It seams that you haven't connected with your Twitter account
1 April, 2023
PočetnaVesti naslovnaSRPSKI PARAGLAJDERISTI BRANE TITULU EVROPSKOG PRVAKA

SRPSKI PARAGLAJDERISTI BRANE TITULU EVROPSKOG PRVAKA

VAZDUHOPLOVSTVO

Reprezentativci Srbije u paraglajdingu u sastavu: Goran Đurković i Dragan Popov iz Sportskog paraglajding kluba “Berkut” iz Vršca, Ivan Pavlov i Dejan Valek iz Aero kluba “Novi Sad” i Slobodan Maletić iz Kluba vazduhoplovnih sportova “Košava” iz Beograda, započeli su danas takmičenje u Kobaridu u Sloveniji, gde brane titulu evropskih prvaka na Evropskom prvenstvu u disciplini precizno sletanje. Takmičenje se pod okriljem Svetske vazduhoplovne federacije i nacionalnog vazduhoplovnog saveza Slovenije održava od 17. do 22. septembra.

Naši predstavnici nastupaju kao branioci titule evropskih prvaka ekipno, osvojene na prošlom evropskom prvenstvu 2016. godine u Litvaniji, a aktuelni su i svetski vicešampioni, sa osvojenim srebrom ekipno na prošlogodišnjem svetskom prvenstvu u Albaniji. Takođe, članovi reprezentacije pojedinačno su jedni od najtrofejnijih sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije, sa velikim brojem osvojenih medalja na velikim međunarodnim takmičenjima i nacionalnim takmičenjima.

„Na ovo evropsko prvenstvo idemo ne kao favoriti, već kao ravnopravni takmičari svima ostalima. Osvojene titule koje imamo iza sebe su odraz tog vremena i rezultata postignutih u tom trenutku. Ovo takmičenje za nas je posebna priča i isto tako mu pristupamo, a rezultat će doći sam od sebe. Na kraju krajeva, rezultat je zbir brojnih faktora – predvidivih i nepredvidivih, a kakav će ovde biti, znaćemo u subotu 22. septembra. Sigurni smo jedino da ćemo dostojno predstavljati svoju zemlju, Vazduhoplovni savez, Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije, koji su nam omogućili dolazak na ovo veliko takmičenje. A naravno, i trudićemo se da se pored naših imena nađe što više najboljih rezultata“, rekao je Goran Đurković, takmičar i vođa reprezentacije.

U Sloveniji ih očekuje konkurencija od 111 pilota paraglajdera iz 23 evropske države. Do postolja je potrebno ostvariti najpreciznije rezultate – najmanji broj bodova iz takmičarskih turnusa planiranih svaki dan. U ovoj disciplini najmanji broj bodova znači što veću preciznost a to dalje vodi ka najvišim pozicijama na tabeli. Pilot ima zadatak da se sa određenog poletišta prizemlji na cilj – elektronsku nulu, koja predstavlja kružnicu sa centrom prečnika dva centimetra. Ako pilot sleti na sam centar, znači da je zadatak izvršio najbolje moguće. Dakle, u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, nula nije loš broj, već naprotiv, i svi „precizaši“ joj teže.