SRBIJI JOŠ TRI EVROPSKA ODLIČJA U ĐERU

Last Updated: 25/02/2018Autor

STRELJAŠTVO

Reprezentativci Srbije su nastavili „žetvu“ medalja na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru. Danas, drugog dana seniorskog programa, osvojena su dva srebrna odličja i jedna bronza. U prvoj disciplini današnjeg programa Zorana Arunović je izborila srebrnu, a Bobana Momčilović Veličković bronzanu medalju vazdušnim pištoljem.  Uspešan dan završili su Andrea Arsović i Milutin Stefanović, koji su se okitili titulom vicešampiona Evrope u mešovitim parovima puškom. Arunovićevoj je danas osvojila treće seniorsko pojedinačno odličje na šampionatima Starog kontinenta vazdušnim oružjem. Pre dve godine , takođe u Đeru, bila je treća, a prošle godine u Mariboru je osvojila zlato. Ujedno, stigla je i do drugog srebra na ovogodišnjem šampionatu, jer juče, prvog dana seniorskih takmičenja, se okitila medaljom istog sjaja u miksu sa Damirom Mikecom. Bobana Momčilović Veličković je takođe „pogodila“ treću pojedinačnu medalju na šampionatima Evrope, posle titula prvaka 2010. i 2012.

Zorana Arunović je u finale ušla kao druga u kvalifikacijama sa 581 krugom, dok je Bobana Veličković bila sedma (572). Prvo mesto osvojila je Olena Kostevič (Ukrajina) sa prvim svetskim rekordom po novim pravilima (60 hitaca u kvalifikacijama) – 582. U finale su se plasirale takmičarke iz svetske elite. Svih osam učesnica imaju bogate riznice trofeja, a tri i titule olimpijskog prvaka – Grkinja Ana Korakaki, Olena Kostevič (Ukrajina) i Marija Grozdeva (Bugarska). Nije bilo izrazitog favorita, a jedino je Srbija imala dve predstavnice među osam najboljih.

Sredinom finala rivalkama su „pobegle“ dve Srpkinje i  Francuskinja Selin Gobervil, olimpijska vicešampionka iz Londona 2012. Ubrzo je postalo izvesno da će njih tri podeliti medalje, ukoliko neko ne napravi veliku grešku. Bobana Momčilović Veličković je vezala nekoliko lošijih hitaca, pa je ubrzo ispala iz borbe za zlato, ali treće mesto i bronzu nije ispustila. Pred poslednje dve serije (23.i 24. hitac), koje pucaju samo prvoplasirana i drugoplasirana, Arunovićeva i Gobervil su bile izjednačene. Na kraju, Gobervilova je stigla do svoje treće titule

šampionke Evrope.U 23. seriji pogodila 10,4, a naša reprezentativka 9,2 kruga.  Francuskinja je poslednjim hicem „ubila“ relativno skromnih 8,9, ali Zorana Arunović nije uspela to da iskoristi (9,7). Nije odbranila titulu, ali osvajanjem srebra je postala jedina takmičarka pištoljem koja se na poslednja tri šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem okitila pojedinačnim medaljama. Kompletirala je riznicu odličja sve tri boje.

Arsovićeva i Stefanović su u Đer došli sa željom da odbrane šampionsku krunu u takmičenju mešovitih parova vazdušnom puškom. Bili su najuspešniji na prvom EP na kome je miks bio zvanična disciplina, pre dve godine  u Đeru, a isti uspeh su ponovili i lane u Mariboru.B Na početku finala su bili na dobrom putu da nastave zlatni niz. Posle prvih 10 serija držali su čelnu poziciju, koju im je potom preuzeo ruski par (Darija Vdovina i Vladimir Maslenjikov). Tim Rusije je zadržao prvo mesto i ubedljivo trijumfovao sa prvim zvaničnim svetskim rekordom po novim pravilima (498,3). Srbija je uspela da odoli „napadima“ ukrajinskog tima. Arsovićeva i Stefanović su sačuvali srebrno odličje i potvrdlii da pripadaju svetskom vrhu. Ukrajina je morala da se zadovolji bronzom.

Arsovićeva i Stefanović su „uhvatili poslednji voz“ za finale, zauzevši peto mesto u kvalifikacijama, sa tačno krugom prednosti ispred šestoplasirane Francuske, koja je bila „prva ispod crte“. Visok plasman zabeležio je i tandem Srbija 2, u kome su gađali doskorašnji juniori Milica Babić i Lazar Kovačević. U konkurenciji 45 timova zauzeli su osmu poziciju. Arsovićeva je postigla peti pojedinačni rezultat dana (419,5), dok je Kovačević zabeležio 11. ostvarenje kvalifikacija (418,2).

Damira Mikeca je najmanja moguća razlika delila od plasmana u finale takmičenja vazdušnim pištoljem za seniore. Evropski vicešampion iz Maribora 2017, je u kvalifikacijama „ubio“ 578 krugova. Zauzeo je deveto mesto, a kao osmi u finale prošao je Španac Pablo Karera sa 579 krugova.  Dimitrije Grgić je zauzeo 25, a Duško Petrov 34. mesto.

Zlato je osvojio iskusni Turčin Jusuf Dikec, izjednačivši evropski rekord finala Nemca Kristijana Rajca sa EP 2017. (241,6). Dikec je ponovio uspeh sa EP u Đeru 2016. godine. Drugi je danas bio Rus Artem Černusov, koji je 2016.  pobedio u juniorskoj pojedinačnoj konkurenciji, a u petak u paru sa Margitom Lomovom osvojio prvo seniorsko zlato u miksu.

Prvenstvo se završava u nedelju bogatim takmičarskim programom. Biće održana ekipna takmičenja u svim seniorskim disciplinama. Uoči same završnice Srbija se sa tri srebrne medalje (Arunovićeva, miksevi puškom i pištoljem) i dve bronzane (Bobana Veličković Momčilović i juniorka puškom Marija Malić) nalazi pri vrhu u bilansu odličja.

Ocenjujući dosadašnji učinak srpskih seniora, Dragan Marković, sportski direktor SS Srbije, je istakao:

– Naši seniori su u pojedinačnim i u miks takmičenjima  bili na izuzetno visokom nivou. Iskorišćena je većina šansi za medalje i finala, postignuti su odlični rezultati. Da se ekipne medalje dele po starim pravilima, po zbiru pojedinačnih rezultata u kvalifikacijama, sada bismo imali i dva zlatna odličja, jer seniorke pištoljem i seniorke puškom bi stigle do timskih titula. Ali, pravila su promenjena, videćemo kako će se snaći u nedelju po novom formatu timskog nadmetanja. Miksevi puškom i pištoljem su nastavili niz medalja, a po novim pravilima teško je i doći u priliku da se bore za odličja, jer u finale prolazi samo pet parova. Za svaku pohvalu je i visok plasman našeg drugog miksa puškom Lazar Kovačević-Milica Babić. Imali smo još nekoliko vrlo visokih plasmana, blizu finala.

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, je kazao:

– Srebro miksa u Đeru vredi kao zlato iz nekoliko razloga. Rusi su gađali fenomenalno, bili su nepogrešivi . Što se naše ekipe tiče, u petak u pojedinačnom takmičenju puškom, Milutin Stefanović nije pružio sve što može u osnovnom delu, a Andrea Arsović je, posle svetskog rekorda u kvalifikacijama, podbacila u finalu. Uspeli su da se podignu posle lošeg dana. Danas, u kvalifikacijama Arsovićeva nas je dobrim rezultatom „povukla“ ka finalu, koje je bilo izuzetno napeto. Međutim, naš miks je pokazao da odlično funkcioniše kao tim. Dopunjavali su se. Kad Andrei nije išlo, Milutin je dobrim pogocima držao ekipu u borbi za medalju i obratno. Prezadovoljan sam, pokazali su da pripadaju samom vrhu. Njih dvoje su osvojili evropsko zlato pre tri godine, kada je miks još uvek bio deo revijalnog takmičenja. Na prva dva prvenstva Evrope na kojima je ova disciplina bila u zvaničnom programu, 2016. i 2017. godine, ponovo su pobeđivali. Niz odličja su nastavili u sezoni u kojoj su mešoviti parovi prvi put u svetski kalendar ušli kao olimpijska disciplina.

Jelena Arunović, selektor za pištolj je takođe imala mnogo razloga za zadovoljstvo

– Izvanredan dan za Srbiju. Dve predstavnice u finalu. i obe na kraju na pobedničkom postolju. Finale je obilovalo uzbuđenjima. I Bobana i Zorana su u pojedinim momentima bile na vodećoj poziciji. Nažalost, ni jedna se nije zadržala na čelu, jer Selin Gobervil, osvajačica Kristalnog globusa 2017, je vrlo sigurno gađala do samog kraja. Ali, ostvaren je izuzetan uspeh- kazala je Arunovićeva, uz čestitike strelcima i trenerima na uspesima.

 

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, Đer 2018, peti dan

Pištolj, seniorke – Finale: 1. Selin Gobervil (Francuska) 240,2, 2. Zorana Arunović (Srbija) 239,8, 3. Bobana Momčilović Veličković (Srbija) 219,0, 4. Olena Kostevič (Ukrajina) 197,8, 5. Viktorija Čajka (Belorusija) 177,9, 6. Marija Grozdeva (Bugarska)  155,2, 7. Ana Korakaki (Grčka) 134,2, 8. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 113,6. Kvalifikacije: 1. Olena Kostevič (Ukrajina) 583 (svetski rekord kvalifikacija), 2. Zorana Arunović (Srbija) 581, 3. Ana Korakaki (Grčka) 579… 7. Bobana Veličković Momčilović 572… 41. Jelena Tomić 560… Ukupno 71 takmičarka. Za finale 571.

Pištolj, seniori – Finale: 1. Jusuf Dikec (Turska) 241,6 (evropski rekord finala), 2. Artem Černousov (Rusija) 239,8, 3. Žoao Košta (Portugal) 218,8, 4. Anton Gurjanov (Rusija) 196,8, 5. Pablo Karera (Španija) 175,1…  Kvalifikacije: 1. Artem Černousov (Rusija) 584, 2. Žoao Košta (Portugal) 584, 3. Jusuf Dikec (Turska) 583… 9. Damir Mikec 578… 25. Dimitrije Grgić 573… 34. Duško Petrov 571… Ukupno 80 strelaca. Za finale 579.

Puška, miks, seniori i seniorke – Finale: 1. Rusija 2 (Darija Vdovina/Vladimir Maslenjikov) 498,3 (svetski rekord), 2. Srbija 1 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 495,0, 3. Ukraijna 1 431,9, 4. Italija 2  390,0, 5. Ukrajina 2 346,1. Kvalifikacije: 1. Ukrajina 2 838,5, 2. Rusija 2 837,8, 3. Ukrajina 1 837,1, 4. Italija 2 835,7, 5. Srbija 1 (Andrea Arsović/ Milutin Stefanović) 835,1…  8. Srbija 2 (Milica Babić/Lazar Kovačević) 833,8… Ukupno 45 parova. Za finale 835,1.