SRPKINJE IZBORILE PLASMAN NA EP 2018

Last Updated: 31/05/2018Autor

RUKOMET

Sve dileme po pitanju plasman na Evropsko prvenstvo, ako ih je uopšte i bilo, otklonjene su ubedljivim pobedama reprezentacija Srbije i Švedske u petom kolu kvalifikacione grupe 3. Najbolje srpske rukometašice, lako i ubedljivo, rešile su meč sa selekcijom Farskih ostrva 33:17 (17:11) u Toršavnu, istom razlikom kao i na početku kvalifikacija u Petrovcu na Mlavi (36:20) i tako obezbedile plasman na EP 2018 u Francuskoj. Švedska je u Skoplju savladala Makedoniju 32:20, pa tako ostaje da izabranice selektora Ljubomira Obradovića savladaju Makedonke u Nišu (nedelja, 18 časova) i overe prvo mesto u grupi koje znači i bolju poziciju pred žreb 12. juna u Parizu.

Ni težak put i čak tri leta do jedne od najudaljenijih zemalja u Evropi, nije uticao na voljni momenta i koncentraciju srpskog tima, koji je serijom 5:0, od samog starta stavio do znanja ko je favorit. Odbrana je u prvih desetak minuta funkcionisala besprekorno, pa su Srpkinje, praktično sve golove postigle iz kontranapada preko Katarine Krpež Šlezak i Slađane Pop Lazić.

Uspele su Faranke da se konsoliduju, smanjile su rezultatski zaostatak i počele da postižu golove, dok je sa druge strane, selektor Obradović pokušavao da podjednako optereti sve devojke u crvenim dresovima.

Period potpune dominacije viđen je početkom drugog poluvremena, koje su srpske rukometašice otvorile serijom 9:0. Farankama je bilo potrebno 16 minuta da postignu prvi gol u nastavku, a kada su to učinile, na semaforu je pisalo ubedljivih 12:26. Ostatak meča protekao je u rutinskom odmeravanju snaga u kome odbrane nisu imale preterano važne uloge.

Najefikasnije u srpskom timu bile su Katarina Krpež Šlezak i Slađana Pop Lazić sa po šest pogodaka, dok je Sanja Radosavljević postigla pet golova.