SRBIJA U MISIJI ODBRANE TITULE

Last Updated: 24/08/2017Autor

BADMINTON

Posle spektaktularnih Serbian Youth International Novi Sad 2017 i Serbian U17 International Novi Sad 2017 koji su sredinom juna održani u Novom Sadu, ovaj grad će u naredna tri dana biti domaćin još jednog velikog međunarodnog badminton događaja. Na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Sportskom centru “Slana Bara“ na Klisi od 25. do 27. avgusta 2017. za ekipne i pojedinačne titule boriće se predstvanici pet zemalja – Turske, Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije. Naša reprezentacija, koja je na ovom takmičenju 2016, takođe u Novom Sadu, podarila srpskom badmintonu prvi trofej ekipnog prvaka, ove godine nastupiće u nešto izmenjenom sastavu, s obzirom da je troje igrača iz tog tima, preraslo ovu uzrasnu katagoriju. Tako će u boje Srbije na timskom takmičenju, koje počinje u petak, a završava se u nedelju, braniti prošlogodišnji ekipni šampioni Sergej Lukić, Mihajlo Tomić i Sara Lončar, kao i novi članovi U15 reprezentacije Viktor Petrović, Sanja Perić, Anđela Vitman i Nina Bogdanović.

Na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina, koje se održava u organizaciji Badminton saveza Srbije i Balkanske badminton asocijacije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Novog Sada, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije i Muzeja grada Novog Sada, u subotu prepodne počinju, a u nedelju se završavaju, okršaji u pojedinačnim konkurencijama. Pored igrača i igračica koji će se ogledati u ekipnom takmičenju Srbiju će u ovom delu prvenstva predstavljati i Vanja Rašeta, Miloš Dmtirović i Uglješa Mihajlović.

“Prošle godine na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina stigli smo do titule ekipnog prvaka i tako postavili najviši mogući standard. Cilj nam je, pre svega, da nastavimo da pružamo odlične partije u ovoj uzarasnoj kategoriji, a imamo ogromnu želju da odbranimo titulu u timskoj konkurenciji i da osvojimo što više zlatnih pojedinačnih medalja. Svesni smo da će biti izuzetno teško budući da u Novi Sad, između ostalih, stižu tri veoma jake reprezentacije – Turska, Bugarska i Rumunija. Ipak, verujem u našu ekipu u kojoj će udarne igle biti iskusni Lukić i Tomić. Ove godine nešto smo slabiji kada je ženski deo tima u pitanju budući da će nastupiti tri igračice koje će biti mlađe od konkurentkinja. Sve u svemu odlično smo se pripremili za ovo takmičenje, tim pre što mu je prethodio Međunarodni trening kamp na Karatašu gde je dobar deo treninga bio posvećen pripremi za Balkanijadu. Igrači i igračice su imali priliku da na Karatašu sparinguju sa starijim juniorima i seniorima što im je izuzetno značilo. Nakon ekipnog dela takmičenja donećemo odluku ko će igrati u kojoj pojedinačnoj konkurenciji”, kazao je trener Dragan Antić koji će sa Nikolom MIjačićem i Igorom Šešićem činiti stručni tim naše reprezentacije na predstojećem takmičenju.

Inače, institucionalnu podršku Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Novom Sadu pružili su Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Univerzitetski sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencija Republike Srbije, a sponzorsku kompanije “Yonex“, “Tin šped“, “Ledeni Kvas“, “Integraltechnic“, “Aqua Gala“, “Zlatiborac“, “Telekom Srbija“, “Boreas Travel“ i “Koka Plus“. Predsednik Upravnog odbora BASS Radomir Jovović je pred početak takmičenja izrazio uverenje da će naša zemlja još jedan međunarodni događaj organizovati po najvišim standardima:

“Obezbedili smo svim učesnicima Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina najbolje moguće uslove za takmičenje i nadam se da će svi otputovati iz Novog Sada zadovoljni svim segmentima organizacije. Koristim priliku da se zahvalim pokroviteljima Ministarstvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Gradu Novom Sadu i ostalim institucijama, prijateljima i sponzorima ovog takmičenja i Badminton saveza Srbije“, istakao je Radomir Jovović.