SRBIJA SPREMNA ZA SPEKTAKL PROTIV LITVANIJE

Last Updated: 09/08/2019AutorTags:

Košarkaška reprezentacija Srbije u subotu 10. avgusta u 21.00 u beogradkoj „Štark areni“ igra pripremnu utakmicu za SP u Kini protiv reprezentacije Litvanije. Ovim povodom, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su govorili selektor Aleksandar Đorđević i generalni sekretar Dejan Tomašević.

-Radi se u dobrom ritmu. Odigrali smo protiv Finske, imali trening na kome se priključio Nikola Jokić. Mislim da će sutrašnja utakmica da bude fizički izuzetno zahtevna, Litvanci godinama grade stil koji im je dao rezultate, igraju fizički. Posle toga idemo u Litvaniju. Mislim da imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim, oni prave brend od toga, tako da mislim da nas čeka lepa atmosfera u Litvaniji. Priključenje Gudurića i Bogdanovića traje, tu će biti potrebno vremena da se priključe. Kao što znate Avramović, Jovanović i Todorović su otpali sa spiska. Hvala im na svemu, želim im sreću, odradili su sjajan posao.

Za ovaj spektakl do sada je prodato 11.000 ulaznica…

-Jako me raduje što smo u Beogradu, što je toliko karata otišlo, siguran sam da će biti još više prodatih karata. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu. To momcima znači i oni shvataju koliko im to pomaže, pogotovo u pripremnom periodu, pa i na samom takmičenju. Pripreme su toliko zahtevne da više ne postoji pojam prijateljska utakmica. Postoji pripremna, ali ne prijateljska. Ponos kod svih je tako veliki da svi žele da pobede, pa tako i mi. Ja imam moto da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što pre izgradimo tu karakteristiku koja nas je krasila godinama, a to je fizička snažna igra u duelu, „u meso“, da ne bežimo od toga, da se ne čuvamo, jer ne znamo drugačije. Tu smo dobili mnogo uz naše standardno košarkaško znanje i saradnju. Ne postoji sebičnost u igri… Iz toga gradimo napadačku filozofiju, uz našu standardnu odbrambenu, koja nam je mnogo toga dala.

Postoji li dodatni motiv protiv starog rivala Litvanije?

-To su uvek specifične utakmice, ne samo protiv njih. Postoji mnogo rivalstava, pogotovo među evropskim utakmicama. Pre nekoliko godina, tu je bila Francuska sa kojom smo često igrali pripremne utakmice, jer sam tada mislio da je fizički najjača ekipa, pa smo iskoristili da podignemo nivo atletike i fizike koja je 2013. godine osvojila zlato. Litvanija istorijski je škola SSSR, jedna škola košarke koja je uvek imala izbor fantastičnih atleta. Taj način rada smo osetili u polufinalu 2015, kada su nas pobedili u fizičkim duelima i to je verovatno dobra provera za sve nas u ovom trenutku, jer će tačno da nam pokaže šta nas čeka. A sve reprezentacije koje će igrati, sigurno će prvi aspekt biti fizički i atletski, pa onda sve ostalo. Tako je kod svih reprezentacija, barem onih koji žele da osvoje medalju.

Selektor u Kinu vodi svih 14 igrača, a tim od 12 treba da prijavi 48 sati pre prve utakmice.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević se u ime Košarkaškog saveza Srbije zahvalio selektoru Aleksandru Đorđeviću i svim igračima koji su „odvojili još jedno leto da budu sa reprezentacijom, sa ciljem da naprave što bolji rezultat na Svetskom prvenstvu u Kini“.

Tomašević je objasnio i situaciuju sa osiguranjem za Bogdana Bogdanovića.

– FIBA je pre dve godine preuzela na sebe teret osiguranja NBA igrača. Svi NBA igrači koji igraju za nacionalne timove, pokriveni su FIBA osiguranjem. Nažalost, osiguravajuća kuća koja radi za NBA zadržala je mogućnost da igrači koji su relativno povređeni, ili su nedavno operisani, imaju dodatno osiguranje. Bogdan je prošle godine imao jednu operaciju, pa je KSS u septembru morao da plati dodatno osiguranje. KSS je u aprilu uspeo da, za Bogdanov nastup u prozoru kvalifikacija, uz veliku pomoć Zorana Radovića, Divca i svih u Kingsima, osiguranje koje bilo 350.000 smanjiji na 103.000 i to je plaćeno uz pomoć Triglava. Pošto se Bogdanović u toj utakmici povredio, očekivali smo da ćemo ponovo morati da platimo dodatno osiguranje. Uz veliku pomoć Zorana Radovića i Vlade Divca uspeli smo da osiguranje smanjimo sa 355.000 dolara na 140.000 evra, što je za nas veliki izdatak. Obratili smo se ministarstvu sporta, Vladi, državi i oni su razumeli značaj Bogdanovog igranja na Svetskom kupu. Hvala predsedniku, Vladi i ministru sporta što su nam uplatili deo novca koji smo, uz deo koji smo imali, odmah prebacili osiguravajućoj kući, pa je Bogdan pokriven i nema problema da zaigra za Srbiju – rekao je Tomašević.