SRBIJA SA MAKSIMALNIM BROJEM UČESNIKA U MAJU NA SP U KLUŽU!

Last Updated: 10/01/2018Autor

KUGLANJE

Srbiju će na pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta u rumunskom Klužu od 20. do 26. maja predstavljati maksimalan broj, po šest, kuglaša i kuglašica, objavila je Međunarodna kuglaška federacija na devet čunjeva – klasik (VNBA NBC klasik).

U ženskoj konkurenciji po šest učesnica imaju i Hrvatska, Mađarska, Nemačka, Slovenija i Češka a u muškoj još i Mađarska, Nemačka, Hrvatska i Češka. Austrija i Slovačka imaju po pet. Ukupno će učestvovati 64 kuglaša i kuglašica. Srbija ima prvo i na dva miks tandema i po troje učesnika u sprintu. U svim ovim disciplinama mesta ima za po 32 učesnika.

Takođe u Klužu, od 15. do 20. maja održaće se 19. ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta u omladinskoj konkurenciji. Prijavljeno je za ekipni deo 14 muških i 12 ženskih selekcija.

U pojedinačnom delu, Srbija ima u sprintu pravo na dve takmičarke i tri takmičara, na po dva tandema i jedan miks tandem. U svim ovim disciplinama postoji mogućnost da se, u toku žreba pred početak šampionata na „lutriji“ dobije još neko mesto (u sprintu za juniorke ima osam „džokera“, za juniore četiri, a u miks tandemima takođe četiri).

Kuglaški majski festval u Klužu otvoriće od 13. do 15. maja kadeti i kadetkinje na pojedinačnom Svetskom kupu. Prijavljeno je kod kadekinja 12 zemalja, kod kadeta 13.

Na ovim takmičenjima u istarskom Novigradu 2016. Srbija je u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji bila najbolja nacija i osvojila ukupno 14 medalja, šest seniorskih i osam juniorskih i još dve na kadetskom Svetskom kupu. Juniorska muška reprezentacija je četvrti put uzastopno postala šampion sveta i ušla u istoriju svetskog kuglanja, jer ni jedna zemlja nema četiri zlata za redom! Igor Kovačić je sa sedam medalja (tri seniorske i četiri juniorske) bio, po broju trofeja, najbolji učesnik oba šampionata.

Na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta 2016. srpski kuglaši su učešće završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Zavarka – pojedinačno klasik, zlato Kovačića – pojedinačno za kombinaciju, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka pojedinačno za kombinaciju, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića – pojedinačno klasik.

Na juniorskom Šampionatu sveta mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne: Robert Ernješi – pojedinačno za kombinaciju sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno klasik, muška juniorska reprezentacija (Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović) i Milorad Vojnović – sprint, tri srebra: Igor Kovačić i Bojan Kličarić – tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić- pojedinačno klasik, Igor Kovačić – pojadinačno za kombinaciju i jednu bronzu Bojan Kličarić – sprint.

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom Kristina Ljubenković je osvojila srebro a Želislav Jakab bronzu, oboje pojedinačno – klasik.