SRBIJI DVE TITULE ŠAMPIONA PLANETE

Last Updated: 09/05/2018Autor

PARASTRELJAŠTVO

Srpski strelci dominirali su strelištem u Čeongžuu (Južna Koreja) petog takmičarskog dana Svetskog prvenstva za paraolimpijce. Danas je na programu bila jedna disciplina, u kojoj su reprezentativci naše zemlje osvojili oba zlata. Ekipno zlato u gađanju vazdušnom puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2 (sportisti kojima je potrebno postolje za oružje) pripalo je timu Srbije u sastavu Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović. Ristić se okitio titulom šampiona planete u pojedinačnoj konkurenciji. U finalu je gađao i Jokić, zauzeo je osmo mesto. Savanović se plasirao na 35. poziciju, u nadmetanju 50 učesnika u mešovitoj, muško-ženskoj konkurenciji.

–Naši strelci su bili među ozbiljnim kandidatima za medalje. Od ekipe se očekivalo odličje, ali teško je bilo predvideti zlato. Dragan Ristić je već godinama u svetskom vrhu u ovoj disciplini. Ovo mu nije prva svetska titula, jer zlato je osvojio 2010, a na prethodnom prvenstvu, 2014. bio je drugi, tada je vicešampionska titula pripala i timu Srbije. Dosadašnji učinak naših strelaca u Čeongžuu zaslužuje pozitivne ocene. Posle nekoliko „stativa“, četvrtih mesta i ispuštenih plasmana u finala, dva zlata su ohrabrenje pred završnicu prvenstva – ocenjuje Dragan Marković, trener paraolimpijske reprezentacije za pušku, inače sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

Dragan Ristić, koji se treći put takmiči na Svetskom prvenstvu.

–Prošlo je mnogo vremena od moje prethodne zlatne svetske medalje. Ne mogu da opišem kako se osećam. Mnogo sam radio u poslednje četiri godine i rad se isplatio. Promenio sam nekoliko stvari u tehnici gađanja, ali najveće promene su u sticanju samopouzdanja. Zbog dugogodišnjeg iskustva  uspeo sam da ostanem miran i nadmašim najvećeg rivala u finalu Ukrajinca Plakušnjickog, kome je ovo bilo prvo finale i zato je imao i veliki pritisak. Ali i osvajanjem srebra ukrajinski strelac zaslužuje velike čestitke.

Ristić je u karijeri osvojio i svetsku i evropsku zlatnu medalju, ali na učešćima na Paraolimpijskim igrama je ostao bez odličja

–Tokio 2010. bi trebalo da bude kruna moje karijere, nadam se da ću stići do odličja na Paraolimpijskim igrama, jedine medalje koja mi nedostaje.

Srpski strelci su do sada zabeležili još dva visoka plasmana. Četvrto mesto pripalo je Laslu Šuranjiju u gađanju vazdušnom puškom u kategoriji SH1, a na korak od medalje ostao je i muški tim u gađanju malokalibarskim pištoljem (SH1)

Četvrtak je za srpske strelce slobodan takmičarski dan, a prvenstvo se završava 11. maja.

Vazdušna puška ležeći stav, kategorija SH2, muško-ženska konkurencija: 1. Dragan Ristić (Srbija) 254,8, 2. Vitalij Plakuščij (Ukrajina) 253,5, 3. Hakan Čevik (Turska) 232,4… 8. Dejan Jokić 124,7. Kvalifikacije: 1. Ristić 637,1… 7. Jokić 633,6… 35. Zdravko Savanović 628,9… Ukupno 50 takmičara. Ekipno: 1. Srbija (Ristić, Jokić, Savanović) 1.899,6, 2. Italija 1.896,3, 3. Tajland 1.895,9… Ukupno šest ekipa.