SRPSKE NADE TREĆE NA KONTINENTU

Last Updated: 22/10/2017Autor

STRELJAŠTVO

Kadetska reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju u Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom! U meču za treće mesto na finalnom turniru u Osijeku naša selekcija je pobedila jednog od favorita, Francusku. Ovo je druga medalja za Srbiju u takmičenju koje okuplja mlade strelce od 14 do 18 godina iz svih krajeva Evrope. U Prvoj Evropskoj ligi mladih, 2009. godine Srbija je, takođe vazdušnom puškom, osvojia zlato. U duelu za bronzu srpski tim je Francusku savladao sa 64:56.

Rezultati u mečevima za plasman se ne boduju po istom prinipu kao i u takmičenju u grupi. U grupi se, u tri pojedinačna duela, gađaju po četiri serije od po deset metaka. Bolji strelac u svakoj seriji dobija dva poena, ukoliko je rezultat nerešen svakome sleduje po poen (ukupno se „deli“ 24 poena u meču). U finalu i u meču za treće mesto svaka ekipa takođe prijavljuje tri člana, koji ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali boduje se svaki hitac, a ne serija. Puca se ukupno 20 dijabola, a posle svakog hica precizniji dobija dva boda. U jednom pojedinačnom duelu „deli“ se 40, a u meču ukupno 120 poena.

U pojedinačnim duelima meča za bronzu postignuti su sledeći rezultati: Marija Malić – Marin Žeano 21:19, Marija Kolarević – Džejd Brode 19:21, Đorđe Savić – Nikolas Mompah 24:16. Sem troje strelaca koji su učestvovali u susretu za medalju, Srbiju su u Osijeku predstavljali i Marija Zavišić i Veljko Ilić.

– Francuzi, za koje je gađala i prošlogodišnja šampionka Evrope Džejd Brode, su bili veliki kandidati za plasman u finale. U prva dva kola meča u grupi su zabeležili pobede, ali u poslednjem izgubili od Italije, koja je u prva dva kola zabeležila poraze, i umesto u meč za zlato, otišli su u duel za bronzu. Naša pobeda nad favoritom je malo iznenađenje i veliki uspeh. Mi smo vodili od početka, ali meč je bio neizvestan do kraja  – ističe Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

Uz Pejovića u stručnom štabu su bili treneri Ivan Manojlović, Saša Iker i Marko Savić.

Selekcija Srbije je put do odličja počela osvajanjem drugog mesta na kvalifikacionom turniru Regiona „Istok“ u Novom Sadu. U prvom kolu u grupi na finalnom takmičenju u Osijeku, iznenadila je Mađarsku (16:8), koja je danas stigla do šampionske titule. Potom je izgubila od Hrvatske (10:14), a drugu poziciju u grupi i meč za bronzu obezbedila trijumfom nad Austrijom (16:8).

Mađarska je u finalu ubedljivo nadmašila Švedsku sa 71:49. Konačan plasman: 1. Mađarska, 2. Švedska, 3. Srbija, 4. Francuska, 5/6. Hrvatska i Italija, 7/8. Norveška i Italija. Zlato u finalu Evropske lige mladih pištoljem osvojila je Italija, druga je Poljska, a treća pozicija pripala je timu Francuske. Srpska selekcija pištoljem se nije plasirala na završno takmičenje.