It seams that you haven't connected with your Twitter account
24 February, 2024
PočetnaVesti naslovnaSRPSKE NADE TREĆE NA KONTINENTU

SRPSKE NADE TREĆE NA KONTINENTU

STRELJAŠTVO

Kadetska reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju u Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom! U meču za treće mesto na finalnom turniru u Osijeku naša selekcija je pobedila jednog od favorita, Francusku. Ovo je druga medalja za Srbiju u takmičenju koje okuplja mlade strelce od 14 do 18 godina iz svih krajeva Evrope. U Prvoj Evropskoj ligi mladih, 2009. godine Srbija je, takođe vazdušnom puškom, osvojia zlato. U duelu za bronzu srpski tim je Francusku savladao sa 64:56.

Rezultati u mečevima za plasman se ne boduju po istom prinipu kao i u takmičenju u grupi. U grupi se, u tri pojedinačna duela, gađaju po četiri serije od po deset metaka. Bolji strelac u svakoj seriji dobija dva poena, ukoliko je rezultat nerešen svakome sleduje po poen (ukupno se „deli“ 24 poena u meču). U finalu i u meču za treće mesto svaka ekipa takođe prijavljuje tri člana, koji ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali boduje se svaki hitac, a ne serija. Puca se ukupno 20 dijabola, a posle svakog hica precizniji dobija dva boda. U jednom pojedinačnom duelu „deli“ se 40, a u meču ukupno 120 poena.

U pojedinačnim duelima meča za bronzu postignuti su sledeći rezultati: Marija Malić – Marin Žeano 21:19, Marija Kolarević – Džejd Brode 19:21, Đorđe Savić – Nikolas Mompah 24:16. Sem troje strelaca koji su učestvovali u susretu za medalju, Srbiju su u Osijeku predstavljali i Marija Zavišić i Veljko Ilić.

– Francuzi, za koje je gađala i prošlogodišnja šampionka Evrope Džejd Brode, su bili veliki kandidati za plasman u finale. U prva dva kola meča u grupi su zabeležili pobede, ali u poslednjem izgubili od Italije, koja je u prva dva kola zabeležila poraze, i umesto u meč za zlato, otišli su u duel za bronzu. Naša pobeda nad favoritom je malo iznenađenje i veliki uspeh. Mi smo vodili od početka, ali meč je bio neizvestan do kraja  – ističe Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

Uz Pejovića u stručnom štabu su bili treneri Ivan Manojlović, Saša Iker i Marko Savić.

Selekcija Srbije je put do odličja počela osvajanjem drugog mesta na kvalifikacionom turniru Regiona „Istok“ u Novom Sadu. U prvom kolu u grupi na finalnom takmičenju u Osijeku, iznenadila je Mađarsku (16:8), koja je danas stigla do šampionske titule. Potom je izgubila od Hrvatske (10:14), a drugu poziciju u grupi i meč za bronzu obezbedila trijumfom nad Austrijom (16:8).

Mađarska je u finalu ubedljivo nadmašila Švedsku sa 71:49. Konačan plasman: 1. Mađarska, 2. Švedska, 3. Srbija, 4. Francuska, 5/6. Hrvatska i Italija, 7/8. Norveška i Italija. Zlato u finalu Evropske lige mladih pištoljem osvojila je Italija, druga je Poljska, a treća pozicija pripala je timu Francuske. Srpska selekcija pištoljem se nije plasirala na završno takmičenje.