SRPSKI MIKS ZORANA ARUNOVIĆ/DAMIR MIKEC SEDMI NA SVETSKOM KUPU U RIO DE ŽANEIRU

Last Updated: 02/09/2019Autor

Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su sedmo mesto u takmičenju mešovitih parova vazdušnim pištoljem poslednjeg dana Svetskog kupa u streljaštvu u Rio de Žaneiru. U istoj disciplini danas su se nadmetao se i tim Bobana Momčilović Veličković/ Dimitrije Grgić  i zauzeo 16. poziciju u konkurenciji 35 mikseva. Takmičenje mešovitih parova je održano po istom sistemu kao i na Evropskim igrama u Minsku, kada su Arunovićeva i Mikec osvojili srebro. U prvoj fazi kvalifikacija svaki član tima ispaljuje po 30 dijabola. Osam parova prošlo je u drugu fazu. Arunovićeva i Mikec su  zabeležili četvrti rezultat – 580 krugova. Bobana Momčilović Veličković i Dimitrije Grgić su pogodili 572, četiri manje od ostvarenja neophodnog za prolaz dalje.

Rezultati iz prve faze se ne prenose u drugu fazu, u kojoj svaki učesnik 20 puta gađa u metu (40 dijabola po timu). Prvoplasirani i drugoplasirani miks prolaze u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u duel za bronzu. Arunovićeva i Mikec su u drugoj fazi zauzeli sedmu poziciju sa 379 krugova. Srpski par je za četvrtoplasiranom ekipom, timom Kine 1, koja je nastavila borbu za odličja u meču za bronzu sa Mađarskom, zaostao šest krugova.  Iza tima Arunović/Mikec ostao je ukrajinski sastav Olena Kostevič/Oleg Omelčuk, prvoplasirani u prvoj fazi kvalifikacija.

Miks pištoljem je sedmim mestom stavio tačku na prilično uspešno učešće srpskih strelaca na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Jasmina Milovanović je vazdušnim pištoljem osvojila bronzanu medalju i izborila olimpijsku kvotu, a naši reprezentativci su zabeležili još četiri plasmana u pojedinačna finala. Peta mesta osvojili su Damir Mikec (vazdušni pištolj), Stevan Pletikosić (MK puška trostav) i Sanja Vukašinović (MK puška trostav), dok je Milenko Sebić bio sedmi u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava.

Vazdušni pištolj miks, kvalifikacije – Prva faza: 1. Ukrajina 1 (Olena Kostevič/Oleg Omelčuk) 581, 2. Kina 1 (Ranksin Đijang/Vei Pang) 582, 3. Indija 1 (Jašavini Sing Desval/Abišek Verma) 580, 4. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 580… 16. Srbija 2 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 572… Ukupno 35 parova. Za drugu fazu 576 krugova.

Druga faza: 1. Indija 2 (Manu Baker/Šaudari Saurab) 394, 2. Indija 1 386, 3. Mađarska (Veronika Major/Mikloš Tartai) 386…7. Srbija 1 379…