SREBRO I DVA SIGURNA FINALA

Last Updated: 19/05/2018Autor

KAJAK KANU

Trećeg dana Svetskog kupa u Segedinu novu medalju za Srbiju osvojili su Nebojša Grujić i Marko Novaković. U finalu discipline dvosed na 200 metara trofejna posada okitila se srebrom. U dramatičnom finišu kroz cilj su prošlu u vremenu 31.752 sekunde, odmah posle čamca Španije (31.429).

Direktan plasman u A finale obezbedio je ženski četverac na 500 metara. Borba za medalju je u nedelju u 12.54 časova. Poslednjeg dana takmičenja srpski kajakaši će veslati i u  sedam polufinala.

Aktuelni treći svetski sprinterski dvosed nastavio je tradiciju osvajanja odličja na najvećim takmičenjima.

– Prezadovoljni smo. Početak sezone kakav smo samo mogli da poželimo. Najbitnije je da smo zadovoljni trkom – rekao je Marko Novaković. – Cilj nam je bio trkanje sa Špancima, to smo i ostvarili. Odlučili su neki najsitniji detalji, izgubili smo za nijansu. Nemamo za čim da žalimo. Ovo je prava slika i odnos snaga a ne ono što se dogodilo na Olimpijskim igrama u Riju kada nismo pokazali sav potencijal.

Naši asovi su imali vremena da se oporave od kvalifikacione trke veslane u petak ujutru, s obzirom da su izborili direktan plasman u finale.

– Želeli smo da preskočimo polufinale koje bilo u subotu, ponovo ujutru, pa nismo hteli da se još jednom budimo rano – našalio se Novaković. – Značilo nam je što smo imali trku manje i više vremena za oporavak.

Publika na punim tribinama regatnog centra u Segedinu je mogla da uživa u finalu najbržih svetskih dvoseda.

– Za razliku od petka i kvalifikacija kada smo teško pokrenuli čamac, sada smo odlično startovali. Imali smo dobar ritam i žestok duel sa Špancima. Pobedili su, čestitamo im ali potrudićemo se da im se revanširamo prvom prilikom – rekao je Nebojša Grujić.

Za tri nedelje, od 8. do 10. juna je Evropsko prvenstvo u Beogradu.

– Videli smo, otprilike, raspored snaga i trenutni kvalitet posada. Imamo vremena da se još bolje spremimo, budemo u formi za takmičenje koje nam je izuzetno važno. Za Segedin nismo mnogo sedali u dvosed, tek nekoliko nedelja. Nema puno slavlja i odmora, već posle vikenda počinju završne pripreme za Beograd – dodao je Grujić.

Bronzanu medalju u finalu dvoseda na 200 metara osvojili su Pjotr Mazur i Dorian Kličkovski (Poqska) rezultatom 32.268.

Srpski kajakaši su u subotu imali još dva finala. Milica Starović je bila deveta u jednosedu, a sestre Nikolina i Olivera Moldovan devete u dvosedu na 500 metara.

Ženski četverac je u subotu posle srebra Grujića i Novakovića, bio utisak dana u našem taboru. Devojke su bez greške izveslale kvalifikacije, kao prve ušle direktno u današnje finale i tako obezbedile po trku manje. Oba muška četverca nisu to uspela, ali će pokušati da se probiju kroz polufinala.

Odlični su bili i sprinteri. Svo četvoro: Milica Starović, Biljana Relić, Marko Dragosavljević i Strahinja Stefanović su prošli u polufinale. U jednosedima na 200 metara nije bilo direktnih finala.

(Foto Kajakaški savez Srbije)