SREBRO I DVE BRONZE U HRVATSKOJ

Last Updated: 08/05/2017Autor

BADMINTON

Kontinuitet osvajanja medalja očuvan je i u Hrvatskoj. Srpski baminton podmladak je na jakim međunarodnim turnirima, koji su od 5. do 7. maja 2017, održani u Dubrovniku i Mliniju, osvojio tri odličja. Da je bilo samo malo više sreće skor medalja bio bi i veći, budući da su naši reprezentativci u mnogim konkurencijama stali na korak od postolja. Najviše uspeha imao je Mihajlo Tomić, koji je na Yonex Youth International 2017 u Mliniju izlio srebro u muškom singlu uzrasne kategorije do 15 godina. U neizvesnom finalu poražen je od Indijca Varuna Kapura. Na istom turniru Nina Bogdanović je stigla do dve bronze u ženskom singlu. Jednu je osvojila u uzrasnoj kategoriji do 13 godina, a drugu u dve godine starijem uzrastu. Takođe u Mliniju, Viktor Petrović nije prošao takmičenje u grupi muškog singla uzrasne kategorije do 13 godina, dok ga je u istoj konkurenciji, samo u dve godine starijem uzrastu, u srpskom četvrtfinalu zaustavio Tomić. U mešovitom dublu uzrasne kategorije do 15 godina Petrović i Bogdanovićeva su u meču za plasman u polufinale poraženi od potonjih osvajača srebra, Mađara Kristofa Tota i Petre Mesaroš.

U Dubrovniku, na turniru Svetskog juniorskog kupa, Valamar Junior Open 2017, u tri konkurencije srpski reprezentativci su zaustavljeni na poslednjoj prepreci na putu ka postolju. Srpski mešoviti dubl Sergej Lukić, Marija Sudimac u četvrtfinalu je poražen od mađarske kombinacije Gergo Pitel, Reka Madaraš (2:0). Prethodno, naš par je savladao Slovence Jana Spilera i Petru Polanc (2:1). U istoj konkurenciji Nenad Miliošević i Francuskinja Šarlot Gancu su na startu savladali Mateju Manića i Engleskinju Gunjan Randvaha (2:0), ali su potom u osmini finala izgubili od češke kombinacije Tomaš Švejda, Bara Hadačkova (2:1). U ženskom dublu Sudimčeva i Hrvatica Inga Sadaić su u prvom kolu savladale poljsku kombinaciju Magdalena Kulska, Zuzana Pariž (2:1), u drugom su bile bolje od Turkinja Betul Soner i Naime Jilmaz (2:1), dok su u duelu za polufinale izgubile od Lin Sih Jun i Jang Ju Ći iz Kineskog Tajpeha (2:0).

U muškom dublu Lukić i Bugarin Lilijan Stojanov su u duelu za medalju izgubili od Čeha Petra Berana i Ondreja Krala (2:0), koji su kasnije trijumfovali u ovoj konkurenciji. Srpsko-bugarska kombinacija je prethodno savladala Holanđanina Tima Stofelena i Švajcarca Andreasa Zbindena (2:1). U istoj konkurenciji Luka Milić i Mihajlo Tomić su u osmini finala poraženi od belgijske kombinacije Julien Karagi, Jona Van Nieuvkerke (2:1), dok su u toj fazi takmičenja Manić i Milošević izgubili od Poljaka Simona Stokfiza i Viktora Treckima (2:0).

U muškom singlu najdalje su stigli Milić i Milošević. Njih dvojica su u osmini finala izgubili od potonjih osvajača zlata i srebra, Francuza Arnauda Merklea (2:0), odnosno Indonežanina Azmija Kovimuramadhonija (2:0). Milić je u prvom kolu savladao Indijca Varuna kapura (2:0), a u drugom Švajcarca Andreasa Zbindena (2:1), dok je Milošević na startu bio bolji od Mađara Meta Balinta (2:1), a u šesnaestini finala od Luksemburžanina Jana Zakarija (2:0). U ovoj konkurenciji Manić je posle pobede u prvom kolu nad Hrvatom Lukšom Zlošilom (2:0), u drugom izgubio od Čeha Petra Barana (2:0), a istu sudbinu je doživeo i Sergej Lukić. On je na startu savladao Šveđanina Adrijana Levina (2:0), ali je potom poražen od Mađara Balaša Papaija (2:0). Na startu turnira u muškom singlu Mihajlo Tomić je izgubio od Finca Jaspera Paula (2:0). Sudimčeva je u ženskom singlu pobedama nad Poljakinjom Zuzanom Pariž (2:0) i Špankinjom Nerom Dijaz (2:0) stigla do osmine finale, ali je potom poražena od Jang Ju Ći iz Kineskog Tajpeha (2:0).

“Malo je nedostajalo da ovo bude rezultatski sjajan turnir i da se okitimo sa mnogo većim brojem medalja. Međutim, manjak koncentracije i iskustva u napetim završnicama koštalo nas je plasmana u polufinale nekih konkurencija“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir pored koga je u stručnom štabu bio i trener Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih timova na turnirima u Hrvatskoj na kojima je sudio naš međunarodni sudija Predrag Vuković.