It seams that you haven't connected with your Twitter account
17 May, 2022
PočetnaVesti naslovnaSRPKINJE IZBORILE PLASMAN NA EP 2018

SRPKINJE IZBORILE PLASMAN NA EP 2018

RUKOMET

Sve dileme po pitanju plasman na Evropsko prvenstvo, ako ih je uopšte i bilo, otklonjene su ubedljivim pobedama reprezentacija Srbije i Švedske u petom kolu kvalifikacione grupe 3. Najbolje srpske rukometašice, lako i ubedljivo, rešile su meč sa selekcijom Farskih ostrva 33:17 (17:11) u Toršavnu, istom razlikom kao i na početku kvalifikacija u Petrovcu na Mlavi (36:20) i tako obezbedile plasman na EP 2018 u Francuskoj. Švedska je u Skoplju savladala Makedoniju 32:20, pa tako ostaje da izabranice selektora Ljubomira Obradovića savladaju Makedonke u Nišu (nedelja, 18 časova) i overe prvo mesto u grupi koje znači i bolju poziciju pred žreb 12. juna u Parizu.

Ni težak put i čak tri leta do jedne od najudaljenijih zemalja u Evropi, nije uticao na voljni momenta i koncentraciju srpskog tima, koji je serijom 5:0, od samog starta stavio do znanja ko je favorit. Odbrana je u prvih desetak minuta funkcionisala besprekorno, pa su Srpkinje, praktično sve golove postigle iz kontranapada preko Katarine Krpež Šlezak i Slađane Pop Lazić.

Uspele su Faranke da se konsoliduju, smanjile su rezultatski zaostatak i počele da postižu golove, dok je sa druge strane, selektor Obradović pokušavao da podjednako optereti sve devojke u crvenim dresovima.

Period potpune dominacije viđen je početkom drugog poluvremena, koje su srpske rukometašice otvorile serijom 9:0. Farankama je bilo potrebno 16 minuta da postignu prvi gol u nastavku, a kada su to učinile, na semaforu je pisalo ubedljivih 12:26. Ostatak meča protekao je u rutinskom odmeravanju snaga u kome odbrane nisu imale preterano važne uloge.

Najefikasnije u srpskom timu bile su Katarina Krpež Šlezak i Slađana Pop Lazić sa po šest pogodaka, dok je Sanja Radosavljević postigla pet golova.