SRBIJA VICEŠAMPION SVETA

Last Updated: 15/05/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Piloti srpske reprezentacije u sastavu Slobodan Maletić, Goran Đurković, Dejan Valek, Ivan Pavlov, Dragan Popov, Tamara Kostić, Milica Marinković i tim lider Vojislav Ivanović, osvojila je drugo mesto na Svetskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom. Oni su se za vicešampionsku titulu izborili na najmasovnijem takmičenju u ovoj disciplini ikada održanom, među 28 zemalja i 147 takmičara. Konkurencija je na takmičenju bila izuzetno jaka – do te mere da su na kraju takmičenja (posle devet letačkih serija) Češka i Indonija imale isti broj bodova, te su morale da lete dodatne letove. Jedina reprezentacija bolja od Srbije bila je Kina, dok se iza nje plasirala Češka. Reprzentacija Srbije aktuelni je Evropski prvak u preciznom sletanju pararaglajderom.

„Do poslednjeg trenutka smo i mi imali šansu da budemo prvi, ali konkurencija je bila izuzetno jaka, naročito kineska reprezentacija. Tim je odlično funkcionisao i važno je da smo sada osetili da postoji realna mogućnost da na sledećem takmičenju osvojimo i zlatnu svetsku medalju, što je još jedini trofej koji nam nedostaje u kolekciji“, kaže Vojislav Ivanović, vođa reprezentcije. Inače, precizno sletanje paraglajderom, sport u kojem pilot ima zadatak da sleti na cilj prečnika svega dva centimetra, uvršen je među Azijske igre i prepostavlja se da će uskoro postati i olimpijski sport.

U pojedinačnom plasmanu, naši su takmičari takođe bili izuzetno dobri, ali su za samo nekoliko centimetara ostali bez medalje. Naš najbolje plasiran takmičar je Goran Đurković (4. mesto), a za njim slede Dejan Valek (8), Ivan Pavlov (14), Slobodan Maletić (15), Dragan Popov (43). Na takmičenju su učestvovala i 32 ženska pilota i naše dame su se plasirale takođe na zavidne pozicije. Milica Marinković završila je takmičenje na četvrtom mestu, a Tamara Kostić na 12.

„Konkurencija je zaista bila na svetskom nivou a mesto na kome se odvijalo je posebno i odlikuju ga mirni uslovi za sletanje što i jeste bila velika poteškoća. Svi rezultati bili su „sitni“ (u ovoj diciplini pobednik ima najmanje bodova). Borba između timova je trajala bukvalno od početka do kraja. Morali smo biti koncentrisani u svakom letu jer je svaki centimetar bio od velikog značaja“, kaže Goran Đurković.

Svečanom proglašenju najboljih na ovom takmičenju u Vlori prisustvovali su premijer Albanije, Edi Rama i ministri energetike i kulture, kao i Fritc Bring, predsednik Svetske vazduhoplovne federacije (FAI). Takmičenju su prisustvovali i predsednik Biroa za paraglajding i hengglajding FAI-a, kao i tri potpredsednika svetske organizacije, među kojima i generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije, Željko Ovuka.Svetsko prvenstvo u precznom sletanu paraglajderom (Medium) Na cilju (Medium)