SRPSKI JUNIORI OSMI U EVROPI

Last Updated: 27/02/2020Autor

Srpska muška juniorska reprezentacija puškom zauzela je osmo mesto u ekipnom takmičenju poslednjeg dana omladinskih nadmetanja na 50. Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Vroclavu. Srpski juniorski tim (Marko Ivanović, Aleksa Mitrović, Đorđe Savić) je do četvrtfinala došao kao četvrtoplasirani u prvom delu kvalifikacija (na osnovu rezultata u pojedinačnom takmičenju). U četvrtfinalu je učestvovalo osam reprezentacija, prve dve su prošle u meč za zlato, trećeplasirana i četvrtoplasirana u meč za bronzu. Srbija je pogodila 612,6 krugova (svaki strelac ispaljuje po 20 dijabola) što je ovaj put bilo dovoljno za osmu poziciju.

Srbija je na ovogodišnjem juniorskom prvenstvu Evrope imala predstavnike samo u disciplinama puškom. Najviše je pokazao Marko Ivanović, koji je osvojio odlično četvrto mesto u pojedinačnom takmičenju. Juniorke su u ekipnom plasmanu su zauzele desetu poziciju, Teodora Vukojević je bila blizu pojedinačnog finala… Ocenjujući učinak naše juniorske reprezentacije, Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, kaže:

-Ostali smo bez medalje, ali napravljen je napredak u odnosu na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, kada niko od naših juniora nije stigao do finala. Marko Ivanović je bio vrlo blizu odličja, praktično jedan hitac mu je odneo bronzu. Ostaje žal za propuštenom šansom, ali bez dileme, četvrto mesto u najjačoj evropskoj konkurenciji je rezultat za respekt. U ekipnom plasmanu juniori su ušli među osam najboljih, što je bio i cilj. Danas u četrvtfinalu dali su sve od sebe, ali, ipak ostali bez borbe za medalje. Juniorke su malo podbacile, očekivali smo da će ući u borbu za medalje. Mada, ni u ženskom takmičenju, finale nije bilo daleko. Teodora Vukojević je zauzela 12.mesto, od osme pozicije i nastavka takmičenja ju je delilo šest desetih delova kruga.

Vazdušna puška juniori, timsko takmičenje, četvrtfinale: 1. Mađarska 625,6, 2. Francuska 622,7, 3. Rusija 622,6… 8. Srbija (Ivanović, Mitrović, Savić) 612,6…

 

Seniori počinju borbe za medalje i kvote

U petak u Vroclavu, u „Dvorani stogodišnjica“ počinju seniorska takmičenja na šampionatu Starog kontinenta. Srbiju će predstavljati – puška: Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Sanja Vukašinović, Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević, pištolj:Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković, Jasmina Milovanović, Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov. U stručnom štabu su Dragan Marković, sportski direktor SSS, Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, Jelena Arunović, selektor za pištolj, treneri Jasna Šekarić, Goran Mikec, Mitja Grgić, Milan Armuš i fizioterapeut Ivan Jovanović.

Prvog dana seniorskih takmičenja na programu su pojedinačna takmičenja pištoljem , kao i nadmetanja miks timova puškom. Srbiju u takmičenju mešovitih parova predstavljaju ekipe Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović i Andrea Arsović/Lazar Kovačević. Konkurencija u svim disciplinama je, prema očekivanju, izuzetno jaka. Sutra će se u takmičenju miks parova puškom nadmetati 51 tim. Za kvalifikacije pištoljem za muškarce prijavljeno je 87 strelaca,dok će se u ženskoj kategoriji boriti 64 takmičarke.

Kad je o ekipnoj konkurenciji reč – kao i u juniorskom takmičenju – zbir rezultata sva tri člana tima se računa i za prvu fazu ekipnih kvalifikacija. Po osam najboljih timova u svakoj disciplini prolaze u četvrtfinale. Sem medalja, u Vroclavu će se deliti i olimpijske kvote. U svakoj pojedinačnoj disciplini seniorskog programa na raspolaganju su po dve olimpijske vize. Srbija za sada ima pet kvota za Tokio, tri pištoljem (ispunili su ih Zorana Arunović; Damir Mikec i Jasmina Milovanović) i dve puškom (Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović).