SREBRO ZA LUKIĆA NA TURNIRU EVROPSKOG KUPA U LUBINU

Last Updated: 19/02/2017Autor

BADMINTON

Dvojac supertaletovanih reprezentativaca naše zemlje, 14-godišnji Sergej Lukić i 15-godišnja Marija Sudimac “upisali” su nove značajne rezultate u svojim međunarodnim tefterima. Sa turnira Evropskog kupa, Polish U17 International 2017, koji je od 15. do 18. februara 2017. održan u Lubinu i čiji je poseban značaj bio i to što je u ovom gradu održan uporedo sa Evropskim prvenstvom za mešovite timove, naši reprezentativci se vraćaju sa tri odličja. Lukić, koji je bio postavljen za drugog nosioca, osvojio je vicešampionsku titulu u muškom singlu. Besprekornom igrom, poput uragana, srušio je sve prepreke na putu ka finalu. U drugom kolu održao je lekciju Slovencu Aneju Cizelju (2:0), u trećem Poljaku Karolu Budnom (2:0), u četvrtfinalu Slovencu Jaki Ivančiću (2:0), a u polufinalu Čehu Janu Jantošiku (2:0). Ipak, u meču za najsjajnije odličje ostao je bez “goriva”, što je prvi nosilac, Rus Georgi Karpov, znao da iskoristi sprečivši našeg reprezentativca da trijumfalno završi lubinsku priču (2:0).

“Od početka pa sve do finala uspeo sam u želji da nametnem svoj ritam i taktiku, igravši na vrhunskom nivou. Ipak, u duelu za trofej imao sam preveliku tremu, što se odrazilo na moj nastup. Napravio sam mnogo grešaka i znatno olakšao Karpovu da dođe do zlata. U mešovitom dublu Sudimčeva i ja smo sve do četvrtfinala bili fantastični. U meču za polufinale i medalju izgubili smo od Rusa Karpova i Kulkove iako smo poveli s 1:0 u setovima. U drugom smo imali mali pad koncentracije što je odlučilo i konačnog pobednika. Organizacija čitavog turnira bila je na vrhunskom nivou, a posebno mi je drago što sam imao čast da gledam najbolje evropske igrače na šampionatu Starog kontinenta za mešovite timove koje se takođe igralo u Lubinu”, kazao je Sergej Lukić.

Sudimčeva je u Poljskoj stigla do dva bronzana odličja. U ženskom singlu je bila postavljena za prvog nosioca tako da je preskočila prvo kolo. U drugom je savladala Čehinju Talulah Šarlin Van Kopenole (2:0), u trećem njenu sunarodnicu Terezu Kobilakovu (2:0), dok je u četvtfinalu bila bolja od Mađarice Lejle Ombodi (2:0). U borbi za finale poražena je od Belorusknje Anastasije Komič, četvrtog nosioca. Drugu bronzu u Lubinu naša reprezentativka je osvojila u žesnskom dublu u kojem je nastupila u paru sa Hrvaticom Ingom Sadaić. Njih dve su u u osmini finala pobedile Slovenke Nezu Frank i Marušu Vračar (2:0), u četvrtfinalu Poljakinje Paulinu Hankijevič i Dominiku Kvasnik (2:0), dok su u polufinalu poražene od Ruskinja Viktorije Kozareve i Anastasije Šapovalove (2:0). U mešovitom dublu Lukić i Sudimčeva su stali na korak od medalje budući da su u neizvesnom četvrtfinalu izgubili od ruske kombinacije Georgi Karpov, Olga Kulkova (2:0), potonjih osvajača zlata u ovoj konkurenciji. Prethodno, srpski miks je savladao slovenačku kombinaciju Blaž Smrkolj, Nike Brajkovič (2:0) u drugom kolu, te Jana Janoštika i Talulah Šarlin Van Kopenole iz Češke (2:0) u osmini finala.

“Nismo u potpunosti ostvarili ono što sam očekivao iako su rezultati u Lubinu za svaku pohvalu. Sudimčeva je u polufinalu, i pored sigurne i dobre igre do pred kraj prvog seta, pokazala nestabilnost i zahvaljujući svojim greškama prepustila solidnoj Beloruskunji set, a kasnije i meč. Lukić je odlično odigrao turnir sve do finala. Protiv izuzetno jakog protivnika, Rusa Karpova, “zaleđen” neverovatnom tremom, nije prikazao igru koja ga je i dovela u finale. U četvrtfinalu mešovitog dubla naši reprezentativci su pokazali veoma dobr partiju i jedini uzeli set favorizovanim Rusima, ali nisu imali snage za potpuno iznenađenje. Sudimčeva i Hrvatica Sadaić u ženskom dublu još uvek se uigravaju. Primetan je izvestan napredak, ali očigledno je da igru moraju da podignu na još veći nivo ukoliko žele da budu uz rame najboljim evropskim ženskim dublovima u ovom uzrastu”, istakao je trener Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših reprezentativaca na turniru u Lubinu.