SRPSKI JUNIORSKI MIKSEVI BEZ ČETVRTFINALA NA EP U VROCLAVU

Last Updated: 26/02/2020Autor

Pedeseto Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u poljskom Vroclavu nastavljeno je danas takmičenjem miks parova puškom u juniorskoj konkurenciji. Srpski timovi nisu uspeli da prođu drugu fazu kvalifikacija. Par Srbija 2 (Teodora Vukojević/Đorđe Savić) je zauzeo 17, a prva ekipa naše zemlje (Marija Kolarević/Aleksa Mitrović) 18. poziciju. Učestvovalo je 29 parova, a u drugu fazu-četvrtfinale, plasiralo se osam najboljih. Zlato je osvojila Mađarska, koja je bila najuspešnija u obe faze kvalifikacija, a u meču za zlato savladala je Rusiju.

Juniorski deo šampionata Starog kontinenta završava se sutra, kada su na programu ekipna takmičenja. Od naših strelaca na  vatrenu liniju izlazi muška ekipa puškom (Marko Ivanović, Aleksa Mitrović, Đorđe Savić). Srpski trio je, na osnovu rezultata u pojedinačnim kvalifikacijama, održanim u utorak, bio četvrti, a osam najboljih izborili su mesto u sutrašnjem takmičenju.

Sistem ekipnog takmičenja je nešto drugačiji nego prošle godine na EP u Osijeku, kada su se u četvrtfinalu timovi međusobno sastajali (prvoplasirani iz prve faze kvalifikacija protiv osmoplasiranog, drugi protiv sedmog…). U Vroclavu nema direktnih duela u ovoj fazi. Svaki član tima ispaljuje po dvadeset dijabola. Prvoplasirani i drugoplasirani tim u četvrtfinalu će se plasirati u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani će se u direktnom duelu boriti za bronzu. Uz Srbiju, u četvrtfinalu će učestvovati Austrija, Italija, Nemačka, Francuska, Hrvatska, Mađarska i Rusija. Seniorska takmičenja počinju u petak

Vazdušna puška, miks, juniori-juniorke: Kvalifikacije, prva faza (svaki član tima ispaljuje po 30 dijabola): 1. Mađarska 1 (Ester Mesaroš/Zalan Pekler) 630,1… 17. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Đorđe Savić) 618,4, 18. Srbija 1 (Marija Kolarević/Aleksa Mitrović) 617,8… Ukupno 29 parova. Druga faza (svako puca po 20 dijabola): 1. Mađarska 1  418,9… Meč za zlato: Mađarska 1 (Ester Mesaroš/Zalan Pekler) –  Rusija 1 (Tatjana Harkova/Grigorij Šamakov) 16:14 u poenima iz serija. Za treće mesto: Rusija 2 (Anastasija Derevijagina/Aleksandar Vasiljev) – Italija 1 (Sofija Čekarelo/Danilo Solazo) 16:12

 

„Dvorana Stogodišnjice“

Evropski šampionat se održava u mulfifunkcionalnom kompleksu „Dvorana Stogodišnjice“ podignutom još 1913. godine, u vreme dok je Vroclav bio deo Nemačkog carstva. Naziv hale potiče od toga što je otvorena je u sklopu obeležavanja sto godina od Bitke kod Lajpciga. U spomenutoj bici, koja važi za najveću na svetu pre Prvog svetskog rata, savezničke snage (Rusko carstvo, Prusko carstvo, Austrijsko carstvo) su pobedile francusku vojsku pod vođstvom Napoleona, a borba  je odnela oko 120.000 žrtava . Posle poraza, kojim je zaustavljena francuska invazija, Napoleon se 1813. sa svojim snagama povukao u Francusku, a sledeće godine i abdicirao. „Dvorana Stogodišnjice“ se nalazi na listi UNESKO-ve svetske kulturne baštine, kao jedan od prvih primera inovativne upotrebe armiranog betona u izgradnji monumentalnih zdanja. Između ostalog u hali su održana Evropska prvenstva u košarci 1963. i 2009.  Poslednji put renovirana je pre 14 godina.