puška), Zorana Arunović (pištolj), Damir Mikec (pištolj), dok su druga mesta osvojili Milutin Stefanović (puška) i Ivana Marić (puška). Tokom trodnevnog mitinga na vatrenu liniju izašli su srelci iz 17 zemalja, a domaći su osvojili po šest zlatnih i srebrnih i dve bronzane medalje.

Jedini takmičar koji se tri puta popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja je Zorana Arunović. Uspešno učešće je otvorila trijumfom u miksu pištoljem na Trofeju Beograda, u paru sa Damirom Mikecom. Zlatom se okitila i u pojedinačnoj konkurenciji Trofeja Beograda, a danas je osvojila i zlatni pehar Beogradski pobednik (na Velikoj nagradi umesto medalja dodeljuju se statue).

Na Trofeju Beograda Arunovićeva je pobedila sa više od osam krugova prednosti nad drugoplasiranom. Finale Velike nagrade Beograda  je danas bilo potpuno druga priča. U izjednačenoj borbi Zorana jedno vreme bila vodeća, pa je pala i na treće mesto. Pred odlučujući hitac nalazila se na drugoj poziciji sa samo 0,3 kruga zaostatka za liderom, Mađaricom Renatom Tobai Šike. Poslednjih hicem naša takmičarka je „ubila“ 9,9, Mađarica 9,3, pa je razlika i na kraju je ostala 0,3, ali u korist Arunovićeve, koja se tako okitila trećim zlatnim trofejom i promovisala sebe u najuspešnijeg učesnika takmičenja.

– Zadovoljna sam naravno, ali moglo je i bolje. Današnje finale nije bilo blistavo kad je reč o rezultatu, ali ipak sam u velikoj borbi sa rivalkama došla do pobede, malo sam ja „lomila“ njih, malo oni mene. Stigao me je i umor, jer prvi put  na ovakvom takmičenju pucamo tri dana za redom i kvalifikacije i finale. Uvežbavam se za ovakav ritam – poručila je Arunovićeva.

Damir Mikec je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto, a u finalu je stigao do ubedljive pobede, sa tačno dva kruga prednosti nad Jurajom Tužinskim.

– Pobeda mi mnogo znači, kako zbog toga što sam je postigao pred domaćom publikom, tako i zato što sam i sebi i drugima pokazao da mogu tri dana za redom da održim visok nivo rezultata – kazao je Mikec, koji je u petak pobedio u miksu sa Zoranom Arunović, a u nedelju na Trofeju Beograda je bio drugi.- Finale nisam sjajno počeo, ali kada sam posle petog hica vratio taktici iz subotnjeg nadmetanja i počeo brže da  ispaljujem hice , krenulo je sve kako treba.

Sa „duplom krunom“ takmičenje je završila i Andrea Arsović. Posle trijumfa u miksu sa Milutinom Stefanovićem u subotu se nije takmičila u pojedinačnoj konkurenciji na Trofeju Beograda, odmorila se pred „Veliku nagradu“, na kojoj je do zlatnog pehara došla sa vrlo visokim rezultatom u finalu (249,6). U zanimljivoj borbi za najsjajnije odličje pobedila je srpsku juniorku Ivanu Marić, dok je treće mesto pripalo Lauri Georgeti Koman (Rumunija), osvajačici srebra na ovogodišnjem finalu Svetskog kupa, iza Andree Arsović.

– Svako takmičenje meni je veliki izazov, ali Internacionalno prvenstvo Beograda je uvek nešto posebno. Pobeda pred domaćom publikom ima posebnu draž. Zaista sam imala veliku podršku, a srećna sam ne samo zbog pobede. Drugi zadatak mi je bio da takmičenje iskoristim kao test i pripremu pred velika takmičenja u sledećoj godini. Postigla sam odličan rezultat, pa sam i drugi zadatak ispunila- kazala je Arsovićeva.

Ivana Marić je istakla:

– Za mene plasman u finale nije iznenađenje, jer mnogo sam se spremala za Internacionalno prvenstvo i uspela da održim formu posle juniorske Velike nagrade Smedereva, kada sam postigla najbolji rezultat takmičenja puškom.

Milutin Stefanović je srebrni pehar vazdušnom puškom „ubio“ u finalu punom preokreta i čestih promena u plasmanu. Posle 22. serije, dve dijabole pred kraj, Stefanović je držao čelnu poziciju, ali loš 23. hitac – 8,6 ga je „spustio“ na srebrnu poziciju iza Mađara Petera Vaša

–Ovog vikenda sam sebi postaviio veliki izazov. Testirao sam granice sopstvenih mogućnosti, jer u petak sam gađao miks na Trofeju Beograda. U subotu sam se u Nemačkoj nadmetao u Bundes ligi, pogodio sam maksimalnih 400 krugova i pobedio direktnog rivala odlično Mađara Ištvana Penija. Vratio sam se u Beograd, odlično gađao u kvalifikacijama Velike nagrade. Ni u finalu nije bilo loše, ali na kraju serije izazova je ipak popustila koncentracija. Međutim, sve u svemu, test izrdržljivosti je uspeo – kazao je Stefanović, koji je prve čestitke dobio od ćerke Vide.

 

Rezultati

Pištolj, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 239,1, 2. Juraj Tužinski (Slovačka) 237,1, 3. Samuil Donkov (Bugarska) 216,4, 4. Kevin Venta (Slovenija) 196,0, 5. Juri Popružnji (Ukrajina) 176,4, 6. Zoran Vujić 155,0, 7. Dimitrije Grgić 135,8… Kvalifikacije: 1. Grgić 583, 2. Venta 582, 3. Mikec 581… 7. Vujić 576… 10. Duško Petrov 575 (14 unutrašnjih centara)… Za finale 575 (17). Ukupno 72 strelca.

Pištolj, žene: 1. Zorana Arunović (Srbija)I 238,7, 2. Renata Tobai-Šike (Mađarska) 238,4, 3. Viktorija Egri (Mađarska) 217,4, 4. Miroslava Minčeva (Bugarska) 194,8, 5. Bobana Veličković (Srbija) 174,9… Kvalifikacije: 1. Arunović 383, 2. Minčeva 382, 3. Egri 380, 4. Veličković 379… 16. Aleksandra Ristović 373… Za finale 377. Ukupno 44 takmičarke.

Puška, muškarci: 1. Peter Vaš (Mađarska) 248,6, 2. Milutin Stefanović (Srbija) 247,8, 3. Borna Petanjek (Hrvatska) 227,6, 4. Ondrej Holko (Slovačka) 207,1, 5. Lazar Kovačević (Srbija) 186,3, 6. Stevan Pletikosić 163,6… 8. Andrija Milovanović 121,5… Kvalifikacije: 1. Stefanović 627,3, 2. Kovačević 626,9, 3. Miran Maričić (Hrvatska)  625,3… 6. Milovanović 623,9, 7. Pletikosić 623,9… 9. Milenko Sebić 622,8,… 19. Stevan Jovanović 620,1… Za finale  623,8. Ukupno 76 strelaca.

Puška,žene:1. Andrea Arsović (Srbija) 249,6, 2. Ivana Marić (Srbija) 248,7, 3. Laura Georgeta Koman (Rumunija) 227,9, 4. Marilija Vojceknivska (Ukrajina) 206,1, 5. Urška Kuharić (Slovenija) 184,9, 6. Teodora Vukojević 164,3… Kvalifikacije: 1. Koman 418,9, 2. Arsović 418,5, 3. Marić 417,8… 7. Vukojević 415,7…9. Marija Malić 415,3, 10. Dragana Todorović 414,5… 18. Marija Kolarević 413,0, 19. Alina Sebić 413,0… Za finale 415,4. Ukupno 80 takmičarki.

 

Pored vatrene linije

o Grgić i Komanova najbliži svetskom rekordu: Treću godinu za redom proizvođač opreme „Valter“ dodeljuje nagrade strelcima koji u kvalifikacijama Velike nagrade Beograda postignu rezultate najbliže svetskim rekordima. Kao i prethodne dve godine „Valterov“ pištolj za najbolje osvarenje ovim oružjem dobio je Dimitrije Grgić (583 kruga) . Puška je pripala Rumunki Laureti Koman (418,9). Komanova je za nijansu bila preciznija od Milutina Stefanovića najboljeg u muškim kvalifikacijama, koji bi osvojio pušku da je „ubio“ dva deseta dela kruga više.

Nagrade je uručivao predstavnik fabrike „Valter“, koja je na svom štandu u „Belekspo cenru“ učesnicima prvenstva predstavila svoje proizvode.

o Nagrade: Osvajači medalja u svakoj disciplini  „Velike nagrade Beograda“ dobili su statue „Beogradski pobednik“ i novčane nagrade. Zlato odličje je „vredelo“ 500 evra, osvajači srebnih medalja su nagrađeni sa po 300, a bronzanih po 200 evra.  Pehare i nagrade uručivali su Mile Đapić, predsednik, i Dragan Milisavljević, generalni sekretar Streljačkog saveza Beograda.

o Odličja u deset zemalja: Na 42. Internacionalnom prvenstvu Beograda učestvovalo je čak 297 strelaca iz 17 zemalja, sa ukupno 640 izlazaka na vatrenu liniju. Odličja su podelili takmičari iz deset država

o Trofeji Beograda za Lukićevu i Tatraija: Danas su dodeljeni i pehari za najuspešnijeg seniorskog i juniorskog takmičara na Trofeju Beograda , održanom u subotu.

Za najuspešniju juniorku proglašena je Slovenka Suzana Lukić, koja je pobedila i u omladinskoj i u seniorskoj konkurenciji puškom. Priznanje za najboljeg seniora pripalo je Mađaru Miklošu Tatraiju, pobedniku pištoljem.

Lukićeva je danas zauzela osmo mesto, dok se Tatrai nije domogao finala.

 

Medalje srpskih strelaca na 42. IPB

Srpski strelci su na 42. Internacionalnom prvenstvu Beograda osvojili 12 medalja (6 zlatnih, 6 srebrnih i dve bronzane)

Zlatne

Trofej Beograda: miks vazdušni pištolj (Arunović/Mikec), miks vazdušna puška (Arsović/Stefanović), Zorana Arunović (pištolj, seniorke).

Velika nagrada Beograda: Damir Mikec (pištolj), Zorana Arunović (pištolj), Andrea Arsović (puška).

Srebrne

Trofej Beograda:  miks vazdušni pištolj (Bobana Veličković/Dimitrije Grgić), Damir Mikec (pištolj), Lazar Kovačević (puška, juniori), Marija Zavišić (puška, juniorke).

Velika nagrada Beograda: Milutin Stefanović (puška), Ivana Marić (puška).

Bronzane

Trofej Beograda: Milenko Sebić (puška) i Ivana Marić (puška, juniorke).