SRBIJA U GRUPI SA ITALIJOM, FILIPINIMA I ANGOLOM NA SP U KINI!

Last Updated: 16/03/2019Autor

KOŠARKA

Muška seniorska reprezentacija Srbije igraće u D grupi Svetskog prvenstva u Kini, sa selekcijama Italije, Filipina i Angole, odlučeno je danas na svečanoj ceremoniji žreba u kineskom gradu Šenženu. Svetski šampionat se održava od 31. avgusta do 15. septembra u Kini. Srbija će utakmice prve faze igrati u gradu Fošan.

Reprezentacija Srbije počeće takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kini utakmicom D grupe protiv Angole 31, avgusta. Sledeći protivnik naše selekcije je tim Filipina 2. septembra, a poslednju utakmicu u prvoj fazi takmičenja Srbija igra protiv Italije 4. septembra.

Na predstojećem Svetskom prvenstvu, koje će se igrati u osam kineskih gradova, učestvuju 32 selekcije koje će žrebom biti podeljene u osam grupa po četiri.

Posle prve runde, po dve selekcije idu dalje i formiraju četiri nove grupe. Dakle, ukoliko prođe u drugi krug, Srbija će ući u grupu sa dva najbolja tima iz grupe C, gde se takmiče Španija, Portoriko, Iran i Tunis, sa kojima će formirati J grupu. Bodovi iz prve runde se prenose, a posle dva nova kola, po dve selekcije igraju četvrtfinale.

Slede eliminacione runde, sve do borbi za medalje koje su zakazane za 15. septembar. Svetsko prvenstvo daje sedam učesnika Olimpijskih igara – po dve najbolje selekcije iz Amerika i Evrope i po jednu iz Afrike, Azije i Okeanije.

Košarkaški savez Srbije je na žrebu u Šenženu predstavljao generalni sekretar Dejan Tomašević.

– Sjajan žreb, izuzetna predstava… Prvi put su prodavane ulaznice na ovakvom košarkaškom događaju, dvorana je bila puna i to je najava da će se sigurno sve utakmice Svetskog prvenstva igrati pred prepunim tribinama, bez obzira na to u kojim gradovima igraju Kina ili reprezentacija Amerike, koja je sigurno ovde veoma popularna… Prilično dobar žreb za našu reprezentaciju, ako može tako da se kaže… Ako pogledamo sastav naše i grupe sa kojom se ukrštamo, ima prostora da se nadamo da možemo da budemo među prve dve ekipe u prve dve faze takmičenja. Najbitnije je da se momci odazovu, da dođu spremni i odmorni i ne sumnjam da će, naravno uz vrhunski rad Aleksandra Đorđevića biti najspremnija ekipa na Svetskom prvenstvu – rekao je posle žreba Tomašević.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je posle žreba za SP:

– Za nas je ovaj žreb bio samo jedna formalnost koja je završena. Svakom rivalu prilazimo sa mnogo poštovanja, ali protiv svakog protivnika idemo na pobedu. Naš plan i program se ne menja u odnosu na rezultate žreba, a naši motivi i ambicije uvek ostaju isti. Srbija na svakom takmičenju ide na medalju i to je naš osnovni cilj i na Svetskom kupu u Kini. Na nama je da se dobro pripremimo i da nastavimo da, iz godine u godinu, potvrđujemo kvalitet dobrim rezultatima – poručio je selektor Đorđević.

Sastavi grupa

A grupa: Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina.

B grupa: Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija.

C grupa: Španija, Portoriko, Iran, Tunis.

D grupa: Angola, Filipini, Italija, SRBIJA.

E grupa: Turska, Češka, SAD, Japan.

F grupa: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora.

G grupa: Dominikanska Republika, Francuska, Nemačka, Jordan.

H grupa: Kanada, Senegal, Litvanija, Australija.