SREBRO I DVE BRONZE U ČEŠKOJ!

Last Updated: 07/06/2022AutorTags: , , ,

Juniorska badminton reprezentacija donela je Srbiji još dve bronzane i jednu srebrnu medalju sa međunarodnog turnira Yonex Czech Youth International koji je u od 02. do 05. juna održan u sportskoj dvorani „Šterboholi“ u  Pragu.

 

Četvoročlana ekipa u sastavu Aleksa Radovanović, Danilo Stevanović, Andrea Bogojević i Teodora Latas predvođena trenerom Draganom Antićem, nastavila je seriju sjajnih nastupa na evropskim juniorskim takmičenjima.

Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović ponovo su briljirali u konkurenciji muških parova, osvojivši ovoga puta srebrnu medalju u kategoriji do 13 i bronzanu u kategoriji do 15 godina. Put do srebrnog odličija utabao je ovaj dvojac odlučnom igrom protiv čak tri češka para kojima ni prednost domaćeg „terena“ nije bila dovoljna da zaustave srpske igrače. U finalnom meču protiv para iz Estonije Martina Podera i Kaspera Sorge, kvalitetom igre pokazali su da se sa pravom nalaze u samom vrhu juniorske badminton elite, ali im je zlato ovog puta izmaklo iz ruku. Radovanović je medaljama sa turnira dodao i bronzu u muškoj pojedinačnoj konkurenciji do 13 godina, dok je Stevanović takmičenje završio među osam najboljih igrača turnira.

Mečeve u kategoriji U15 Radovanović i Stevanović započeli su od druge runde takmičenja, gde su savladali Oskara Lanesa i Olivera Puhtla iz Estonije rezultatom  21-16, 21-17, no umor je u polu finalu učinio svoje, što je češkom dvojcu Koufal/ Titera prokrčilo dalji put do osvajanja zlatne medalje.

U konkurenciji ženskih parova do 15 godina, Andrea Bogojević i Teodora Latas obezbedile su prolaz u četvrtfinalnu fazu takmičenju rutinskom pobedom nad englesko-češkom kobinacijom  Mičel/Vernerova (2:0), gde su zaustavljene u neizvesnom meču protiv Karoline Baštanenko i Sofije Bjelobrovhuk iz Ukrajine koje su zauzele prvo mesto na Yonex Czech Youth International.

Bogojević i Latas ostvarile su zapažene rezultate i u konkurenciji žena pojedinačno. Ostvarivši sve tri pobede protiv nad protivnicama iz Češke, Andrea Bogojević je  takmičenje nastavila kao prva u grupi.  Ipak, u osmini finala poražena je od češke protivnice Ameli Maksnerove, pobednice turnira u ovoj konkurenciji. Teodora Latas zabeležila je dve pobede u grupi, dok se u eliminacionoj fazi takmičenja upisala u top osam igračica turnira pobedama nad Slovakinjom Elom Eliaškovom i Engleskinjom Marijom Mičel. Nakon jake borbe u četvrtini finala, Latas je poražena od Ukrajinke Sofije Bjelobrovhuk, osvajačice srebrnog odličja.

“Iz turnira u turnir igrači pokazuju bolju igru, sa manje treme i napetosti.  Svaki meč je jedno novo iskustvo, što im je preko potrebno. Kroz ove turnire smo videli gde se nalaze u odnosu na konkurenciju, što nam je pokazatelj koliko trenutno mogu i na čemu treba da radimo. Kod svih postoji velika želja i motivacija da budu bolji, što me veoma raduje”, izjavio je trener juniorske reprezentacije Dragan Antić i dodao da veruje u napredak svojih igrača na narednim takmičenjima.

Učešće reprezentacije u kategoriji do 13 i 15 godina na Yonex Czech Youth International podržalo je kroz obezbeđenje finansijske podrške Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.