It seams that you haven't connected with your Twitter account
27 February, 2024
PočetnaKošarkaJOŠ TAČNO 100 DANA DO STARTA EVROPSKOG PRVENSTVA ZA KOŠARKAŠICE!

JOŠ TAČNO 100 DANA DO STARTA EVROPSKOG PRVENSTVA ZA KOŠARKAŠICE!

KOŠARKA

Ostalo je još 100 dana do početka Evropskog prvenstva za košarkašice, čiji će domaćini biti Srbija i Letonija (27. jun – 7. jul)! Ovim povodom, u utorak 19. marta 2019. godine u podne, u tri srpska grada domaćina – Beogradu, Nišu i Zrenjaninu, svečano je počelo odbrojavanje do najvećeg sportskog događaja u našoj zemlji u 2019. godini.

Na platou ispred TC “Ušće” u Beogradu, u rad je simbolično pušten sat na kome će se prikazivati odbrojavanje sve do početka EP. Sat su aktivirali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS i predsednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u košarci za seniorke 2019. prof. dr Zorana Mihajlović, ministar omladine i sporta RS i potpredsednik Organizacionog odobora EP u košarci za seniorke Vanja Udovičić, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, potpredsednik KSS za žensku košarku Ana Joković i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Uz njih, događaju su prisustvovali i pomoćnik ministra za sport i omladinu Darko Udovičić i posebni savetnik za pravna pitanja ministra Udovičića Ivana Dukić.

Ambasador EP 2019 za košarkašice Nataša Kovačević simbolično je ubacila loptu u koš i tako obeležila početak odbrojavanja…

U svečanoj atmosferi, u prisustvu brojih predstavnika medija i malih košarkašica beogradskih klubova, koje su tokom celog dana igrale basket na terenu i takmičile se u raznim košarkaškim disciplinama, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministar Udovičić, predsednik KSS Danilović i gardonačelnik Radojičić ostavili su poruke podrške našoj ženskoj reprezentaciji na „košarkaškom zidu“, pored pehara namenjenog šampionkama Evrope.

Prisutnima se prvi obratio predsednik KSS Predrag Danilović.

– Okupili smo se danas da bismo obeležili sto dana do početka Evropskog prvenstva. Grupne faze će se odigrati u Nišu i Zrenjaninu, a najbolje ekipe će da se bore za medalje u Beogradkoj areni. Organizovati ovaj događaj je veoma ozbiljna stvar i sigurno ne bismo mogli to da uradimo bez velike pomoći i podrške Vlade Srbije, Ministarstva sporta i omladine i gradova domaćina Niša, Zrenjanina i Beograda. Iskreno se nadam da ćemo da uživamo u odličnoj organizaciji, dobrim utakmicama i da ćemo našoj reprezentaciji pomoći da stigne do završne faze – poručio je Danilović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je:

– Beograd je grad sporta i ako bi pitali Beograđane košarka je sigurno jedan od najomiljenijih sportova. Ovo Evropsko prvenstvo je sjajna prilika da još jednom promovišemo sport, ali i Beograd i Srbiju kao sjajne organizatore sa jedne strane, a sa druge strane i grad koji je vrlo značajan i ima šta da pruži u turističkoj ponudi. Naše košarkašice su na prethodnim takmičenjima pokazale da znaju da se bore za Srbiju na posvećen, iskren i hrabar način i ne sumnjamo da će to da urade i ovog puta. Moja poruka da ih čekamo na pobedničkom balkonu je u stvari jedna želja, ne sa namerom da ih opteretimo… Siguran sam da će one dati sve od sebe, a to je najvažnije. Verujem da ćemo se dobro pripremiti, i mi kao organizatori i grad Beograd za sve goste, kao i naše košarkašice, da ćemo dati sve od sebe i imati dobar rezultat u svakom pogledu. Beogradska publika zna da bodri naše reprezentativce i reprezentativke i verujem da će i ovoga puta biti tako, kao i da ćemo još jednom pokazati da znamo da organizujemo najveća takmičenja.

Ministar omladine i sporta RS i potpredsednik Organizacionog odobora EP u košarci za seniorke Vanja Udovičić istakao je:

– Ostalo je još sto dana do najvećeg sportskog međunarodnog takmičenja u Srbiji u 2019. godini! Želimo da Srbiju otvorimo svetu, da pokažemo da smo daleko najbolji organizatori, što smo dokazali u 18 velikih takmičenja koja smo u prethodnih pet godina organizovali u našoj zemlji, da pokažemo da Beograd, Niš i Zrenjanin znaju da budu najbolji domaćini i da pošaljemo jasnu poruku toplog gostoprimstva Srbije i svih naših građana. Ovo takmičenje je izuzetno važno jer promoviše sport, a još važnije jer promoviše ženski sport. Želim da se zahvalim potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović i predsednici koordinacionog tima za rodnu ravnopravnost, koji kroz svoj rad promovišu ženski sport i zalažu se da se što više devojčica bavi sportom, kako profesionalnim tako i rekreativnim, ali je možda i najvažnija poruka da privučemo što više devojčica i pošaljemo poruku da je važno da se bave i školskim sportom. Drago mi je da će Srbija ponovo pomeriti granice. Siguran sam da ćemo biti najbolji domaćini, a naš najveći uspeh je ako posle ovog takmičenja makar pet novih devojčica krene stopama Ane Joković, sestara Dabović, Sonje Petrović i svih ostalih naših „kraljica“, kako smo ih prozvali posle Olimpijskih igara u Riju.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS i predsednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u košarci za seniorke 2019. prof. dr Zorana Mihajlović imala je lepu poruku

– Zaista sam veoma ponosna na naše košarkašice, mislim da su one već dosegle zvezde. Iskreno, verujem da će to ponoviti na ovom Evropskom prvenstvu i mi smo uz njih. Naša obaveza je da stvorimo uslove, da budemo dobri domaćini i to ćemo sigurno uraditi. Verujem da će svi koji budu došli u našu zemlju uživati, a mi najviše, jer ćemo sigurno pobediti. Dakle, sva podrška svih nas koji smo u organizacionom odboru, ali i svih građana Srbije, našem ženskom sportu, a pre svega našim košarkašicama!

U Nišu je, pred brojnim građanima, sat u rad pustio gradonačelnik Darko Bulatović, u prisustvu predsednika RKSIS Uroša Parlića. Gradonačelnik Bulatović je kroz špalir malih košarkašica ŽKK Student i ŽKK Svrljig došao do „tastera“. U Zrenjaninu su sat koji odbrojava 100 dana do početka EP aktivirali gradonačelnik Čedomir Janjić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, u prisustvu malih košarkašica ŽKK Naftagas i ŽKK Proleter.