SRPSKE NADE NA FINALU EVROPSKE LIGE MLADIH U BUDIMPEŠTI

Last Updated: 03/10/2019Autor

Juniorska reprezentacija Srbije vazdušnom puškom učestvovaće u petak i subotu na finalnom turniru Evropske lige mladih u Budimpešti. U završnici lige, u kojoj se nadmeću strelci od 14 do 18 godina, Srbiju će predstavljati Teodora Vukojević, Marko Ivanović (oboje „Čika Mata“), Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće) i Đorđe Savić (Oko sokolovo). Mesto na završnom takmičenju, Srbija je, u istom ovom sastavu, obezbedila u maju , osvajanjem prvog mesta na kvalifikacionom turniru Regiona „Istok“ u Novom Sadu.

Uz našu reprezentaciju, učestvovaće Švedska, Italija, Mađarska, Poljska, Rusija, Finska i Slovenija. Neposredno uoči takmičenja, osam timova će žrebom biti podeljeno u dve grupe od po četiri ekipe. U obe grupe timovi će se sastajati po sistemu svako sa svakim.

U duelu dve reprezentacije, svaki član četvoročlanog tima ima direktnog rivala u protivničkom timu. Puca se šest serija od po 10 dijabola. Posle svake serije bolji strelac u duelu dobija dva boda, a ukoliko je nerešeno rivalima ide po bod. Bodovi iz sva četiri pojedinačna duela se sabiraju za ukupan rezultat u meču.Maksimalna pobeda je 48:0. U slučaju nerešenog rezultata 24:24, raspucavaće se dok se ne dobije pobednik.

Prvoplasirani u grupama će proći u finale, a drugoplasirani u meč za bronzu. U mečevima za medalje sistem bodovanja je malo drugačiji. Svaki strelac ispaljuje 20 dijabola, takođe ima direktnog rivala u suparničkom timu,a bodovi se dele posle svakog hica. Maksimalan trijumf je 160:0.

-Naši strelci su se intenzivno pripremali za turnir u Budimešti, imaju iskustva sa međunarodnih takmičenja. Spremni su za izazov. Međutim u ovakvom sistemu takmičenja, u kome nije bitan ukupan rezultat, već da u direktnom duelu nadmašiš rivala u seriji, bitan faktor može da bude i sreća, kao i žreb. Nadam se da će naši takmičari ponoviti dobro izdanje sa turnira u Novom Sadu – kaže Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku.

Uslovi za takmičenje su, prenosi Donević, vrlo dobri. Finale Evropske lige mladih će biti održano unacionalnom streljačkom centru Mađarske federacije, koji po mnogome liči na projekat planiranog streljačkog centra u Beogradu. Uz Donevića, tim lidera, u stručnom štabu Srbije u Budimpešti su i Ivan Manojlović, Saša Iker i Darko Jovanović.

U petak su na programu prva dva kola takmičenja po grupama, a u subotu treće kolo i mečevi za medalje.

Evropska liga mladih je pokrenuta 2009, a Srbija je do sada osvojila tri odličja, sva tri u takmičenjima puškom. Naša zemlja je bila pobednik prvog izdanja ELM 2009. Pre dve godine osvojila je bronzanu, a 2019. srebrnu medalju.